You are here

Ασφάλισε την έκδοση κεφαλαίου η Ελληνική

14/08/2018 07:00

Tην πλήρη εξασφάλιση της έκδοσης νέου κεφαλαίου ύψους €150 εκ. για κάλυψη του ενεργητικού που θα αποκτήσει από τον Συνεργατισμό πέτυχε η Ελληνική Τράπεζα, με τη συμφωνία που έχει συνάψει με την τσεχική εταιρεία Emma Capital.

Με τη συμφωνία, για την οποία θα καταβάλει τίμημα €2,25 εκ. στην Emma, η Ελληνική δεν εξαρτάται πλέον από τις διαθέσεις των υφιστάμενων της μετόχων.

Η Emma Capital δεσμεύτηκε να τοποθετήσει μέχρι €50 εκ., η Δήμητρα άλλα €50 εκ. και, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η Pimco θα επενδύσει τα υπόλοιπα €50 εκ.

Με τη συμφωνία και την εγγύηση που παρέχει η Emma Capital,η ΗΒ διασκεδάζει ανησυχίες για την έκβαση της έκδοσης, καθώς η τράπεζα θα λάβει τα κεφάλαια ανεξαρτήτως της συμμετοχής ή όχι στην έκδοση, των δύο μεγάλων της μετόχων, Third Point και Wargaming, αλλά και των μικρομετόχων που κατέχουν το ένα τρίτο περίπου των μετοχών της Ελληνικής.

Μέχρι σήμερα και οι δύο μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν συνυπογράψει δεσμευτική δήλωση ότι θα εγκρίνουν στη διάρκεια της επικείμενης γενικής συνέλευσης τα ψηφίσματα για έκδοση νέου κεφαλαίου.

Η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα είναι ο μοναδικός εκ των μεγάλων μετόχων της ΗΒ που έχει δεσμευτεί ν’ ασκήσει όλα τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν.

Επιπρόσθετα η Δήμητρα έχει υποχρέωση, αν ζητηθεί από την ΗΒ, να εγγραφεί και για την απόκτηση επιπρόσθετων μετοχών για τις οποίες δεν θα γίνει εγγραφή από άλλους μετόχους κατά την έκδοση δικαιωμάτων, ώστε το συνολικό ποσό εγγραφής της στην αύξηση κεφαλαίου να ανέρχεται μέχρι €50 εκ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Δήμητρα θα αυξήσει το ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου από 10,1% σε 20,09%.

Με βάση τη συμφωνία που έχει συνομολογηθεί μεταξύ ΗΒ και Emma Capital η τσεχική εταιρεία παρέχοντας βεβαιότητα κεφαλαίου, θα μπορεί να εξαγοράσει όλα τα δικαιώματα προτίμησης μέχρι το μέγιστο ποσό των €50 εκ.

Το υπόλοιπο μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης που θα παραμείνει θα μπορεί να το εξασφαλίσει η Emma Capital η οποία θα δύναται να έχει συμμετοχή στη μετοχική δομή του νέου τραπεζικού σχήματος με μέγιστο ποσοστό 17,3%.

Από κύκλους της Τράπεζας διαρρέει ότι η Emma Capital έχει προσεγγίσει την επενδυτική εταιρεία Third Point με στόχο να εξασφαλίσει δικαιώματα προτίμησης του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου που τυχόν να μην εξασκήσει.

Με βάση την υφιστάμενη μετοχική δομή της ΗΒ το Third Point κατέχει 26,2% του μετοχικού κεφαλαίου και η Wargaming 24,9%.

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας το ποσοστό των δύο μεγαλομετόχων της ΗΒ αναμένεται να μειωθεί.

Η έκδοση νέου κεφαλαίου της Ελληνικής, που αποτελεί δέσμευση στο πλαίσιο της εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ, θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 22 Αυγούστου.

Η Κεντρική Τράπεζα ήταν ενήμερη των εξελίξεων της ΗΒ με την Emma Capital.

Η Emma Alpha, που θα είναι ο άμεσος επενδυτής στην Ελληνική, αποτελεί μέρος του ομίλου Emma Capital, που έχει συμμετοχή 33% στον ΟΠΑΠ και σε άλλες εταιρείες στο εξωτερικό. 

Η εταιρεία έχει συνεχή και αυξανόμενη παρουσία στην διανομή και πώληση φυσικού αερίου στη Ρουμανία όπου η Emma Capital έχει δημιουργήσει την Premier Energy Group.

Του Λεύκου Χρίστου