You are here

Αλλάζουν τα νούμερα του Εστία

18/10/2018 07:01

Αλλαγές επί των βασικών παραμέτρων του προγράμματος Εστία αξιώνει από τις κυπριακές αρχές η τρόικα και ως εκ τούτου η επίσημη δημοσιοποίηση του μετατίθεται τώρα αρχές Νοεμβρίου αντί στις 19 Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις των διεθνών πιστωτών, δηλαδή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν στάλθηκαν με επιστολή στο υπουργείο οικονομικών την περασμένη Δευτέρα.

Όπως έχει διαρρεύσει, οι βασικές αλλαγές που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές και αναμένεται να υιοθετηθούν από τις κυπριακές αρχές για να τύχουν της έγκρισης των εποπτικών αρχών, αφορούν στη μείωση της μέγιστης αξίας της κύριας κατοικίας από €350 χιλ. κατά περίπου €100 χιλ. και στη διαφοροποίηση των κριτηρίων για το μέγιστο ύψος του οικογενειακού εισοδήματος που θα πρέπει να έχει ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης.

Η τρόικα εισηγείται να μειωθεί η μέγιστη αξία της ιδιόκτητης πρώτης κατοικίας ευάλωτων ομάδων κατά €70 μέχρι €100 χιλ. και να κατέβει στις €250 χιλ. ή €280 χιλ.

Οι διεθνείς πιστωτές θεωρούν επίσης ότι θα πρέπει να καθοριστούν επιπρόσθετα κριτήρια σε ότι αφορά το ύψος των εισοδημάτων που θα πρέπει έχουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες για να δικαιούνται να ενταχθούν στο σχέδιο.

Η κυβέρνηση έχει καθορίσει όπως δικαιούχοι του σχεδίου θα μπορούν να είναι όσοι  δανειολήπτες έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι €50 χιλ.

Η τρόικα θεωρεί ότι το ετήσιο αυτό ύψος του οικογενειακού εισοδήματος δεν μπορεί να αφορά όλους τους επηρεαζόμενους και προτείνει όπως προστεθούν πιο αυστηρά κριτήρια.

Αν για παράδειγμα το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα ενός υποψήφιου δανειολήπτη για ένταξη στο πρόγραμμα Εστία είναι €50 χιλ. και δεν έχει ούτε ένα ανήλικο παιδί, δεν θα εντάσσεται στο σχέδιο σε αντίθεση με άλλο δανειολήπτη ο οποίος θα έχει το ίδιο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, αλλά θα έχει ένα ή περισσότερα ανήλικα παιδιά.

Οι πιστωτές αξιώνουν μείωση και του ορίου που έχει καθοριστεί στο Εστία σε σχέση με τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού εξαιρούμενης της πρώτης κατοικίας.

Το σχέδιο προβλέπει σήμερα ότι τα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, πέραν της πρώτης κατοικίας, μείον οι τρέχουσες πιστωτικές διευκολύνσεις πέραν του δανείου που έχει εξασφαλιστεί για την αγορά της κύριας κατοικίας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε τιμές αγοράς το 125% της αγοραίας αξίας της κατοικίας, όπως αυτή θα προκύψει από την εκτίμηση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Η τρόικα διατυπώνει έντονη διαφωνία σε ότι αφορά πρόνοια του σχεδίου η οποία προβλέπει ότι ο δανειολήπτης που θα εντάσσεται στο Εστία θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της Kυπριακής Δημοκρατίας κατά τα τελευταία 10 έτη και προτείνει όπως αυτή η πρόνοια απαλειφθεί.

Ο λόγος είναι γιατί η εν λόγω πρόνοια αντίκειται του ευρωπαϊκού δικαίου σε ότι αφορά την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών μελών κρατών της ΕΕ.

Αίρουν τις επιφυλάξεις οι επόπτες

Οι επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει κατά καιρούς οι εποπτικές αρχές ότι το σχέδιο εμπεριέχει το στοιχείο της κρατικής ενίσχυσης, φαίνεται ξεπερνιέται μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι κυπριακές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η πρόνοια του σχεδίου η οποία προβλέπει ελάφρυνση του χρέους των ευάλωτων δανειοληπτών από το κράτος με την καταβολή του 1/3 των δόσεων φέρεται να είναι συμβατή με βάση παραμέτρους κοινωνικής πρόνοιας.

Όπως υποστήριξαν αρμόδιοι ανώτατοι λειτουργοί, η εν λόγω ελάφρυνση που θα παρέχει το κράτος δεν απευθύνεται σε νομικά πρόσωπα, αλλά σε φυσικά, κάτι το οποίο συνάδει και με την παροχή κοινωνικών επιδομάτων ή άλλων ωφελημάτων σε ευπαθή άτομα ή οικογένειες.

Είναι ένας και από τους λόγους γιατί το πρόγραμμα Εστία θα είναι υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου εργασίας καθώς το κοινωνικό αυτό σχέδιο άπτεται γενικότερα της στεγαστικής πολιτικής του κράτους.

Οι τράπεζες προωθούν διαδικασίες ενόψει του Εστία

Είναι διάχυτη η άποψη που επικρατεί ότι το πρόγραμμα Εστία θα αποτελέσει πρόσθετη σανίδα στήριξης των τραπεζών οι οποίες εναγωνίως αναμένουν να ενταχθούν στο σχέδιο για να ελαφρύνουν το βαρύ χαρτοφυλάκιο τους από τα ΜΕΔ.

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Εστία η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Alpha Bank, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της πρώην ΣΚΤ.

Μεταξύ των τραπεζών και του υπουργείου εργασίας που θα διαχειρίζεται το Εστία θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης.

Προηγουμένως το μνημόνιο συναντίληψης θα πρέπει να περάσει από τα ΔΣ όλων των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς θα έχει ένα χρονικό ορίζοντα διάρκειας 25 ετών.

Έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών ότι θα γίνουν κοινά έντυπα αιτήσεων τα οποία θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες στον φορέα με τα ανάλογα αιτιολογικά όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, φορολογικές δηλώσεις, ετήσιες απολαβές καθώς και άλλα χρήσιμα για τον φορέα στοιχεία.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα αναλάβουν να ετοιμάζουν συνοπτική έκθεση για τον κάθε ενδιαφερόμενο δανειολήπτη σε σχέση με την ικανότητα του ν’ αποπληρώνει το αναδιαρθρωμένο δάνειο.

Το Εστία θα τεθεί εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο

Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για να εγκρίνει τις σχετικές τροποποιήσεις που ζητά η τρόικα.

Στη συνέχεια το σχέδιο θα δοθεί στη βουλή των αντιπροσώπων και θα γίνει ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών και εργασίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Εστία θα τεθεί κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου εργασίας και συγκεκριμένα υπό τη διαχείριση του ΕΕΕ.

Ο λόγος, σύμφωνα με αρμόδιους τεχνοκράτες, είναι γιατί η εν λόγω υπηρεσία στο πλαίσιο του ελέγχου των αιτήσεων ευπαθών ατόμων του πληθυσμού που διεξάγει, έχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και στα μητρώα του κτηματολογίου και του φόρου εισοδήματος.

Του Λεύκου Χρίστου