You are here

BOCY: Δεσμευτικές προσφορές για Uniastrum

21/01/2015 06:58
Δεσμευτικές προτάσεις θα ζητήσει εντός Φεβρουαρίου η Τράπεζα Κύπρου για να προχωρήσει στην πώληση της ρωσικής θυγατρικής της Uniastrum.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, που ήταν και η πρώτη για το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα μέλη της διοίκησης της BOCY, υπό τον νέο πρόεδρο της, Josef Ackermann, εξέτασαν τα νέα δεδομένα σε σχέση με τις προοπτικές πώλησης της Uniastrum.

Οι προοπτικές αυτές φαίνεται να σκοντάφτουν μερικώς στο βεβαρυμμένο οικονομικό περιβάλλον της Ρωσίας, που το συνθέτουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η υποτίμηση του ρουβλίου και η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Ωστόσο, παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στη Ρωσία, η απόφαση του ΔΣ να πωλήσει την Uniastrum είναι οριστική, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη απομόχλευσης του ισολογισμού της Τράπεζας.

Η Uniastrum αγοράστηκε από την Τράπεζα Κύπρου το 2008 έναντι €447 εκ.

Ανώτατη πηγή της BOCY ανέφερε ότι υπάρχει στο τραπέζι ενδιαφέρον από ρώσους επενδυτές για την αγορά της Uniastrum.

Εντός Φεβρουαρίου θα ζητηθούν προσφορές για δεσμευτικές προτάσεις και στις 20 του ίδιου μήνα θα συνέλθει το ΔΣ για να αξιολογήσει τις εξελίξεις για λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

Είναι διάχυτη η άποψη των μελών της διοίκησης ότι πώληση της Uniastrum αποτελεί μονόδρομο καθώς, ο στόχος αυτός τέθηκε ως προτεραιότητα από το συμβούλιο του Ackermann, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του ισολογισμού της τράπεζας και επικέντρωση της στις εγχώριες εργασίες.

Σε ότι αφορά την πώληση της άλλης θυγατρικής της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η προοπτική αφέθηκε για αργότερα προκείμενου να τεθούν στο τραπέζι καλύτερες προσφορές. Οι προσφορές που έχει ενώπιον του ΔΣ για τη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν είναι άξιες λόγου, παρατήρησε ανώτατο στέλεχος της τράπεζας.

Η Τράπεζα έχει ήδη πωλήσει την επένδυση της στην Banca Transilvania, όπως και τη θυγατρική της στην Ουκρανία. Ο δεδηλωμένος στόχος της είναι να επικεντρωθεί στις εγχώριες δραστηριότητες, μειώνοντας το ρίσκο σε ξένες αγορές.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ εγκρίθηκε το αναθεωρημένο πλάνο για τις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων οφειλετών και δόθηκαν οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών, που προς το παρόν δεν προχωρούν με τους αναμενόμενους ρυθμούς.

Το νέο ΔΣ της Τράπεζας ενημερώνεται σταδιακά και για τα εργασιακά δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο και προβληματίζεται για τη στάση της συντεχνίας.

Μία από τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει στο εγγύς μέλλον είναι να πείσει την συντεχνία να συμφωνήσει στην παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες συμβούλους και επαγγελματίες για την επίσπευση ζητημάτων που εκκρεμούν και επηρεάζουν την ανάπτυξη της τράπεζας.

Η ΕΤΥΚ ζητά μεταξύ άλλων τη συμμετοχή εκπροσώπου της στο ΔΣ, κάτι που είχε πετύχει στο προηγούμενο συμβούλιο, μέσω των ψήφων που κατέχει το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων.

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να γίνει η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της BOCY, Josef Ackermann και της ηγεσίας της ΕΤΥΚ.

Η προγραμματισμένη συνάντηση του Ελβετού τραπεζίτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναβλήθηκε, λόγω της απουσίας του κ. Αναστασιάδη στο Νταβός.