You are here

Αλαλούμ με συμψηφισμούς δανείων €380 εκ.

10/09/2018 07:13

Αλαλούμ επικρατεί στην τραπεζική αγορά μετά την ακύρωση της άδειας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, με χιλιάδες πελάτες να έχουν βρεθεί χωρίς τρεχούμενο αλλά και χωρίς καταθέσεις, μετά από αυθαίρετους, σε αρκετές περιπτώσεις, συμψηφισμούς που αποφάσισε μονομερώς ο Συνεργατισμός.

Το πρόβλημα προκύπτει με 12 χιλ. λογαριασμούς των οποίων το συνολικό τους όριο ενώ ανερχόταν σε €80 εκ. και λόγω μη εξυπηρέτησης τους αυξήθηκε κατά €300 εκ.

Η θεαματική αύξηση του συνολικού ορίου των εν λόγω λογαριασμών στα €380 εκ. ήταν αποτέλεσμα συστηματικών υπερβάσεων και καθυστερήσεων στην κάλυψη τους από τους επηρεαζόμενους πελάτες της πρώην ΣΚΤ, χωρίς να γίνονται σε αυτούς οι ανάλογες συστάσεις και πιέσεις από την τράπεζα.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για εξαγορά του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ η Ελληνική Τράπεζα είχε απορρίψει σχετικό αίτημα για μεταφορά των εν λόγω λογαριασμών κοντά της, θεωρώντας τους ως μη εξυπηρετούμενους.

Μάλιστα είχε γίνει λόγος όπως οι λογαριασμοί αυτοί μεταφερθούν στον επικείμενο φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων της ΣΚΤ.

Από τους λογαριασμούς αυτούς οι 1.800 είχαν ήδη τερματιστεί ενώ, άλλοι 5.700 είχαν καταστεί μη εξυπηρετούμενοι λόγω καθυστερήσεων πέραν των 90 ημερών.

Το μπάχαλο που έχει προκληθεί με τους συμψηφισμούς καταθέσεων με δάνεια στην πρώην ΣΚΤ έχει ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο των ανώτατων διευθυντικών στελεχών της κυπριακής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ, οι οποίοι ολόκληρο το Σαββατοκύριακο εξέτασαν διεξοδικά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το έργο της εξέτασης και αξιολόγησης των επηρεαζόμενων λογαριασμών που ανέρχονται στις 12 χιλιάδες, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες.

Ήδη, η Ελληνική Τράπεζα, μετά από σχετική παρέμβαση και της βουλής καθώς το όλο θέμα είχε τεθεί εκτάκτως το περασμένο Σάββατο ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, ανέλαβε να μεταφέρει κοντά της περίπου 4.500 χιλιάδες λογαριασμούς με οριακές υπερβάσεις μέχρι €200.

Ο ανώτατος γενικός διευθυντής της ΗΒ Ιωάννης Μάτσης είχε δηλώσει στη βουλή ότι η τράπεζα του θα μεταφέρει χωρίς άλλες διατυπώσεις τους εν λόγω λογαριασμούς.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της διεύθυνσης της κυπριακής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ, σήμερα θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση λογαριασμών οι οποίοι εμπίπτουν στις κατηγορίες που αφορούν καταθέσεις των ταμείων προνοίας, καταθέσεις των ταμείων συντάξεων και καταθέσεις κρατικών χορηγήσεων και κοινωνικής μέριμνας όπως είναι οι λήπτες του ΕΕΕ.

Στη συνέχεια θα εξεταστούν λογαριασμοί φυσικών προσώπων με καταφανή ανθρωπιστικά προβλήματα ώστε να υπάρξει το συντομότερο επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων.

Λίγο πριν υπογραφεί η εξαγορά της ΣΚΤ από την ΗΒ είχαν συμψηφιστεί περίπου 2.000 δάνεια και χρεωστικοί τρεχούμενοι λογαριασμοί που είχαν έγγραφο δέσμευσης με κατάθεση ώστε να αποτελέσουν μέρος της μεταφοράς εξυπηρετούμενων λογαριασμών στην Ελληνική  Τράπεζα.

Για άλλα 3.500 δάνεια και χρεωστικούς τρεχούμενους λογαριασμούς, χωρίς έγγραφο δέσμευσης, συμψηφίστηκε το ποσό της καθυστέρησης.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΙΠΕΣ, δεν συμμερίζονται τον ισχυρισμό της ΚΤ, όπως αυτός διατυπώθηκε τον περασμένο Σάββατο στην επιτροπή ελέγχου της βουλής από τη διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ότι ο ΕΕΜ, είχε δώσει χρονική παράταση στην πρώην ΣΚΤ να εκτελεί τραπεζικές εργασίες.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, επικαλείται την απόφαση της ΚΤ να αναστείλει στις 3 Σεπτεμβρίου την άδεια τραπεζικής εργασίας στην πρώην ΣΚΤ. 

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της πρώην ΣΚΤ Λάμπρος Παπαλαμπριανού, είχε αναφέρει στη βουλή ότι ο SSM δεν έδωσε χρόνο για διατήρηση της τραπεζικής άδειας της ΣΚΤ μέχρι το Νοέμβριο αφού υπογράφηκε η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα (τέλος Ιουνίου) γιατί, όπως είχε πει, «υπήρχε κίνδυνος σε περίπτωση που παρουσιάζονταν και πάλι εκροές καταθέσεων να προκληθεί πρόβλημα με αποτέλεσμα ακόμη και η ίδια η συναλλαγή να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί».

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΙΠΕΣ παραδέχονται ότι ενδεχομένως να έχουν γίνει λάθη, ένα εκ των οποίων είναι η μη έγκαιρη ενημέρωση των επηρεαζόμενων πελατών του Συνεργατισμού σε σχέση με τους συμψηφισμούς των λογαριασμών τους.

Τα οποιαδήποτε λάθη, τόνισαν, θα διορθωθούν, εξηγώντας ότι η αναστάτωση που έχει προκληθεί ήταν λόγω των εποπτικών πιέσεων που είχαν ασκηθεί στη ΣΚΤ για να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία εξαγοράς, διότι μεγάλωνε ο κίνδυνος εκροών καταθέσεων. .

Τονίζεται επίσης ότι ο συμψηφισμός έγινε τη δωδεκάτη ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια αφού οι επηρεαζόμενοι συστηματικά είχαν εξυπηρετούμενες χορηγήσεις διατηρώντας παράλληλα καταθετικούς λογαριασμούς.

Του Λεύκου Χρίστου