You are here

Ακύρωση εκποίησης κύριας κατοικίας μονογονιού

27/10/2020 18:58

Την ακύρωση ορισθείσας για τις 29 Οκτωβρίου εκποίησης κύριας κατοικίας μονογονέα πέτυχε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κατόπιν παρέμβασής του στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και την Altamira LTD, οι οποίες την απεδέχθησαν άμεσα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επιτρόπου, ο Παύλος Ιωάννου απέστειλε σήμερα επιστολή στους δύο φορείς ζητώντας όπως ακυρώσουν την εν λόγω εκποίηση επικαλούμενος όχι «μόνο προφανείς ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά γιατί πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του Οργανισμού το όλον πρόβλημα να διευθετηθεί με διαμεσολαβητικές διαδικασίες, χωρίς να προκληθεί απώλεια ακίνητης περιουσίας, εν μέσω, μάλιστα, της καλπάζουσας επιδημιολογικής κρίσης».
 
Όπως εξηγεί ο Επίτροπος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η παρέμβασή του οφειλόταν στις πραγματικότητες ότι η απώλεια του ακινήτου θα επηρέαζε πολύ αρνητικά την οικογένεια μονογονέα, εξαιτίας απώλειας κύριας κατοικίας, η απώλεια του ακινήτου θα επηρέαζε αρνητικά τα εισοδήματα του μονογονέα και της οικογένειάς του, ενώ είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη δυνατότητας ορθολογικής επίλυσης των εκκρεμοτήτων, αλλά και γνήσιο ενδιαφέρον από πλευράς των δανειοληπτών για προώθηση της εν λόγω επίλυσης, μέσα από διαμεσολαβητική διαδικασία, προς αποφυγή της εκποίησης και απώλειας ιδιωτικής περιουσίας.
 
Ο κ. Ιωάννου απευθύνει εκ νέου έκκληση προς τους δανειολήπτες να ενεργούν έγκαιρα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό σύστημα και τους θεσμούς για αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων τους.
 
Να προωθηθούν ευέλικτοι και αποτελεσματικοί μηχανισμοί
 
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ιωάννου επισημαίνει πως ο ίδιος έχει σε διάφορες περιπτώσεις εξηγήσει ότι η εκποίηση ενυπόθηκων εξασφαλίσεων δανείων, όταν τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται και όταν δεν καθίσταται, για αντικειμενικούς λόγους, εφικτή η ορθολογική αναδιάρθρωσή τους, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
 
«Ωστόσο, κάτω από τις τρέχουσες συγκυρίες της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης και της, δυστυχώς, καλπάζουσας πανδημίας του κορωνοϊού είναι, ενδεχομένως, ιδιαιτέρως χρήσιμο όπως η Πολιτεία  (Κυβέρνηση και Βουλή) προωθήσει ευέλικτους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ αναστολής εκποιήσεων σε περιπτώσεις» που αφορούν κύρια κατοικία συγκεκριμένης αγοραίας αξίας, κύρια επαγγελματική στέγη εν λειτουργία μικρομεσαίας επιχείρησης και κύρια αγροτική υποδομή μικρομεσαίων επαγγελματιών γεωργοκτηνοτρόφων.

Επισημαίνει επίσης πως το γεγονός ότι πλείστα όσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  στις εν λόγω κατηγορίες έχουν πλέον μεταφερθεί σε Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων ή τυγχάνουν διαχείρισης από την ΚΕΔΙΠΕΣ Λτδ (η οποία ανήκει στο Κράτος).
 
«Συνεπώς, η πιο πάνω προσέγγιση δεν φαίνεται να συνεπάγεται κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, η ίδια προσέγγιση συμβάλλει τα μέγιστα, εκτός των άλλων, στη διαφύλαξη και ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής, η οποία κάτω από τις περιστάσεις της Κύπρου, συνιστά εξαιρετικά σημαντικό πυλώνα Εθνικής Ασφάλειας», καταλήγει ο κ. Ιωάννου.