You are here

Άνθρακας το μορατόριουμ αναστολής δόσεων

12/01/2021 07:05

Άνθρακας φαίνεται να αποδεικνύεται το αναθεωρημένο μορατόριουμ αναστολής δόσεων και τόκων, εκτιμούν τραπεζίτες και επηρεαζόμενοι επιχειρηματίες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση με τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας ενέχει το στοιχείο των πιέσεων που δέχεται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Το σχετικό διάταγμα του ΥΠΟΙΚ δεν έχει εκδοθεί ακόμη για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του, ωστόσο, ανώτατα στελέχη τραπεζών που μίλησαν στη StockWatch σημείωσαν ότι με βάση αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί, πολύ περιορισμένος θα είναι ο αριθμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών που θα πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει στο νέο μορατόριουμ δόσεων.

Καταρχήν, αποκλείονται όλοι οι δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο πρώτο σχέδιο αναστολής δόσεων, ειδικότερα αν επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης και του νέου lockdown που έχει αποφασιστεί.

Το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το ΥΠΟΙΚ ψηφίστηκε από τη Bουλή στις 29 Μαρτίου του 2020 και τέθηκε αμέσως σε ισχύ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο που έληγε η προθεσμία ένταξη στο σχέδιο αναστολής δόσεων, το οποίο να σημειωθεί δεν ήταν στοχευμένο, δήλωσαν συμμετοχή 51 χιλ.δανειολήπτες και είχαν ανασταλεί δάνεια ύψους περίπου €12 δισ.

Η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών αιτήθηκε αναστολή των δόσεων από τις 30 Μαρτίου μέχρι τον περασμένο Απρίλιο. Μόνο περίπου 10%, σύμφωνα με τραπεζίτες, εντάχθηκε στο σχέδιο μέχρι τον Ιούλιο που έληγε η προθεσμία που προέβλεπε το σχετικό διάταγμα.

Όσοι εξ αυτών δεν συμπλήρωσαν την αναστολή εννέα δόσεων, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, θα δικαιούνται να καλύψουν τους μήνες που υπολείπονται. 

Χρήση του νέου σχεδίου αναστολής των δόσεων μπορούν να κάνουν όσοι δεν συμμετείχαν στο προηγούμενο μορατόριουμ δεδομένου ότι δεν θα έχουν καθυστερήσεις δόσεων των δανείων τους πέραν των 30 ημερών. 

Η αναστολή αποπληρωμής δόσεων θα παρέχεται για πιστωτικές διευκολύνσεις που είχαν δοθεί με υποθήκη την κύρια κατοικία μέχρι €300 χιλ.

Για την εφαρμογή του μέτρου, θα πρέπει να γίνει γραπτό αίτημα στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Ανησυχίες για ενδεχόμενη αναστολή δόσεων

Ο προβληματισμός τραπεζιτών και εγχώριας εποπτικής αρχής σε ότι αφορά το βάσιμο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικότερα μετά τη λήξη του πρώτου μορατόριουμ δόσεων, γίνεται ακόμη πιο έντονος, ειδικότερα, όπως επεσήμαναν στη StockWatch, από το «δούναι και λαβείν» που γίνεται τώρα μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Σημείωσαν ότι ενδεχόμενη αποδοχή από πλευράς κυβέρνησης και προώθησης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για αναστολή των εκποιήσεων, υπό την μέγγενη των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, θα οδηγήσουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Εξήγησαν ότι σε μία τέτοια περίπτωση, αναστολής δηλαδή των εκποιήσεων, θα στερήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το στοιχείο των εξασφαλίσεων και θα υποχρεώσει τις εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη να αξιώσουν, εν μέσω πανδημικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης, αύξηση κεφαλαίων. 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα αναστολή δόσεων, τη στιγμή κατά την οποία αναμένεται νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, μετά το τέλος του μορατόριουμ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση που διατύπωσε ενώπιον της ίδιας επιτροπής και ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Του Λεύκου Χρίστου