You are here

Ανάχωμα στήνει η Logicom στην Ελληνική

27/07/2021 07:04

Μετοχικό ανάχωμα στήνουν υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας στην προοπτική αύξηση της συμμετοχής της Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας. 

Ειδικότερα, η Logicom που είναι μέτοχος της Δήμητρας Επενδυτικής φαίνεται να άρχισε να αγοράζει μετοχές της Ελληνικής από τις 20 Ιουλίου, δηλαδή τρείς μέρες πριν ανακοινωθεί η επένδυση της Eurobank στην ΗΒ. 

Το ΧΑΚ ανακοίνωσε χθες ότι η Logicom αγόρασε στις 23 Ιουλίου μεγάλο πακέτο μετοχών της τάξης των 3.627.051 στα €0,85 ανά μετοχή και 878.503 μετοχές στα €0,80.

Η δυναμική που εκδηλώθηκε χθες σε όλη τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνάντησης και η οποία ήταν συνέχεια του μεγάλου όγκου που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, ευθύς μετά που ανακοινώθηκε η απόκτηση μεγάλου πακέτου μετοχών από τη Eurobank, μεταφράστηκε σε άνοδο της αξίας της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στη συγκεκριμένη μετοχή και στη βάση αναμενόμενων εξελίξεων.  

Η μετοχή της Ελληνικής έκλεισε στα €0,82 με άνοδο 3,25%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 66,61 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,95%.

Κινητικότητα κατέγραψε χθες και το ομόλογο της ΗΒ.  Πωλήθηκαν 16,229 ομόλογα σε τιμή 0,63 σεντ με όγκο 10,1 χιλ.

Οι κινήσεις τακτικής της Logicom δεν είναι σημερινές

Οι κινήσεις τακτικής από πλευράς Logicom, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φαίνεται να εκδηλώνονται για να στηρίξει τη μετοχική πρωτοκαθεδρία που έχει η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα στην Ελληνική Τράπεζα αφού είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 21%. 

Η Eurobank, που ήρθε για να μείνει ως μεγάλος επενδυτής στην Ελληνική, όπως αφήνουν να εννοηθεί ανώτατα διευθυντικά στελέχη της μητρικής τράπεζας στην Αθήνα, φαίνεται ότι θα κρατήσει σιγήν ιχθύος στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι ενδεχομένως, να κάνει την επόμενη της κίνηση.

Στελέχη της Eurobank, δεν θέλησαν χθες να σχολιάσουν τις οποιεσδήποτε κινήσεις γίνονται από πλευράς μεγαλομετόχων της ΗΒ και παραπέμπουν στην ανακοίνωση της Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή και στις δηλώσεις του Διευθύνοντος της Συμβούλου Φωκίωνα Καραβία, ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων ότι «η οργανική και μη οργανική επέκταση των εργασιών της Eurobank στις περιφερειακές αγορές, αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του ομίλου».  

Η Logicom είναι ένας εκ των μεγάλων μετόχων της επενδυτικής εταιρείας Δήμητρα η οποία κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στην Ελληνική, 21%. 

Το απέκτησε στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, τον Μάρτιο του 2019.  

Μέχρι τότε, η Δήμητρα είχε κοντά στο 10% και δεν συμμετείχε στο ΔΣ, ως απότοκο της στρατηγικής επιλογής των άλλων μεγαλομετόχων εκείνης της περιόδου.

Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke με χθεσινή εγκύκλιο του προς το προσωπικό, ευθύς μετά και τον επίσημο διορισμό του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απέφυγε να σχολιάσει την επενδυτική πράξη της Εurobank.

Του Λεύκου Χρίστου