You are here

Ακυρώθηκε πρόστιμο €18 εκ. που επιβλήθηκε στην Τρ. Κύπρου

21/06/2018 11:07

Ακυρώθηκε χθες από το διοικητικό δικαστήριο το πρόστιμο €18 εκ. που επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, το δικαστήριο εντόπισε την ύπαρξη ιδιάζουσας σχέσης μέλους της ΕΠΑ με την Τράπεζα Κύπρου, κάτι που όπως αναφέρεται, κλονίζει το τεκμήριο της αμεροληψίας κατά τη λήψη της απόφασης.

Πέραν του προστίμου €18 εκ. της BOCH ακυρώθηκε και το πρόστιμο €1,7 εκ. προς τη θυγατρική της JCC.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα της ΕΠΑ που άγγιζαν συνολικά το ποσό των €31 εκ. επιβλήθηκαν τον Ιανουάριου του 2016 σε οκτώ συνολικά εμπορικές τράπεζες και στην JCC, μετά από επταετή εξέταση καταγγελίας που είχε κάνει η FBME Card Services για παρεμπόδιση της να εισέλθει στον ανταγωνισμό της διαχείρισης των πράξεων πληρωμών με κάρτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δικηγόροι της Τράπεζας Κύπρου, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της καταγγελίας και της λήψης της απόφασης της ΕΠΑ, το μέλος της επιτροπής Χάρης Παστελλής είχε υποβάλει αίτημα για αναδιάρθρωση οικιστικού δανείου του επικαλούμενος μεταξύ άλλων αυθαίρετες αυξήσεις της τράπεζας. Ο κ. Παστελλής είχε ανταλλάξει διάφορες επιστολές με την Τρ. Κύπρου χρησιμοποιώντας της ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΠΑ, ενώ όπως προκύπτει από τα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, το εν λόγω μέλος της ΕΠΑ είχε σταματήσει να πληρώνει το δάνειό του, το οποίο παρουσίαζε καθυστερήσεις, σε μια προσπάθειά του, όπως απορρέει από τη φρασεολογία των επιστολών, να ασκήσει πιέσεις για αναδιαρθρώσεις.