You are here

Αρνητική η κυβέρνηση σε λίστα κατόχων αξιογράφων

23/11/2018 12:07

Καμία χρησιμότητα δεν εντοπίζει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στον καταρτισμό καταλόγου στον οποίο θα καταχωρηθούν οι κάτοχοι αξιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι ο καταρτισμός καταλόγου, δεν φαίνεται να έχει οποιαδήποτε πρόσθετη χρησιμότητα, αφού όπως υποστηρίζει, όποιος κατάλογος καταρτιστεί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις καταστάσεις που έχουν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα όπως είναι αποτυπωμένες για τις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές που ενδιαφέρουν τους κατόχους.

Σημειώνει επίσης, ότι με την κατάρτιση και τήρηση του συγκεκριμένου καταλόγου, ενδεχομένως να προκύπτουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς και ζητήματα τραπεζικού απορρήτου.

Η θέση του υπουργού φαίνεται να συγκρούεται με την πρόθεση βουλευτών για σύσταση ειδικού μητρώου για τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων, η οποία έχει ήδη αποτυπωθεί σε πρόταση νόμου που κατατέθηκε εκ μέρους της βουλευτού του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

Συγκεκριμένα, με την πρόταση που κατατέθηκε στις αρχές του μήνα, προτείνεται η σύσταση δύο μητρώων, ενός για τους κατόχους αξιογράφων και άλλου για τους κουρεμένους καταθέτες.

Προνοείται όπως στα δύο μητρώα καταχωρηθούν αντίστοιχα, τα στοιχεία όλων των φυσικών προσώπων κατόχων τραπεζικών αξιογράφων και κουρεμένων καταθετών που πλήγηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup Μαρτίου 2013, περιλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία των φυσικών προσώπων, την αξία των τραπεζικών αξιογράφων που ο κάτοχος αξιογράφων κατείχε την 25η Μαρτίου 2013 καθώς και κάθε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά την 25η Μαρτίου 2013.

Βάσει της πρότασης νόμου, τα ειδικά μητρώα προτείνεται να τελούν υπό τη διαχείριση του ίδιου του κράτους, με απώτερο στόχο «οι πληγέντες να τυγχάνουν της δέουσας κρατικής μέριμνας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού αποκατάστασης τους με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, έστω και σε βάθος χρόνου», σημειώνεται στην αιτιολογία της πρότασης.

Της Μαρίας Χαμπή