You are here

Αναζητούν συμμάχους οι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής

16/03/2019 07:48

Σε αναζήτηση συμμάχων που θα τους επιτρέψουν ισχυρή διοικητική παρουσία αναμένεται να επιδοθούν το επόμενο διάστημα οι παλαιοί και νέοι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής, μετά την τοποθέτηση νέων κεφαλαίων ύψους €150 εκ. στην Τράπεζα.

Πρόκειται για την εταιρεία Wargaming Group Ltd (20,61%) τη Δήμητρα Επενδυτική (18,42%), την Poppy Sarl (17,30%), το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point Hellenic Recovery Fund LP (12,59%) και το κυπριακό επενδυτικό ταμείο  7Q Financial Services Ltd (9,99%).

Η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ, ενισχύει τον πλουραλισμό στα ανώτατα δώματα της Τράπεζας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το νέο ΔΣ θα κληθεί  να διαχειριστεί τις επιπτώσεις, από την απορρόφηση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ. είτε αυτές είναι θετικές, είτε αρνητικές,

Παράλληλα, το νέο ΔΣ  του οποίου η τελική  σύνθεση θα σχηματιστεί στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας τον ερχόμενο Μάιο, αναμένεται να χαράξει ενδεχομένως νέα στρατηγική πολιτική, η οποία να ενισχύσει τον υφιστάμενο στόχο για επαναφορά  της τράπεζας σε μία σταθερή πορεία κερδοφορίας.

Οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα είναι μεγάλες και οι αυστηροί κανονισμοί που έχουν επιβάλει οι επόπτες και οι απαιτήσεις για επαρκή κεφάλαια επιβάλλουν την εφαρμογή μίας σωστής εταιρικής διακυβέρνησης, τόνιζαν στη StockWatch  ανώτατα στελέχη των νέων μεγαλομετόχων της τράπεζας.

Το ΔΣ της Ελληνικής αποτελείται σήμερα από 13 στελέχη.

Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο Youssef Nasr ο οποίος εκλέγηκε μέλος και ακολούθως πρόεδρος του ΔΣ στις 11 Ιουλίου του 2018.

Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΗΒ είναι ο Μαρίνος Γιαννόπουλος  ο οποίος  εκλέγηκε μέλος στις 28 Μαίου του 2014 και αμέσως κατόπιν αντιπρόεδρος. 

Οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι της διοίκησης είναι ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Γιάννης  Μάτσης και ο Lars Kramer οικονομικός διευθυντής του ομίλου.

Τα μη εκτελεστικά μέλη της τράπεζας είναι η Μαριάννα Παντελίδου, η Ειρένα Γεωργιάδου, ο David Bonanno, o Stephen John Albutt, o Andrew Wynn, o Δημήτρης Ευθυμίου, ο Χριστόδουλος Χατζησταυρής, ο Ευριπίδης Πολυκάρπου, και ο Ανδρέας Χριστοφίδης.

Με βάση τους εποπτικούς κανόνες, τουλάχιστον το 50% των μελών του ΔΣ, ενός τραπεζικού ιδρύματος, πέραν του προέδρου, του αντιπροέδρου και των δύο εκτελεστικών συμβούλων, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα.

Τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ δεν πρέπει να είναι πέραν του 25% του συνόλου των μελών του διοικητικού οργάνου.

Ο αριθμός των μη ανεξάρτητων μελών δεν θα πρέπει να είναι πέραν των τεσσάρων.

Με βάση αυτή την οδηγία των εποπτικών αρχών, στη νέα σύνθεση του ΔΣ της ΗΒ  δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα διοικητικά της τράπεζας και οι πέντε μεγαλομέτοχοι, αναλόγως βέβαια του ορισμού που θα υιοθετηθεί για την ανεξαρτησία των συμβούλων.

Η λεπτομέρεια αυτή φαίνεται ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς  στις ζυμώσεις που ήδη άρχισαν να γίνονται για το ποιοι θα είναι εντός και ποιοι εκτός της νέας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι η Δήμητρα Επενδυτική που μέχρι πρότινος  ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 10,1% δεν είχε συμμετοχή στο ΔΣ.

Τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει.  Η Δήμητρα επενδυτική αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο στο 18,42% και έχει καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής μετά την Wargaming.

Aυτό που έχει διαρρεύσει, είναι ότι το Third Point, που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα, αλλά δεν άσκησε τα δικαιώματα προτίμησης, ενδέχεται να μην αξιώσει συμμετοχή στο νέο ΔΣ.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο πώλησε ένα μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης στο επενδυτικό ταμείο 7Q.

Σε σχέση με το 7Q. έχει διαρρεύσει ότι το ταμείο προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων φαίνεται να έχει συμμετοχή στο  μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που διατηρεί στην Ελληνική Τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι αν και εφόσον το  7Q εκπροσωπηθεί στο ΔΣ της τράπεζας, τότε η ΕΤΥΚ μέσω της επένδυσης του ταμείου προνοίας των μελών της, θα έχει έμμεσο λόγο στα διοικητικά της  Ελληνικής, κάτι το οποίο όμως, έχει ήδη προκαλέσει δυσανασχέτηση στους πλείστους  των μεγαλομετόχων.

Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώπιον της ΕΚ τέθηκαν καταγγελίες σε βάρος της 7Q  περί παράτυπων ενεργειών.

Η εξέταση των σχετικών καταγγελιών από την ΕΚ δεν κατέδειξε οτιδήποτε μεμπτό.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της ΗΒ, Γιάννης Μάτσης με χθεσινή γραπτή του δήλωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή  θέση της τράπεζας υποστηρίζει τη γρηγορότερη υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου και εδραιώνει τη θέση της εταιρείας ως ηγετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο νησί, ικανό να υποστηρίξει τις προοπτικές των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας».

Του Λεύκου Χρίστου