You are here

Από κόσκινο οι φάκελοι για ΣΚΤ

15/05/2018 07:08

Στο κόσκινο της διεύθυνσης και διοίκησης της ΣΚΤ και του διεθνούς συμβούλου της τράπεζας Citygroup Global Markets μπαίνουν από σήμερα οι δύο φάκελοι των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του καλού, όπως φαίνεται, ενεργητικού του Συνεργατισμού.

Δεσμευτικές πρότασεις για εξαγορά της ΣΚΤ υπέβαλαν χθες με τη λήξη της προθεσμίας, η Ελληνική Τράπεζα και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo, απομακρύνοντας τα σενάρια άτακτης εξυγίανσης της Τράπεζας, που έχει πρόβλημα κεφαλαίων.

Σημαίνοντα λόγο στην έγκριση ή απόρριψη της μίας ή ακόμη και των δύο δεσμευτικών προτάσεων θα έχει και το υπουργείο οικονομικών καθώς είναι αυτό που διαχειρίζεται το μετοχικό κεφάλαιο του κράτους στο Συνεργατισμό.

Το κράτος κατέχει στη ΣΚΤ το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας λόγω της οικονομικής στήριξης €1,7 δις που πήρε συνολικά και διαδοχικά ο Συνεργατισμός το 2014 και το 2015.

Λεπτομέρειες επί των προτάσεων που έχουν υποβάλει οι δύο ιδιώτες επενδυτές δεν έγιναν γνωστές, πέραν των ονομάτων των εν δυνάμει επενδυτών.

Θολό παραμένει επίσης και το τοπίο σε σχέση και με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν οι υποψήφιοι επενδυτές για την εξαγορά της ΣΚΤ.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν προϋποθέσεις για την ισχύ των προτάσεων (conditions precedent), που περιλαμβάνουν ασφαλιστικές δικλείδες για την έκβαση του όλου εγχειρήματος.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα στοιχεία των εποπτικών αρχών αλλά και του διεθνούς συμβούλου της ΣΚΤ, τις οποίες θα χρειαστεί ο επενδυτής που θα αποκτήσει το καλό χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού, ανέρχονται μεταξύ €450 και €550 εκ.

Η Ελληνική επιχείρησε να μετριάσει τις ανάγκες κεφαλαίων ώστε να αποφευχθεί το μεγάλο dilution των υφιστάμενων μετόχων, που ήδη χάνουν το 80% της αρχικής τους επένδυσης στη ζημιογόνα Τράπεζα.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός που παρακολουθεί τις διαδικασίες εξαγοράς της ΣΚΤ θέλει απαραιτήτως να διασφαλιστεί ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει με την εξαγορά του Συνεργατισμού θα έχει ισχυρά κεφάλαια. 

Παράλληλα οι νέοι επενδυτές, που εκ των πραγμάτων θα έχουν συμμετοχή άνω του 10%, θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Η Ελληνική διεκδικεί τον καλό Συνεργατισμό

Η Ελληνική Τράπεζα επιβεβαίωσε χθες ότι υπέβαλε προσφορά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφτούν για απόκτηση των δανείων της ΣΚΤ αξίας περίπου €4,3 δις που θεωρούνται εξυπηρετούμενα.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι η δεσμευτική πρόταση της Ελληνικής αφορά το καλό ενεργητικό της ΣΚΤ και ενισχύεται από τη συμμετοχή δύο τουλάχιστον επενδυτικών ταμείων. 

Πρόκειται για Atlas Merchant Capital και το J.C Flowers ενώ επιπρόσθετες πληροφορίες φέρουν το επενδυτικό ταμείο Nomura και τη γνωστή στην Κύπρο εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Pimco να εμπλέκονται στη διαδικασία.

Όπως έγραψε την περασμένη Πέμπτη η StockWatch Nomura και Pimco είχαν άτυπες διαβουλεύσεις με υφιστάμενους μετόχους της ΗΒ για να αναγνωρίσουν κατά πόσο υπάρχει έδαφος για συμμετοχή τους σε ένα νέο μετοχικό σχήμα που θα προκύψει από τυχόν απορρόφηση της ΣΚΤ. 

Σε ότι αφορά το Apollo, που συνδέεται με την ισπανική Altamira που διαχειρίζεται τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού, μέχρι αργά ψες δεν είχαν διαρρεύσει οι όροι που θέτει για να επενδύσει.

Χθες είχε διαρρεύσει ευρέως ότι το Apollo έχει υποβάλει τη δεσμευτική του πρόταση με την Alpha Bank Κύπρου για απόκτηση του καλού ενεργητικού της ΣΚΤ, κάτι που αναμένεται να αναγκάσει σήμερα την Τράπεζα – που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Κύπρου – να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Οι αρχικές προθέσεις του Αpollo ήταν να υποβάλει πρόταση για πλήρη έλεγχο του Συνεργατισμού καλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προέκυπταν σε μία τέτοια περίπτωση, ύψους περίπου €820 εκ.

Η πρόθεση του Apollo είχε σκοντάψει στις εποπτικές αρχές, οι οποίες είχαν συστήσει στο εν λόγω ταμείο ότι δεν επιθυμούσαν με κανένα τρόπο συνέχιση της λειτουργίας του Συνεργατισμού με το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς το κενό κεφαλαίου που προκύπτει για το 2017 ενεργοποιεί τη διαδικασία εξυγίανσης του.

Μεμψιμοιρίες για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Με τον άνοιγμα χθες των δύο φακέλων με τις δεσμευτικές προτάσεις των υποψηφίων επενδυτών, εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς ΣΚΤ και υπουργείου για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εν λόγω προτάσεων.

Η αξιολόγηση θα πρέπει με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου.

Οι κυπριακές αρχές ευελπιστούν ότι η Φρανκφούρτη θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες και τη ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ επέκταση του χρονοδιαγράμματος.

Του Λεύκου Χρίστου