You are here

Απολύσεις στον συνεργατισμό λόγω ΜΕΔ

21/02/2018 12:05

Σε απολύσεις υπαλλήλων της προχωρά η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα λόγω της μη εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, επιστολές απόλυσης φαίνεται να έλαβαν γύρω στα 20 άτομα.

Εκπρόσωπος της ΣΚΤ δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Η ΕΤΥΚ σε εγκύκλιό της σημειώνει ότι έλαβε πληροφορίες ότι η διοίκηση του συνεργατισμού προχώρησε σε απολύσεις υπαλλήλων της, με τη δικαιολογία ότι οι λογαριασμοί τους είχαν προβλήματα (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί πλήγμα για τη δικαιοσύνη.

«Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το ότι ο συνεργατισμός ανήκει στο κράτος και η διοίκηση ουσιαστικά ασκείται από την κυβέρνηση. Άρα οτιδήποτε συμβαίνει στο συνεργατισμό και μάλιστα πρωτοποριακά αντεργατικά βήματα φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η πρόκληση του Συνεργατισμού νοσεί τόσο επί της ουσίας αλλά και της διαδικασίας. Σημειώνει ότι «δεν απολύεται κανείς επειδή χρωστά αλλά ψάχνεις γιατί του δόθηκαν υπερβολικά δάνεια που σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί – αποπληρώσει».

«Ακόμη και εκεί που ο υπάλληλος έχει υποπέσει σε παραπτώματα είναι πεντακάθαρο και αποδεκτό απ’ όλους ότι πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της παραπομπής σε πειθαρχική διαδικασία», συνεχίζει.

Αναφέρεται ότι την παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία την προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες της ΕΤΥΚ με την Τράπεζα αλλά είναι και το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.

«Η ΕΤΥΚ νοιώθει την υποχρέωση ότι έντονα και δικαιωματικά πρέπει να ορθώσει το ανάστημα της για να προστατέψει τους συναδέλφους από την ασυδοσία της εργοδοσίας έστω και αν αυτή φέρει το μανδύα της κυβερνητικής προστασίας», τονίζεται.

Σημειώνει ότι δεν θα ανεχθεί ετσιθελικές αποφάσεις αλλά θα προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων μη αποκλειόμενης της απεργίας.

«Κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει έστω κι αν δεν είναι σήμερα ανάμεσα στους απολυθέντες, αφού εάν αφεθεί η διοίκηση της τράπεζας να λειτουργεί με αυτό τον ετσιθελικό και ασύδοτο τρόπο, θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες παρόμοιες ενέργειες. Ας μην ξεχνούμε τη γνωστή ρήση «Γιορτή δική τους παραμονή δική μας», καταλήγει.

Γ.Χ.