You are here

Αναδιάρθρωση δανεισμού Λούης

03/02/2017 07:01
Λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της δίνει η εταιρεία Λούης ενώ ανακοινώνει και τη σύναψη νέου δανεισμού από τη Celestyal Cruises.

Η εταιρεία παραθέτει τους κύριους όρους αναδιάρθρωσης του δανεισμού της στους μετόχους της ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Η περίοδος αποπληρωμής των δανείων του συγκροτήματος της Louis plc επιμηκύνεται. Όλα τα δάνεια της εταιρείας αναμένεται να αποπληρωθούν εντός μιας χρονικής περιόδου διάρκειας15 – 17 ετών. Ο τόκος που θα χρεώνεται πάνω στα δάνεια από τις κυπριακές τράπεζες θα υπολογίζεται είτε με βάση το Euribor πλέον περιθώριο κέρδους, είτε με σταθερό επιτόκιο.

Το πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε είναι με βάση τις προβλέψεις κερδοφορίας και ταμειακών ροών που ετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν τόσο στο διοικητικό συμβούλιο όσο και στις τράπεζες από την εκτελεστική διεύθυνση της Louis plc.

Το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει ολόκληρο τον τραπεζικό δανεισμό του συγκροτήματος της Louis plc με την εξαίρεση της Celestyal Cruises Ltd.

Μαζί με την αναδιάρθρωση του δανεισμού του συγκροτήματος της Louis plc αναδιαρθρώνονται και τα δάνεια της ιθύνουσας εταιρείας, το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία είχε εγγυηθεί η Louis plc στο παρελθόν. Σχετική πληροφόρηση για το θέμα αυτό παρουσίαζαν οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του συγκροτήματος στη σημείωση «ενδεχόμενες υποχρεώσεις».

Το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων της Louis plc και της ιθύνουσας εταιρείας θα εξυπηρετούνται κανονικά από τη θυγατρική Louis Hotels και τελικά αναμένεται να εξοφληθούν πλήρως εντός περίπου 15 ετών. Οποιαδήποτε υπόλοιπα δημιουργούνται με βάση την πιο πάνω διευθέτηση μεταξύ του συγκροτήματος και της ιθύνουσας, θα εξοφλούνται σε βάθος χρόνου από μερίσματα πληρωτέα από την Louis plc.

Το συγκρότημα καταβάλλει κανονικά τους τόκους με βάση το συμφωνηθέν επιτόκιο από 1/1/2015. Γενικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί του συγκροτήματος απλοποιούνται και περιορίζονται σε αριθμό, κάτι που διευκολύνει τη διαχείριση τους ενώ οποιοιδήποτε λογαριασμοί ήσαν σε ξένο νόμισμα, μετατρέπονται σε ευρώ προς αποφυγή συναλλαγματικού κινδύνου.

Εκ μέρους όλων των τραπεζών θα ενεργεί εκπρόσωπος (Facilities Agent) ο οποίος μεταξύ άλλων θα παρακολουθεί την ομαλή εξέλιξη της υλοποίησης της συμφωνίας συμπεριλαμβανομένου όπως είναι αναμενόμενο και του προγράμματος αποπληρωμής.

Αναφέρεται ότι η προτεινόμενη συμφωνία είναι μία εξελιγμένης μορφής διευθέτηση η οποία, βασίζεται σε διεθνή πρότυπα τραπεζικών συμβάσεων και δύναται να προσφέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην εταιρεία και στο συγκρότημα της Louis plc.

Αναδιάρθωση Celestyal

Η εταιρεία δίνει επίσης ενημέρωση για τις κύριες παραμέτρους της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Celestyal Ship Management Ltd με την Τράπεζα Κύπρου, όπως επίσης γίνεται και μια ενημέρωση για καινούριο δανεισμό της Celestyal Cruises Limited.

Συστήνεται όπως προχωρήσουν οι μέτοχοι με την επικύρωση των εν λόγω συμφωνιών αναδιάρθρωσης αφού κάτι τέτοιο εξυπηρετεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα της Celestyal Ship Management Ltd, της Celestyal Cruises Limited αλλά και των μετόχων τους.

Πριν τις 11/03/2016 η Celestyal Ship Management διατηρούσε με την Τράπεζα Κύπρου τέσσερεις συμφωνίες υποχρεώσεων, δυο δανειακές συμβάσεις και δυο λογαριασμούς παρατραβηγμάτων(overdraft accounts). Το ένα δάνειο και ένα παρατράβηγμα ήταν σε δολάρια Αμερικής. Το συνολικό ύψος του δανεισμού ανερχόταν περίπου στα €19 εκ. Στις 11/03/2016 συμφωνήθηκε να μετατραπούν όλες οι υποχρεώσεις σε ευρώ και τα παρατραβήγματα να μετατραπούν σε δάνεια τακτής προθεσμίας. Επίσης συμφωνήθηκε όπως τα τέσσερα δάνεια αυτά διέπονται από μια κοινή συμφωνία.

Όλα τα δάνεια θα εξοφληθούν από την εταιρεία μέχρι το 2024. Ο τόκος που θα χρεώνεται πάνω στα δάνεια από τη Τράπεζα Κύπρου θα υπολογίζεται με βάση το Euribor πλέον περιθώριο κέρδους.

Η εταιρεία έχει υποχρέωση να πληρώνει στην τράπεζα τόκους σε τριμηνιαία βάση. Κεφάλαιο πληρώνεται όταν και εφόσον ικανοποιούνται οι συνθήκες που ορίζονται στο Intercreditor Agreement, δηλαδή την συμφωνία που διέπει τη σχέση Τράπεζας Κύπρου και DVB Bank.

Νέος δανεισμός

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Celestyal Cruises Limited έχει πάρει πρόσφατα επιπρόσθετο δανεισμό από την DVB Bank ύψους €10 εκ., για να ικανοποιήσει επείγουσες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

Για το δάνειο αυτό δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις. Προηγείται όμως όσον αφορά την αποπληρωμή του σε σχέση με τις πλείστες άλλες δανειακές υποχρεώσεις της. Φέρει τόκο Euribor πλέον 1% περιθώριο κέρδους. Η συμφωνία που ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ DVB Bank και Τράπεζας Κύπρου (Intercreditor Agreement) έχει διαμορφωθεί ώστε να αντικατοπτρίζει θέματα που αφορούν τον νέο αυτό δανεισμό.

Η χορήγηση του δανείου αυτού από την DVB Bank συνοδευόταν από δυο όρους που σχετίζονται με τη συμφωνία μετόχων DVB Bank και Louis plc στη Celestyal Cruises Limited.

Οι σχετικοί όροι διαφοροποιούνται ως ακολούθως:

-Tην αύξηση του ποσοστού στο κεφάλαιο της Celestyal Cruises Limited για την DVB Bank από το 75% στο 85% σε περίπτωση εξάσκησης από την DVB Bank του δικαιώματος προαίρεσης (option) που διαθέτει για να αποκτήσει, μέσω μετατροπής δανείων σε μετοχικό κεφάλαιο, επιπρόσθετων μετοχών στην Celestyal Cruises Ltd (buy out event) . O τρόπος εξάσκησης του 85% είναι ακριβώς ο ίδιος όπως ήταν για το 75%.

-Την αναβολή πληρωμής του ποσού των €200 χιλ. προς τη Louis Plc που αφορά την προσφορά υπηρεσιών προς την Celestyal Cruises Limited για περίοδο ενός έτους.

Της Γεωργίας Χαννή