You are here

BOCH: Πλάνο για μείωση προσωπικού και καταστημάτων

19/05/2022 10:39

Το πλάνο της για τη μείωση των καταστημάτων και του προσωπικού για το 2022, δημοσιοποίησε η Τράπεζα Κύπρου με αφορμή την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων για το τρέχον έτος.

Όπως σημειώνει, η προσπάθεια για ένα πιο αποδοτικό λειτουργικό μοντέλο αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα για το Συγκρότημα προκειμένου να προσφέρει μεσοπρόθεσμη αξία για τους μετόχους, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί την ψηφιακή μεταμόρφωσή και επενδύει στις εργασίες του.

Η Διεύθυνση αναμένει επίσης σημαντική μείωση των εξόδων αναδιάρθρωσης, καθώς η μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.

«Η Διεύθυνση παραμένει επικεντρωμένη στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας, μέσω ενεργειών που περιλαμβάνουν την περαιτέρω βελτιστοποίηση του αριθμού των καταστημάτων και των περαιτέρω επιλογών για την αποχώρηση εργαζομένων πλήρους απασχόλησης», αναφέρει.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω αναδιάρθρωση καταστημάτων, με στόχο να επιτευχθεί μείωση του αριθμού των καταστημάτων κατά 25% το εξάμηνο του 2022.

Σε σχέση με περαιτέρω λύσεις εξόδου για την αποχώρηση εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, μία από τις θυγατρικές της Τράπεζας ολοκλήρωσε μικρής κλίμακας Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης (ΣΕΑ) το τρίμηνο 2022, μέσω του οποίου εγκρίθηκε η αποχώρηση σε μικρό αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με συνολικό κόστος €3 εκατ. Επιπλέον, το προσωπικό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κατά το 2022, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων κατά περίπου 15%.

Ο δείκτης κόστος προς έσοδα αναμένεται να αυξηθεί το 2022, καθώς τα έσοδα παραμένουν υπό πίεση και τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται λόγω επενδύσεων στις αυτοματοποιήσεις και στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, προτού βελτιωθεί στο 50%-55% μέχρι το 2025.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €50 εκατ. για το τρίμηνο 2022, στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των εθελοντικών σχεδίων αποχώρησης προσωπικού, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, και παρά τον πληθωρισμό κατά το α’ τρίμηνο 2022.

Τον Ιούλιο 2021, η Τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2021 και 2022. Η συμφωνία αφορούσε ορισμένες αλλαγές που περιλαμβάνουν αναθεωρημένο σύστημα βαθμίδων και αμοιβών το οποίο συνδέεται με την αξία της θέσης εργασίας, καθώς και την εισαγωγή αμοιβής στη βάση της απόδοσης του κάθε μέλους του προσωπικού, που θα αποτελεί μέρος της ετήσιας αύξησης μισθού του προσωπικού. Οι δύο αυτές αλλαγές αποτελούν μακροχρόνιους στόχους της Τράπεζας και συνάδουν με τη βέλτιστη πρακτική.

Η αναμενόμενη επίδραση της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης είναι η αύξηση στο κόστος προσωπικού για τα έτη 2021 και 2022 κατά 3-4% ετησίως και συνάδει με την επίδραση αντίστοιχων ανανεώσεων για προηγούμενα έτη.

Το Συγκρότημα εργοδοτούσε 3,395 άτομα στις 31 Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με 3,438 άτομα στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Της Γεωργίας Χαννή