You are here

Αποφάσεις άρον άρον για Εστία 2 και εκποιήσεις

20/01/2021 12:56

Συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών που εκπίπτουν του σχεδίου Εστία, θα ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα, με βάση σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα αποφασίστηκαν κινήσεις που αφορούν τις εκποιήσεις. Οι αποφάσεις φαίνεται να εντάσσονται στο πλαίσιο των επίσημων τοποθετήσεων που αναμένουν εκ μέρους της κυβέρνησης τα κόμματα ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Αλληλεγγύη, ώστε να πειστούν να στηρίξουν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους δανειολήπτες που, ενώ υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία και παρόλο που πληρούν τα βασικά κριτήρια εισδοχής σε αυτό, δεν είναι δυνατό να ενταχθούν, λόγω μη ικανοποίησης του κριτηρίου βιωσιμότητας. Δηλαδή με βάση τους όρους του Σχεδίου Εστία δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους. «Για αυτές τις κατηγορίες δανειοληπτών το κράτος θα σταθεί αρωγός, παρέχοντάς τους στήριξη, μέσω εναλλακτικών λύσεων, όπως μεγαλύτερη απομείωση του ύψους του δανείου τους, μεγαλύτερη συνεισφορά από το κράτος ή συνδυασμός των δύο πιο πάνω, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν την κύριά τους κατοικία» σημειώνεται σε γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Παναγιώτη Σεντώνα.

Προς τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών, το αμέσως επόμενο διάστημα να ετοιμάσει συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής για την υλοποίηση σχεδίου που θα καλύπτει τις κατηγορίες αυτές των δανειοληπτών. 

Ταυτόχρονα, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί σε τροποποιήσεις επί του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», ώστε να καλύπτει, μεταξύ άλλων, διαφορές που προκύπτουν από/ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις που αφορούν υποθέσεις σε διαδικασία εκποίησης, με ειδική αναφορά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με σκοπό την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων αυτών πριν τη διενέργεια των εκποιήσεων. «Εάν ο πιο πάνω στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τροποποίηση του Νομοσχεδίου, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα ετοιμαστεί το ταχύτερο δυνατό νέο Νομοσχέδιο για να υποβληθεί προς έγκριση», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του κ. Σεντώνα.

Περαιτέρω, όπως σημειώνεται, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Δικαιοσύνης να έρθει σε επαφή με την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απευθύνοντας έκκληση στην Ανώτατη Δικαστική Αρχή, όπως δώσει οδηγίες και προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για επιτάχυνση εξέτασης των υποθέσεων που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, μέχρι την πλήρη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Μ.Χ.