You are here

BOCH: Προκρίθηκε για αγορά δανείων €300 εκατ.

08/04/2022 07:21

Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει προκρίνει την Τράπεζα Κύπρου για την αγορά χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους περίπου €300 εκατ. στο πλαίσιο του έργου Λήδρα.

Τα δύο μέρη βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για τις τεχνικές λεπτομέρειες της επικείμενης μεταξύ τους συμφωνίας, η οποία αναμένεται να συνομοληγηθεί πριν από το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν γνώση του θέματος, η καταρχήν επιλογή της Τράπεζας Κύπρου έγινε μεταξύ άλλων έξι υποψηφίων περιλαμβανομένης και της Ελληνικής Τράπεζας.

Η συναλλαγή μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και BOCH είναι η πρώτη στο πλαίσιο του έργου Λήδρα.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο συγκροτείται από τέσσερις κατηγορίες εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για ένα μείγμα δανείων, τα περισσότερα εκ των οποίων αποπληρώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Κάποια άλλα, δεν είναι καν αναδιαρθρωμένα και η αποπληρωμή τους γίνεται απρόσκοπτα.

Είναι δάνεια τα οποία βασικά είχαν φύγει από την περίμετρο της Αλταμίρα και μεταφέρθηκαν στην περίμετρο διαχείρισης της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, για τη μεν ΚΕΔΙΠΕΣ η συναλλαγή αυτή δημιουργεί προοπτικές για πώληση και άλλων χαρτοφυλακίων καλών δανείων, γεγονός το οποίο θα αυξήσει τις ταμειακές της εισροές, θα επιταχύνει την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που είχε λάβει η πρώην ΣΚΤ και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της για τη μετεξέλιξη της σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι οι ετήσιες ταμειακές εισροές της κρατικής εταιρείας για το 2021 ανήλθαν στα €403,0 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 29,4%, σε σχέση με τις εισροές €311,8 εκατ. για το 2020.

Οι ετήσιες εισπράξεις 2021 από διαχείριση χορηγήσεων και ακινήτων ανήλθαν συνολικά σε €394,8 εκατ. ή 5,4% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και ακινήτων ύψους €7.323 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι σωρευτικές ταμειακές εισροές από την έναρξη εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ την 1/9/2018 μέχρι και τις 31/12/2021 ανήλθαν σε €1.224 εκατ.

Όπως έγραψε η StockWatch, η ΚΕΔΙΠΕΣ, με υποδείξεις της Κομισιόν, έχει παραιτηθεί από τις σκέψεις που έκανε για αγορά κόκκινων δανείων από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα περιοριστεί στην αγορά ακινήτων εφαρμόζοντας το κοινωνικό μέτρο Mortgage to rent (ενοίκιο αντί δόσης).

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, στελέχη της εκτιμούν ότι η αναμενόμενη συμφωνία απόκτησης του συγκεκριμένου καλού χαρτοφυλακίου, θα αποφέρει σταδιακά στην Τράπεζα σημαντικά κέρδη.

Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα εργαλείο το οποίο θα προστεθεί στο στόχο που έχει θέση η Τράπεζα για να μειώσει το σημερινό ποσοστό των ΜΕΔ που είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

Επιπρόσθετα, όπως είχε αναφερθεί πρόσφατα και από ανώτατα στελέχη της BOCH, η τράπεζα φιλοδοξεί να πετύχει και το στόχο της μείωσης των ΜΕΔ και κάτω από το 5%, όπως είναι και οι απαιτήσεις των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη.

Του Λεύκου Χρίστου