You are here

Άλμα διεθνοποίησης για BOCY

07/10/2014 06:31
Ουσιαστικό άλμα διεθνοποίησης επιχειρεί η Τράπεζα Κύπρου με το νέο διοικητικό σχήμα που προτείνει ο Wilbur Ross και το Tyrus Capital.

Το προτεινόμενο σχήμα, που ανακοινώθηκε χθες, περιλαμβάνει τον Ελβετό πρώην CEO της Deutsche Bank Josef Ackermann, τον αμερικανό Wilbur Ross και το ρώσο υφιστάμενο αντιπρόεδρο της BOCY, Vladimir Strzhalkovskiy.

Οι τρεις προτείνεται να αναλάβουν τις μη εκτελεστικές θέσεις προέδρου και αντιπροέδρων, αντίστοιχα. Ο Ελβετός τραπεζίτης φέρεται να είχε προσεγγιστεί πριν ένα χρόνο και για τη θέση του CEO της Τράπεζας Κύπρου.

Η 10μελής ομάδα που κατάρτισε ο κ. Ross με άλλους μεγάλους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου περιλαμβάνει επίσης το ρώσο διευθυντή στρατηγικής ανάπτυξης της Renova Group Maksim Goldman και τον σκανδιναβό Arne Berggren, που μεταξύ άλλων, ήταν μέλος της τρόικας στην Ισπανία και είχε διευθυντικές θέσεις σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στη Σουηδία.

Μαζί με τον ιρλανδό CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, το ΔΣ της Τράπεζας θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη διεθνή αξιοπιστία της BOCY και να κερδίσει ξένους επενδυτές και καταθέτες. Η πείρα και παρουσία των Ackerman, Ross, Hourican και Berggren στο διεθνή τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με την παρουσία των δύο έμπειρων ρώσων συμβούλων, δημιουργεί προσδοκίες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Τράπεζα, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει και να διευρύνει την καταθετική της βάση.

Οι έξι θα πλαισιωθούν από τέσσερις κύπριους, δύο εκ των οποίων – οι Μάριος Καλοχωρίτης και Ιωάννης Ζωγραφάκης – δίνουν μαζί με τον κ. Hourican και τον κ. Strzhalkovskiy την απαραίτητη συνέχεια από την υφιστάμενη στη νέα διοίκηση.

Σε συνεργασία με τον κ. Hourican, ο διευθυντής χρηματοοικονομικών Χριστάκης Πατσαλίδης θα αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της διοίκησης και της εκτελεστικής διεύθυνσης της Τράπεζας.

Την ομάδα συμπληρώνει ο επιχειρηματίας και πρώην CEO της Coca Cola Κύπρου, Μάικ Σπανός.

Το 10μελές συμβούλιο που προτείνει ο κ. Ross είναι μικρότερο και πιο ευέλικτο από το 16μελές ΔΣ που είχε εκλέξει τον περσινό Σεπτέμβριο η πρώτη συνέλευση των «κουρεμένων» μετόχων της Τράπεζας Κύπρου. Η συνέλευση είχε εκλέξει έξι συμβούλους ρωσικής καταγωγής στο ΔΣ.

Με βάση νέους κανονισμούς που κατάρτισε η ΚΤ, ο μέγιστος αριθμός συμβούλων σε ΔΣ τραπεζών είναι 13 άτομα. Θα μπορούν να συνεδριάζουν και εξ αποστάσεως.

Η διοικητής της ΚΤ είχε αποστείλει σε όλα τα υφιστάμενα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου επιστολή ζητώντας τους να παραιτηθούν ενόψει της νέας συνέλευσης και να διεκδικήσουν επανεκλογή.

Από το προτεινόμενο σχήμα, απουσιάζουν οι δέκα από τους 14 υφιστάμενους συμβούλους της Τράπεζας, περιλαμβανομένου και του προέδρου της BOCY Κρίστη Χασάπη.