You are here

BOCH: Απέρριψε πρόταση εξαγοράς €1,51 ανά μετοχή

19/08/2022 21:29

Η Τράπεζα Κύπρου με ανακοίνωση προς τις εποπτικές αρχές επιβεβαιώνει ότι το ΔΣ έχει  ομόφωνα απορρίψει τρεις  εθελοντικές, υπό όρους, μη δεσμευτικές προσφορές από την Lone Star αναφορικά με πιθανή προσφορά σε μετρητά για το σύνολο του εκδομένου, και αυτού που θα εκδοθεί, μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στην  ανακοίνωση προστίθεται πως η τρίτη πρόταση του επενδυτικού ταμείου ήταν στο €1,51 ανά μετοχή την οποία η τράπεζα απέρριψε επισημαίνοντας πως  το ΔΣ παραμένει πεπεισμένο για την ικανότητά του συγκροτήματος να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους, παρέχοντας ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η BOCH η πρώτη πρόταση λήφθηκε στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή των €1.25 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Μετά από προσεκτική εξέταση μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την πρώτη πρόταση στις 20 Μαΐου 2022.

Η δεύτερη πρόταση λήφθηκε στις 25 Μαΐου 2022 στην τιμή €1.38 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η οποία επίσης απορρίφθηκε στις 3 Ιουνίου.

Στις 16 Ιουνίου 2022, η Lone Star προσέγγισε εκ νέου την τράπεζα για συζήτηση θεμάτων αναφορικά με την υλοποίηση της δεύτερης πρότασης.

Οι οικονομικοί όροι της πρότασης που παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2022 παρέμειναν οι ίδιοι με αυτούς της δεύτερης πρότασης, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα στις 3 Ιουνίου 2022.

Ως εκ τούτου το ΔΣ  απέρριψε ομόφωνα αυτό το αίτημα στις 29 Ιουνίου 2022.

Η τρίτη προσφορά λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή των €1.51 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Όπως προστίθεται το  ΔΣ  μετά από προσεκτική εξέταση μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του κατέληξε ότι αυτή αποτιμά ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία της εταιρείας και τις μελλοντικές της προοπτικές και ότι δεν ήταν προς το συμφέρον τόσο της  τράπεζας  και των μετόχων της, όσο και των άλλων ενδιαφερομένων μερών.

Ως εκ τούτου, το ΔΣ  απέρριψε ομόφωνα και την τριτη  πρόταση στις 22 Ιουλίου 2022.

Το ΔΣ  δεν έχει λάβει καμία περαιτέρω προσέγγιση από την Lone Star μετά τις 22 Ιουλίου 2022 και επιβεβαιώνει ότι δεν εξετάζει επί του παρόντος καμία πρόταση από την Lone Star.

Επιπρόσθετα, πέραν του ότι αποτιμά ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία και τις προοπτικές της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η πρόταση από την Lone Star δεν λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της υλοποίησης εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Τράπεζας Κύπρου για την Κύπρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας και παραμένει δεσμευμένο στην επίτευξη της στρατηγικής του, ώστε να γίνει ένα πιο ισχυρό, πιο ασφαλές και πιο αποδοτικό πιστωτικό ίδρυμα, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας.

Η Τράπεζα Κύπρου αναθεώρησε τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς της στόχους τον Φεβρουάριο 2022 και αναβάθμισε τις προσδοκίες της τον Μάιο 2022 που περιλαμβάνουν επίτευξη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% το 2024, θέτοντας τις βάσεις για διανομή μερίσματος από το 2023, αναλόγως επίδοσης και αφού παρθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο για την ικανότητά του Συγκροτήματος να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους, παρέχοντας ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και ως εκ τούτου απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της Lone Star.

Οι μέτοχοι προτρέπονται έντονα να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια στο παρόν στάδιο.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει οποιαδήποτε επίσημη πρόταση, ούτε οι όροι με τους οποίους πιθανόν να γίνει η οποιαδήποτε πρόταση. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή έγκριση της Lone Star.