You are here

Αβέρωφ: Λύσεις σε ανεργιακό και τ. προνοίας τραπεζικών

17/01/2023 07:08

Λύσεις προτίθεται να δώσει σε μείζονα εργασιακά θέματα των τραπεζικών υπαλλήλων ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως την παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος στους εργαζόμενους που εντάσσονται σε σχέδια εθελούσιας εξόδου καθώς και την αποκατάσταση του κουρεμένου ταμείου προνοίας.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στην κατάμεστη από τραπεζικούς υπαλλήλους αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΤΥΚ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μελέτησε πολύ προσεκτικά, τα δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν έντονα αυτή την ώρα τους πρώην και νυν τραπεζικούς υπαλλήλους και τα οποία προτίθεται να επιλύσει μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που δεν θα επιβαρύνουν, όπως είπε, το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Πρόταση νόμου για το ανεργιακό

Όσον αφορά στην απόφαση του δικαστηρίου και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργου Σαββίδη, να μην παραχωρείται ανεργιακό επίδομα στους τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εντάσσονταν σε σχέδια εθελούσιας εξόδου και αποχωρούν με αφορολόγητες αποζημιώσεις, είπε ότι σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς ετοίμασε πρόταση για τροποποίηση του περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμου, την οποία και θα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση, ώστε να ρυθμιστεί η συγκεκριμένη στρέβλωση.

Δήλωσε ότι θα προστεθεί στην υφιστάμενη νομοθεσία μια παράγραφος που θα αναφέρει κατά λέξη ότι «εννοείται ότι σε περίπτωση μισθωτού του οποίου έχει τερματισθεί ή διακοπεί η απασχόληση δυνάμει σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης από οποιοδήποτε εργοδότη, δύναται να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για οριστική επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, τόσο για όσους έχουν λάβει ανεργιακό επίδομα, όσο και για αυτούς που δεν το πήραν, από την αλλαγή της νομοθεσίας.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των ανθυποψηφίων του για την προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν είναι αρκετό να καταγράφεις τα προβλήματα, αλλά θα πρέπει να έχεις και τις λύσεις.

Ανάκτηση κουρεμένων ταμείων

Αναφορικά με την ανάκτηση του κουρεμένου ταμείου προνοίας των 841 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, και γενικότερα των ταμείων προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, είπε ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί μέσω πρότασης που θα καταθέσει στη Βουλή.

Αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε διάλογο, γιατί δεν καλύφθηκε το ταμείο προνοίας των 841 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, όπως και άλλα ταμεία, ή γιατί δεν τηρήθηκε η υπόσχεση του πρώην διευθύνοντος σύμβουλου της, John Hourican, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, για αποκατάσταση του κουρεμένου ταμείου.

«Είναι ζητήματα που ανήκουν στο παρελθόν», παρατήρησε.

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποσκοπεί στην αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, μεταξύ των οποίων και του ταμείου προνοίας των 841 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου.

Σημείωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση, ο ειδικός φόρος πιστωτικού ιδρύματος που επιβλήθηκε το 2011 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από το 2023 θα δίδεται για σκοπούς αποκατάστασης των ταμείων προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα τύχει έγκρισης από το Κοινοβούλιο, ενώ όπως εξήγησε, με βάση τις καταθέσεις του κάθε πιστωτικού ιδρύματος στο τέλος κάθε τριμηνίας, επιβάλλεται τέλος 0,0375, από το οποίο οι τράπεζες υποχρεούνται να καταθέτουν τα εικοσιπέντε εξηκοστά (25/60) στο ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα άλλα τριάντα πέντε εξηκοστά (35/60) στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Εξηγώντας την πρότασή του, είπε ότι το 2023 που ολοκληρώνεται το ποσό που ορίστηκε για το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα χρήματα αυτά στο σύνολο τους, θα μεταφέρονται στο ταμείο αλληλεγγύης για τους κουρεμένους καταθέτες, κατόχους αξιογράφων και μετόχους.

Ελαφριά αύξηση στο ειδικό τέλος τραπεζών

Ο κ. Νεοφύτου, πρόσθεσε ότι με πρόταση νόμου που θα καταθέσει στην Βουλή το τέλος θα αυξηθεί ελαφριά στο 0,0395 περίπου και θα πηγαίνει για να καλύψει όσους αφυπηρέτησαν ή θα αφυπηρετήσουν από τις τράπεζες.

Είπε επίσης, ότι θα αποζημιωθούν και όσοι είχαν πιο ψηλά ταμεία και δεν καλύφθηκαν από τις €250 χιλ. που δόθηκαν.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων των παρευρισκόμενων, είπε μεταξύ άλλων, ότι το ποσό που θα κατατίθεται κάθε χρόνο για αποκατάσταση των ταμείων των τραπεζικών υπαλλήλων, θα ανέρχεται σε πάνω από €70 εκατ.

Debate με τους τρεις υποψηφίους θέλουν οι τραπεζικοί

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία, να παρευρεθούν μαζί ενώπιον των εργαζομένων και να καταθέσουν τις θέσεις τους σε ζητήματα που αφορούν στον τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε την ετοιμότητα του συμμετέχει στην εκδήλωση, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από τους συνυποψήφιους του.

Της Ελένης Χαραλάμπους