You are here

Αλλάζει τον χάρτη το λουκέτο Συνεργατισμού

20/06/2018 07:12

Αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη το επίσημο, πλέον, λουκέτο του Συνεργατισμού, δίνοντας μεγάλο προβάδισμα στην Ελληνική Τράπεζα, που καθίσταται εν μία νυκτί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.

Λίγα μόλις χρόνια μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του 2013 και το λουκέτο της Λαϊκής, άλλη μια μεγάλη τράπεζα πήρε χθες τον δρόμο της εκκαθάρισης, αναδεικνύοντας το βάθος των προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί στο σύστημα και την αδυναμία των πολιτειακών αρχών να τα διαχειριστούν.

Η αποχώρηση της ΣΚΤ από το σύστημα συμβάλει στη μεγέθυνση του ισολογισμού της Ελληνικής Τράπεζας που θα αναλάβει τη λειτουργία των 72 καταστημάτων της ΣΚΤ αλλά και μεγάλο μέρος των δανείων τους.

Αφαιρεί επίσης γύρω στα €7 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το σύστημα, περιορίζοντας το βαθμό μόχλευσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και των προβλημάτων που προκαλεί στην Κύπρο ο ψηλός αριθμός ΜΕΔ.

Με την αφαίρεση του Συνεργατισμού από το σύστημα αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά ο ανταγωνισμός.  Ο Συνεργατισμός είχε καθοριστικό ρόλο το 2015 στην κούρσα μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε στις τράπεζες.

Ο επιτοκιακός πόλεμος μεταξύ των τραπεζών μείωσε σημαντικά το κόστος δανεισμού στην αγορά αλλά περιόρισε επίσης τις αποδόσεις των καταθετών.

Μείωσε επίσης σημαντικά τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, που αναμένεται πλέον να βελτιωθούν λόγω της σημαντικής αλλαγής ισορροπιών που φέρνει η εκκαθάριση του Συνεργατισμού.

Καταθέσεις

Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στον ισολογισμό της Ελληνικής είναι η απόκτηση καταθέσεων €9,7 δισ., που αυξάνει απότομα τις καταθέσεις της από €5,8 δισ. σε €15,5 δισ., δίδοντας της ακόμα μεγαλύτερη πλεονάζουσα ρευστότητα από αυτή που ήδη είχε.

Η ενίσχυση της καταθετικής βάσης της Ελληνικής αλλάζει το βαθμό συγκέντρωσης που προκύπτει στη συγκεκριμένη πλευρά του ισολογισμού των κυπριακών τραπεζών.

Το 2017 οι Τρ. Κύπρου, ΣΚΤ, Ελληνική και Eurobank έλεγχαν το 80,7% της αγοράς ενώ τώρα ποσοστό 76,1% θα ελέγχουν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική και η Eurobank.

Η αύξηση του μεριδίου της Τρ. Κύπρου προέκυψε μετά την απορρόφηση των καταθέσεων της Λαϊκής και όπως ήρθαν τα πράγματα, από χθες τα δύο τρίτα των καταθέσεων θα ελέγχονται από δύο τράπεζες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

H Eurobank κατέχει μερίδιο 8%,6 και η RCB 6,1%.

Μικρότερα είναι τα ποσοστά των υπόλοιπων τραπεζών, της Alpha Bank, της Astro Bank και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Δάνεια

Μετά την εξαγορά του Συνεργατισμού, η Ελληνική σχεδόν διπλασιάζει τα δάνεια της από €4 δισ. σε €8,7 δισ. και γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες το 2017 (Τράπεζα Κύπρου, ΣΚΤ, Λαϊκή και Ελληνική) έλεγχαν το 66,2% της αγοράς δανείων ενώ τώρα ποσοστό 58,8% θα ελέγχουν 3 τράπεζες, οι Τρ. Κύπρου, Ελληνική και RCB.

Το μερίδιο της BΟCH ανέρχεται στο 28,4% ενώ της Ελληνικής θα φθάσει το 17% από 8,1% που είχε το 2017.

Της Γεωργίας Χαννή