You are here

Απαντήσεις Νουί στα ερωτήματα της ερευνητικής επιτροπής

04/12/2018 06:16

Τις απαντήσεις και τα έγγραφα που ανέμενε εδώ και τρεις μήνες από τoν εποπτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό (SSM) παρέλαβε η ερευνητική επιτροπή που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης της Συνεργατικής.

Πρόκειται για ένα ολιγοσέλιδο έγγραφο-επιστολή στην οποία παρατίθενται οι απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που απέστειλε η επιτροπή προς την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, με κάποιες από αυτές να είναι αυστηρά εμπιστευτικές και άλλες λιγότερο όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στη StockWatch.

Αν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες στο πόρισμα που θα συντάξει και θα δημοσιοποιήσει η Επιτροπή, οι απαντήσεις της κ. Νουί λύνουν τα χέρια των μελών της ερευνητικής επιτροπής να χρησιμοποιήσει με έμμεσο τρόπο τόσο κατά το ανακριτικό της έργο όσον και στα συμπεράσματα της για το ποιοι ευθύνονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Όπως εξήγησε η αρμόδια πηγή, κάποιες από τις απαντήσεις είναι πιο διαφωτιστικές ρίχνοντας φως στον εποπτικό ρόλο που ασκούσαν οι ευρωπαίοι επόπτες αλλά και για το πού γέρνουν οι ευθύνες για την κατάρρευση της ΣΚΤ. Ενισχύοντας έτσι τη θέση των μελών της επιτροπής τα οποία έχουν ήδη διαμορφώσει τη δική τους άποψη για το ποιοι ευθύνονται για το λουκέτο του Συνεργατισμού, από το μεγάλο αριθμό εγγράφων που εξασφάλισαν τους τέσσερις και πλέον μήνες που διήρκησε το ανακριτικό τους έργο.

Το κομμάτι των ανακρίσεων βαίνει προς την ολοκλήρωση του και τα τρία μέλη της επιτροπής νιώθουν πανέτοιμα για τη σύνταξη της δικής τους έκθεσης με τα δικά τους συμπεράσματα  για τα γεγονότα και τους υπαίτιους της κατάρρευσης της ΣΚΤ.

Η επιτροπή αναμένεται επίσης να αποφασίσει εάν θα καλέσει εκ νέου τον υπουργό οικονομικών στις 17 Δεκεμβρίου όπως προκαθόρισαν στην πρώτη μαραθώνια κατάθεση του πριν δύο εβδομάδες.

Η βουλή αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την  τροποποίηση του σχετικού νόμου ώστε  ο γενικός εισαγγελέας, εάν χρειαστεί, να μπορεί να δώσει παράταση στο χρόνο παράδοσης της έκθεσης. Η παράταση πρέπει να θεωρείται βέβαιη λόγω του τεράστιου όγκου που έχει να διεκπεραιώσει και της μεγάλης χρονικής περιόδου που θα καλύπτει το πόρισμα της επιτροπής.

Τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής είναι πρόεδρος, ο Γεώργιος Αρέστη, πρώην δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου της Κύπρου, τέως δικαστής στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και νυν δικαστής στο διεθνές δικαστήριο του Κατάρ.

Μέλη είναι ο Γεώργιος Χαραλάμπους, πρώην ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ο Γιώργος Γεωργίου, πρώην διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Alpha Bank Κύπρου, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών.

Της Ηρώς Ευθυμίου