You are here

Ανέβαλαν ποινική υπόθεση BOCY

20/11/2017 11:13
Εν αναμονή της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου σε αίτηση για έκδοση διατάγματος certiorari και / ή prohibition εκ μέρους ορισμένων εκ των κατηγορούμενων, αναβλήθηκε εκ νέου η δεύτερη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην στελεχών της.

Η υπόθεση ήταν ορισμένη σήμερα για προγραμματισμό ενώπιον του μόνιμου κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Λαμβάνοντας το λόγο, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Πολίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι αν και έχουν ακουστεί οι αγορεύσεις και των δύο πλευρών, εντούτοις δεν υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη ως προς την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ανωτάτου, γι’ αυτό και κατ’ ανάγκη θα πρέπει να δοθεί νέα ημερομηνία ακρόασης της υπόθεσης ενώπιον του κακουργιοδικείου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης συμφώνησαν με τη θέση της κατηγορούσας αρχής, με το δικαστήριο να ορίζει την υπόθεση για προγραμματισμό στις 18 Δεκεμβρίου, στις 9:00.

Την αίτηση καταχώρησαν οι Τράπεζα Κύπρου, Αντρέας Αρτέμης, Γεώργιος Γεωργιάδης και Κώστας Σεβέρης, ζητώντας από το ανώτατο να ελέγξει τη νομιμότητα της ενδιάμεσης απόφασης του μόνιμου κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που εκδικάζει την υπόθεση, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2017, με την οποία απέρριψε όλες τις προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση, μετά την τροποποίηση του κατηγορητηρίου από την κατηγορούσα αρχή.

Συγκεκριμένα, το τριμελές κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή τη θέση της κατηγορούσας αρχής ότι το νέο κατηγορητήριο αποκαλύπτει ποινικό αδίκημα με την απαραίτητη ακρίβεια γι΄ αυτό και η δίκη θα πρέπει να συνεχιστεί, θέση με την οποία διαφωνούσαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων.

Την αίτηση εξετάζει ο δικαστής του ανωτάτου Γιασεμής Γιασεμή.

Η υπόθεση αφορά την αγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης. Εκτός από τους τέσσερις πιο πάνω που καταχώρησαν την αίτηση για το certiorari, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Κώστας Χατζήπαπα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη απαντήσει μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν με βάση το κατηγορητήριο της υπόθεσης.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετωπίζει και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, ο κ. Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Αρτέμης, Γεωργιάδης, Σεβέρη και Χατζήπαπα αντιμετωπίζουν μόνο μία κατηγορία.