You are here

Αργοσβήνουν οι προσδοκίες για το Εστία

07/10/2019 07:07

Συναγερμός σήμανε στα υπουργεία οικονομικών, εργασίας και ειδικότερα στις τράπεζες, εξαιτίας της πενιχρής μέχρι σήμερα υποβολής αιτήσεων από ευάλωτους δανειολήπτες που εμπίπτουν του σχεδίου Εστία.

Τα αρμόδια υπουργεία και οι τράπεζες σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συνέργια με στόχο την επιτυχία του σχεδίου, αναζητούν τρόπους ενεργοποίησης των περίπου 12 χιλιάδων δανειοληπτών που θεωρούνται δικαιούχοι των διευκολύνσεων που παρέχει το Εστία για να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

Από τις 2 Σεπτεμβρίου που άρχισε η υποβολή σχετικών αιτήσεων, μέχρι την περασμένη βδομάδα, έχουν υποβληθεί με βάση επίσημα στοιχεία, μόλις 220 αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν με δάνεια ύψους €70 εκ., μόλις 2% των μη εξυπηρετούμενων δανείων €3,4 δισ. που στοχεύει να καλύψει το Εστία.

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για υποβολή αίτησης στο σχέδιο Εστία είναι η 15η Νοεμβρίου.  Παραμένουν περίπου 30 εργάσιμες μέρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συνέλεξε η StockWatch από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το 85% των συνολικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, προέρχονται από ευάλωτους δανειολήπτες της Τράπεζας Κύπρου και της ΚΕΔΙΠΕΣ και το υπόλοιπο 15% προέρχεται από τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.

Σημείο αναφοράς αποτελεί ο μονοψήφιος αριθμός ευάλωτων δανειοληπτών της Ελληνικής Τράπεζας που είχαν υποβάλει, μέχρι την περασμένη βδομάδα, αίτηση στο Εστία.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες ανέρχεται στις 350.  Ωστόσο, έχουν εγκριθεί και παραπεμφθεί στο υπουργείο εργασίας 220 ενώ για τις υπόλοιπες αναμένεται η συμπλήρωση τους με επιπρόσθετα στοιχεία που θέλουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα αρμόδια υπουργεία και οι τράπεζες φαίνεται να συμφωνούν ως προς τη σύσταση ειδικής ομάδας, η οποία να αναλάβει το έργο μίας εκ νέου εμπεριστατωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού.

Την ίδια ώρα διαπιστώθηκε από τα αρμόδια υπουργεία ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ, που έχει την πλειονότητα των ευάλωτων δανειοληπτών με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα μηχανισμού του κτηματολογίου, ώστε να συλλέγει στοιχεία για τους αιτούντες στο σχέδιο Εστία δανειολήπτες, όπως έχουν τη δυνατότητα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το θέμα αυτό, όπως δήλωσαν στη StockWatch τεχνοκράτες των υπουργείων οικονομικών και εργασίας, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην εξέταση και προώθηση αιτήσεων από δανειολήπτες της ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία διαχειρίζεται τα ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ.

Όπως είπαν, ζητήθηκε από το κτηματολόγιο να δοθεί αυτή η πρόσβαση στην ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά χρειάζεται αλλαγή της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Ο διευθυντής του κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους ανέφερε στη StockWatch, ότι το κτηματολόγιο έχει ανοίξει το σύστημα του προς τις τράπεζες, κατόπιν σχετικής νομοθεσίας.

 «Αν η πολιτεία αποφασίσει ότι θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση στο σύστημα και στην ΚΕΔΙΠΕΣ, που δεν είναι τραπεζικός οργανισμός, τότε η υπηρεσία δεν θα έχει ένσταση», παρατήρησε ο κ. Σωκράτους.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει μέσα από την τυχόν τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης, να διασφαλιστεί, όπως προβλέπεται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο έλεγχος από λειτουργούς του κτηματολογίου ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύστημα.

Ο κ. Σωκράτους εξήγησε ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί και αποδεχθεί με βάση τη νομοθεσία, να υπόκεινται τα συστήματα τους σε έλεγχο από λειτουργούς του κτηματολογίου για να διαπιστώνεται κατά πόσο λαμβάνουν στοιχεία που αφορούν μόνο τους δανειολήπτες τους.

«Σε αντίθετη περίπτωση, θα κινδυνεύσει το σύστημα ακόμη και με κατάρρευση», επεσήμανε ο διευθυντής του κτηματολογίου.

Πάντως, είναι διάχυτος ο προβληματισμός που απορρέει από τις τράπεζες αλλά και από την κυβέρνηση καθώς οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για περαιτέρω των ισολογισμών των τραπεζών μέσω της κρατικής στήριξης που προσφέρει το Εστία, φαίνεται να εξανεμίζονται.

Οι τράπεζες μέμφονται τη βουλή καθώς με τις τροποποιήσεις που θέσπισε δίνει μεγάλη πίστωση χρόνου στους χρεώστες ενώ αφήνεται να διαρρεύσει ότι το νομοθετικό σώμα θα αναζητήσει περαιτέρω τρόπους για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την κυβέρνηση διαρρέει ότι το νυν σχέδιο Εστία θα είναι το τελευταίο και δεν πρόκειται να υπάρξει είτε δεύτερο, είτε τρίτο.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου που εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία υπολογίζεται στα €900 εκ. ενώ, το ποσό των ΜΕΔ της Ελληνικής που θα επωφεληθεί από το Εστία ανέρχεται στα €250 εκ. 

Το μεγαλύτερο μέρος από τα €3,4 δισ. είναι δάνεια του πρώην συνεργατισμού που βρίσκονται σήμερα στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Το σχέδιο Εστία απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Το σχέδιο καλύπτει ευάλωτους δανειολήπτες των οποίων η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η οροφή του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ενός δικαιούχου δεν θα υπερβαίνει τις €60 χιλ.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιχορήγηση ισοδύναμη με το ένα τρίτο της μηνιαίας πληρωμής του δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια τους είναι εξασφαλισμένα έναντι της κύριας κατοικίας τους και ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα άλλα δύο τρίτα της μηνιαίας πληρωμής τους.

Του Λεύκου Χρίστου