You are here

Ακυρώνεται η εξαγορά AJIB από AstroBank

07/08/2020 13:48

Ακυρώνεται η εξαγορά της Arab Jordan Investment Bank (AJIB) από την AstroBank, για την οποία αναμενόταν η έγκριση των εποπτικών αρχών τους τελευταίους μήνες.

Η AstroBank ανακοίνωσε ότι η Arab Jordan Investment Bank (AJIB) αποφάσισε να συνεχίσει να στηρίζει την εγχώρια αγορά ως ξεχωριστή οντότητα, μέσα από τη λειτουργία του υποκαταστήματός που διατηρεί στην Κύπρο, έχοντας προβεί σε επαναξιολόγηση των συνθηκών της κυπριακής αγοράς στη μετά την πανδημία του κορωνοϊού περίοδο.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διοικήσεις της AJIB και της AstroBank που υπέγραψαν την σχετική συμφωνία στις 28 Φεβρουαρίου 2020, αντάλλαξαν ευχαριστίες για την αμοιβαία προσπάθεια και εμπιστοσύνη που επέδειξαν κατά τους προηγούμενους μήνες, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, προς αμοιβαίο όφελός τους.

Η AstroBank, ανακοίνωσε στις 22 περασμένου Απριλίου τη συμφωνία εξαγοράς των εργασιών της Arab Jordan Investment Bank (ΑJIB) στην Κύπρο, στο πλαίσιο των στρατηγικών της στόχων για αύξηση των εργασιών της στο νησί, μέσα από την ενοποίηση μικρότερων τραπεζών στην Κύπρο.

Η συναλλαγή μεταξύ των δύο μερών αναμενόταν αρχικά να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Είχε εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές της Ιορδανίας και εκκρεμούσε η έγκριση της από την ΚΤ.

Η συναλλαγή θα ανέβαζε το σύνολο ενεργητικού της AstroBank κατά 30%  στα €2,9 δισ., με μεικτές χορηγήσεις €1,4 δισ. και καταθέσεις πελατών σε €2,6 δισ. (με στοιχεία ημερομηνίας 30/6/2019).

Σε εκκρεμότητα και η συμφωνία με ΕΤΕ

Πριν από τη συμφωνία για την εξαγορά της AJIB, η AstroBank είχε ανακοινώσει την υπογραφή σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής της στην Κύπρο.

Η έγκριση των εποπτικών αρχών εκκρεμεί και για αυτή τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2019.

Από την ΚΤ διέρρευσε ότι ζητήθηκαν από την AstroBank επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία δεν διασαφηνίζονται επαρκώς στη σύμβαση εξαγοράς της θυγατρικής της ΕΤΕ, τα οποία φαίνεται να μην είναι άσχετα με την πολιτική, οικονομική και, κατ’ επέκταση, τραπεζική κρίση στον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες της AstroBank είναι η οικογένεια Sehnaoui από το Λίβανο, οι οποίοι ήταν οι μεγάλοι μέτοχοι της USB πριν αυτή απορροφηθεί από την AstroBank τον Ιανουάριο του 2019.