You are here

Αντιδράσεις για πλατφόρμα NPLs BOCH

03/11/2017 06:59
Αντιδράσεις άρχισε να προκαλεί η δημιουργία από την Τρ. Κύπρου πλατφόρμας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πριν καν ανακοινωθεί η λειτουργία της.

Με εγκύκλιό της η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), αναφέρει ότι η διοίκηση της Τρ. Κύπρου έχει αποφασίσει τη δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνεργασία με ξένη εταιρεία, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος με την οργάνωσή.

Πλατφόρμα για διαχείριση των προβληματικών δανείων έχουν δημιουργήσει τόσο η Ελληνική Τράπεζα όσο και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Η Ελληνική ξεκίνησε να συνεργάζεται από τον Ιούλιο με την τσεχική APS και ο συνεργατισμός θα ξεκινήσει από το 2018 να συνεργάζεται με την ισπανική Altamira.

Εκπρόσωπος της Τρ. Κύπρου δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η τράπεζα είναι σε διαπραγμάτευση και κοντά σε συμφωνία με ξένους εμπειρογνώμονες για την συνδρομή στο έργο της τράπεζας για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί εσωτερικά της τράπεζας και δεν θα υπάρχει ανάγκη για μετακίνηση υπαλλήλων.

Η ΕΤΥΚ δείχνει πάντως να ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις.

Την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017, στις 16:30, στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΥΚ, έχουν κληθεί σε παγκύπρια συγκέντρωση το σύνολο των συνδικαλιστικών στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις μετέπειτα, «δυναμικές ενέργειες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά την παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών, με την εκχώρηση εργασιών σε τρίτους, η ΕΤΥΚ αποφάσισε, να καλέσει σε πρώτο στάδιο, το σύνολο των υπαλλήλων της διεύθυνσης αναδιαρθρώσεων και ανάκτησης χρεών σε γενική συνέλευση την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017, στις 16:30 με σκοπό την ενημέρωση τους και την εξουσιοδότηση της οργάνωσης μας για λήψη μέτρων συμπεριλαμβανομένης και της απεργίας.

Σε χθεσινή της εγκύκλιο η ΕΤΥΚ αναφέρεται επίσης στην προώθηση από τη διοίκηση ατομικών συμβολαίων.

Η οργάνωση έχει ήδη δώσει εντολή στους νομικούς της συμβούλους να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου, περιλαμβανομένων των μελών της εκτελεστικής διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου.

Της Γεωργίας Χαννή