You are here

CEOs τραπεζών και επιχειρηματίες με διοικητή για γραφειοκρατία

06/09/2021 07:26

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εγχώριων τραπεζών θα βρεθούν σήμερα τετ – α- τετ με τις οργανώσεις των επιχειρηματιών και τους επικεφαλής των επαγγελματικών φορέων για να εξεύρουν κατάλληλες ρυθμίσεις, ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες παροχής εταιρικών δανείων. 

Η σύσκεψη θα γίνει υπό τον διοικητή της ΚΤ Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει τα δύο μέρη κοντά, μετά τα παράπονα που διατυπώνουν μέλη επιχειρηματίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ καθώς και οι επαγγελματικοί φορείς, «για υπέρμετρες γραφειοκρατικές διαδικασίες» στην εξέταση αιτήσεων επιχειρήσεων για σύναψη εταιρικών δανείων.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από ανώτατα στελέχη τραπεζών, που θα είναι παρόντα στη σημερινή σύσκεψη, αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα προτάξουν τις εποπτικές οδηγίες και κανονισμούς που έχουν επιβάλει, μετά την τραπεζική κρίση τα εποπτικά όργανα στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες, σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε κράτη μέλη της ΕΕ.

 Οι εγχώριες τράπεζες θεωρούν στοιχειώδη υποχρέωση τους να τηρούν με όλη την αυστηρότητα τους εποπτικούς αυτούς κανόνες, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται μονίμως στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ, της ΚΤ και άλλων εποπτικών θεσμών. Σημείωσαν ότι ενδεχόμενη απόκλιση των τραπεζών από τους εν λόγω κανονισμούς, συνεπάγεται επιβολή μεγάλων προστίμων και υπέδειξαν ότι η ΚΤ είναι γνώστης των κυρώσεων αυτών καθώς και η ίδια ασκεί, όπως είπαν, τον εποπτικό της ρόλο με μεγάλη αυστηρότητα. 

Εξέφρασαν την άποψη ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει πισωγυρίσματα, διότι, όπως παρατήρησαν, οι προηγούμενες πρακτικές ήταν αυτές που έπληξαν τον τραπεζικό τομέα με τις γνωστές επιπτώσεις εξαιτίας των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013. 

Ωστόσο, ανέφεραν στη StockWatch ότι μεταβαίνουν στη σύσκεψη με καλή θέληση και καλές προθέσεις να συζητήσουν ανοικτά, τόσο με τον επόπτη, όσο και με τους συνεργάτες τους. 

Επεσήμαναν με έμφαση ότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις αποφασιστούν με τις ευλογίες του επόπτη, δεν θα πρέπει να αντιστρέφονται των εποπτικών οδηγιών και κανόνων των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών που θα συνοδεύονται από τους head credit officers (επικεφαλής χορηγήσεων και παρακολούθησης των δανείων) και τους επικεφαλής του Συνδέσμου Τραπεζών αναμένεται, όπως ανέφεραν, να καταθέσουν τεκμήρια βάσει των οποίων, πολλοί επιχειρηματίες που αιτούνται δανείου, δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια που επιβάλλουν οι εποπτικοί κανονισμοί.

Υποστήριξαν ότι οι πλείστες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη διεκπεραίωση εξέτασης αιτήσεων επιχειρηματιών για σύναψη δανείων, σκοντάφτουν στα ανεπαρκή στοιχεία ή έγγραφα που απαιτούνται, βάσει των εποπτικών κανονισμών.    

Οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματικοί φορείς, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη με το διοικητή της ΚΤ, προέβαλαν μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό ότι οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αχρείαστες, κατά την έκφραση τους, δυσκολίες για εξασφάλιση εταιρικών δανείων. 

Αναφέρθηκαν σε δαιδαλώδεις τραπεζικές γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες προκαλούν, κατά την άποψη τους, μεγάλα προβλήματα ρευστότητας σε επιχειρήσεις, ειδικότερα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των εισαγωγών και εξαγωγών.

 Για τους σκοπούς της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, οι τράπεζες αξιώνουν να έχουν, μεταξύ άλλων στη διάθεση τους, έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση, με τον σκοπό του δανείου, τα έσοδα και τις ταμειακές ροές, την οικονομική θέση και τις δεσμεύσεις, το επιχειρηματικό μοντέλο, την εταιρική δομή και με τα επιχειρηματικά σχέδια που υποστηρίζονται από οικονομικές προβλέψεις.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο ξενοδοχείο LandMark και όχι στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΤ που έχει περιορισμένες θέσεις.

Σε αυτή θα συμμετέχουν οι CEO των εγχώριων τραπεζών, οι επικεφαλής χορηγήσεων και παρακολούθησης των δανείων, μέλη και εκτελεστικοί του Συνδέσμου Τραπεζών, οι ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, οι επαγγελματικοί φορείς των λογιστών, των δικηγόρων, της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού & Χρηματιστηρίου, του CIFA και του Invest Cyprus.

Σημειώνεται ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μέλη της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, που θα θέσουν ενώπιον του διοικητή της ΚΤ τα παράπονα των επιχειρηματιών, πλείστοι εκ των οποίων επίσης είναι μέλη τους.

Του Λεύκου Χρίστου