You are here

Αλλάζουν οι όροι για την Αλταμίρα

10/12/2018 06:07

Προαπαιτούμενα θα θέσει στην Αλταμίρα το νέο ΔΣ της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) για να συνεχίσει ή όχι η ισπανική εταιρεία Αλταμίρα τη διαχείριση των κόκκινων δανείων του Συνεργατισμού.

Το μεταβατικό συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ που αποτελείται από τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών, θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την αλλαγή του συμβολαίου της Αλταμίρα καθώς, όπως εκτιμάται, οι συνθήκες εργασιών της ισπανικής εταιρείας έχουν αλλάξει σε σχέση τα δεδομένα που υπήρξαν όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία με την πρώην ΣΚΤ.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch άτομα που έχουν γνώση των εν εξελίξει διαδικασιών η νέα διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ θα αξιολογήσει τη μέχρι σήμερα συνεργασία της Αλταμίρα και του έργου που έχει επιτελέσει και δεδομένου ότι η διεύθυνση της θα συναινέσει να αλλάξουν οι όροι του αρχικού συμβολαίου, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ισπανική εταιρεία να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθεί μέσω ανοικτής διαδικασίας νέος διαχειριστής, αφού προηγουμένως αξιολογηθεί το κόστος από τον τερματισμό της συνεργασίας με την ισπανική εταιρεία.

Στη μετοχική της δομή της Αλταμίρα συμμετέχει μεταξύ άλλων το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo προς το οποίο η Τράπεζα Κύπρου έχει πωλήσει κόκκινα δάνεια ύψους €2.8 δισ.

Σε εξέλιξη η επιλογή των μελών του ΔΣ ΚΕΔΙΠΕΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται τόσο η διαδικασία της επιλογής του οίκου ο οποίος θα προβεί στις συστάσεις για το νομικό πλαίσιο, την οργανωτική δομή και τη στρατηγική του φορέα που θα διαχειριστεί τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού, όσο και η επιλογή των νέων μελών που στελεχώσουν την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Έντεκα συμβουλευτικοί οίκοι έχουν υποβάλει ενδιαφέρον. Ο ένας οίκος αποσύρθηκε εν μέσω της διαδικασίας της τεχνικής αξιολόγησης.

Από την αξιολόγηση των 10 οίκων έχει γίνει ένα shortlist με τους τρείς επικρατέστερους.

Η τελική επιλογή την οποία θα κάνει το υπουργείο οικονομικών, θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία για την επιλογή των διοικητικών συμβούλων που θα στελεχώσουν το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ και θα απαριθμεί τέσσερα εκτελεστικά μέλη και δύο μη εκτελεστικά.

Όπως έχει διαρρεύσει, στην τελική λίστα για το διορισμό των εκτελεστικών συμβούλων της ΚΕΔΙΠΕΣ περιλαμβάνονται και δύο ευρωπαίοι πολίτες.

Του Λεύκου Χρίστου