You are here

Αντιδράσεις στην πώληση δανείων Τράπεζας Κύπρου

29/08/2018 16:06

Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η πώληση πακέτου 14 χιλ. δανείων από την Τράπεζα Κύπρου στην Apollo Global Management LLC, που ανακοινώθηκε επισήμως χθες.

Κόμματα και ο σύνδεσμος κατόχων αξιογράφων προχώρησαν σήμερα σε ανακοινώσεις σχολιάζοντας τη συμφωνία πώλησης δανείων ύψους €2,8 δισ. από τα οποία τα €2,7 δισ. αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου ανέφερε σήμερα ότι η ανακοίνωση για πώληση δανείων από την Τράπεζα Κύπρου σε επενδυτικό ταμείο του εξωτερικού αποτυπώνει ποιες ήταν οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλη, όταν έφερνε στη βουλή τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τις πωλήσεις δανείων.

«Ήθελε να δώσει περισσότερα εργαλεία κερδοφορίας στις τράπεζες, αδιαφορώντας για την προστασία των δανειοληπτών και της κοινωνίας» σημείωσε.

Ο κ. Πολυκάρπου σημείωσε ότι είναι σαφές πως για την κυβέρνηση η επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ περιορίζεται στη μείωση του αριθμητικού δείκτη των ΜΕΔ.

«Τους είναι αδιάφορο ποιες θα είναι οι συνέπειες και οι κίνδυνοι των μέτρων για την οικονομία και την κοινωνία, η οποία θα συνεχίσει να έχει το βάρος αποπληρωμής του υπέρογκου ποσού των δανείων» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι όροι και η τιμή πώλησης των δανείων στο επενδυτικό ταμείο φέρνει επίσης στο προσκήνιο τα περιθώρια που έχουν οι τράπεζες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

«Αντί η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα να ασκήσουν τον εποπτικό και ρυθμιστικό τους ρόλο, ώστε να προσφερθούν αντίστοιχοι ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής και στους μεμονωμένους δανειολήπτες, συνεχίζουν να παραμένουν απαθείς θεατές σε ένα θέατρο που διεξάγεται σε βάρος της κοινωνίας. Για αυτό άλλωστε και εισέπραξαν τα εύσημα του απερχόμενου προέδρου της Τράπεζα Κύπρου κ. Άκκερμαν. Για ακόμα μια φορά προτίμησαν να είναι αρεστοί στις τράπεζες παρά ωφέλιμοι στην κοινωνία» καταλήγει ο κ. Πολυκάρπου. 

Το ΕΛΑΜ σχολιάζει τη συμφωνία πώλησης δανείων με αντάλλαγμα €1,4 δισ. από την οποία θα προκύψει ζημιά €135 εκ., σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις έρχονται να δικαιώσουν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) που πρώτο ζήτησε διαγραφές δανείων, δηλαδή διαγραφή των υπερχρεώσεων και των τόκων υπερημερίας, που καταχρηστικά επέβαλαν οι τράπεζες στους δανειολήπτες.
 
«Όπως είχαμε καταθέσει σε πρόταση στο Προεδρικό, στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και δημόσια, μόνο εάν υπήρχε κούρεμα του λογιστικού χρέους, ξεκινώντας από τα στεγαστικά δάνεια με κοινωνικά κριτήρια, θα μπορούσαν να επωφεληθούν τόσο οι δανειολήπτες, που θα ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους, όσο και ο τραπεζικός τομέας, που θα ξεκινούσε να εισπράττει χρήματα, μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Μήνυμα κατόχων αξιογράφων προς Τρ. Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων από την πλευρά του, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσφατα απέστειλε επιστολή στην Τράπεζα Κύπρου, με την οποία την προειδοποιεί ότι «δεν θα ανεχθεί την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εξασφαλίζονται με αξιόγραφα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απάντηση της Τράπεζας Κύπρου δεν ικανοποίησε τον σύνδεσμο, ο οποίος απέστειλε δεύτερη σχετική επιστολή στην τράπεζα.

Στις επιστολές του ο Σύνδεσμος διευκρινίζει ότι είναι παράνομη η χορήγηση δανείων με εξασφάλιση αξιόγραφα, και ποινικά καταδικαστέα πράξη όταν τα δάνεια αυτά είναι εικονικά και ζητείται ο συμψηφισμός των δανείων αυτών.