You are here

BOCY: Γολγοθάς €5 δισ. μεγάλων χρεωστών

04/03/2015 07:12
Τις προσπάθειες της προκειμένου να καταλήξει σε ρυθμίσεις με μεγάλους χρεώστες εντατικοποιεί η Τράπεζα Κύπρου, που κατάφερε να περιορίσει την έκθεση της σε μεγάλα δάνεια από €5,8 δισ. το 2013 σε €5 δισ. στο τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που ανακοίνωσε η Τράπεζα, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τη συνολική έκθεση της τράπεζας στους μεγάλους χρεώστες σε συλλογική βάση. Περιλαμβάνει περίπου 30 οφειλέτες με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι κυπριακές οντότητες.

Οι περισσότεροι από τους χρεώστες αυτούς, έχουν μεταξύ άλλων, σχετικά ψηλά περιουσιακά στοιχεία ακινήτων τα οποία λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο, αποτιμούνται σε χαμηλότερη τιμή από την πραγματική τους αξία και ένας μέρος τους θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την τράπεζα, το ποσό μειώθηκε σημαντικά λόγω της πώλησης συνδεδεμένων δανείων €355 εκ., της πώλησης συνδεδεμένων περιουσιακών στοιχείων ύψους € 97 εκ. και της αποπληρωμής δανείων € 109 εκ., ενώ ποσό €144 εκ. από διευκολύνσεις σε αυτές τις οντότητες, έχει διαγραφεί.

Η πώληση δανείων αφορά κυρίως τη δανειακή έκθεση της Τράπεζας στη Σερβία.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Τρ. Κύπρου, κάποιοι δανειολήπτες συνεργάζονται και καταλήγουν σε διευθετήσεις με την τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι δεν συνεργάζονται καθόλου λόγω της απουσίας κατάλληλης νομοθεσίας.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα, αναδιαρθρώθηκε μόλις το ένα πέμπτο των μεγάλων δανείων, δηλαδή €1 δισ. Για ποσό €2,2 δισ. έχουν συμφωνηθεί μη δεσμευτικοί βασικοί όροι για αναδιάρθρωση και για άλλο €0,8 δισ. έχει γίνει «καλή πρόοδος». Διαδικασίες αφερεγγυότητας έχουν ξεκινήσει για το €0,5 δισ.

Η Τράπεζα αναφέρει ότι η δομή των οντοτήτων των δανειοληπτών είναι πολύπλοκη και κατά συνέπεια, η διαδικασία αναδιάρθρωσης είναι χρονοβόρα.

Ως ποσοστό επί των καθαρών δανείων, τα μεγάλα ανοίγματα παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα του 26,7%.

Η Τράπεζα δεν αναφέρει τι ποσοστό των €5 δισ. εξυπηρετείται, αλλά σημειώνει πως πέραν των 60% των επιχειρηματικών της δανείων δεν εξυπηρετούνται.

Από την Τράπεζα σημειώνεται ότι κάποιοι χρεώστες εκμεταλλεύονται τη μη ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις.

«Ο νόμος για τις εκποιήσεις», ανέφεραν στη StockWatch τραπεζικές πηγές, «θα αναγκάσει τους οφειλέτες αυτούς να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή να έχουν κίνδυνο να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα». Την ίδια ώρα, τέτοια εξέλιξη, θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρει το ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας.

Την εκτίμηση ότι μόνο με την προώθηση του νόμου για τις εκποιήσεις η Κύπρος θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, εξέφρασε την Παρασκευή και ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls.

Γ.Χ.