You are here

Αυστηρό μήνυμα Χ. Γεωργιάδη προς τις τράπεζες

10/07/2018 14:15

Αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τονίζοντας ότι τους έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία που χρειάζονται και είναι η ώρα της σωστής δουλειάς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του TVONE, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «τους έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία που χρειάζονταν γι’ αυτό φθάνει πια η μεμψιμοιρία».

«Αναμένουμε και από τις τράπεζες να δουλέψουν σωστά και να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η πολιτεία με κάθε τρόπο έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον».

«Τώρα αναμένουμε και από τις τράπεζες να δουλέψουν σωστά, να εφαρμόσουν με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο τις δεσμευτικές οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας», επεσήμανε, αναφέροντας ότι και οι ίδιες οι οδηγίες της ΚΤ κάνουν αυτή τη διάκριση μεταξύ του συνεργάσιμου δανειολήπτη που αντιμετωπίζει αντικειμενική δυσκολία και χρειάζεται ρύθμιση «έναντι του άλλου που νομίζει ότι πήρε δανεικά και αγύριστα και ότι κάποιος άλλος θα πληρώνει πάντα το λογαριασμό».

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι θα είναι θετικός ο αντίκτυπος από την απορρόφηση της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα.

«Αν καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στα πιο αυστηρά πανευρωπαϊκά δεδομένα θα έχουμε ένα ισχυρό θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα το οποίο θα εμπνέει και εμπιστοσύνη και θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας», τόνισε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για κρατική εγγύηση ύψους €2,6 δισ. προς την Ελληνική Τράπεζα που πέρασε από τη βουλή ο υπουργός οικονομικών εξήγησε ότι, κατ’ αρχήν «ήταν μέρος της δεσμευτικής πρότασης που λάβαμε και ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά εισηγηθήκαμε προς τη βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο».

Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν πρόκειται για εγγύηση του κράτους προς την Ελληνική για την αποπληρωμή του δανείου όπως εγγυάται το κράτος το δάνειο ενός δήμου ή ημικρατικού οργανισμού και άλλους οργανισμούς. Αλλά αφορά την πρόβλεψη για μη αναμενόμενες λογιστικές ζημιές στη βάση των διεθνών λογιστικών προτύπων που εφαρμόζονται σε κάθε τράπεζα».

Της Ηρώς Ευθυμίου