You are here

Δανειολήπτες: Η απόφαση Ανώτατου ευκαιρία για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις

04/06/2020 15:15

Ως ευκαιρία για να κάνουμε ορθές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις που θα ωφεληθούν όλοι, βλέπει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον «περί της Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 2019» και τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμο του 2019».

«Το θέμα είναι λύσουμε το πρόβλημα και όχι να χρησιμοποιούμε διαδικασίες που φέρουν αποτελέσματα που δεν μπορούν να αποτραπούν», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση από την ημέρα της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι να βγει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «επέφερε το καθεστώς του Ιουλίου του 2018 οδηγώντας σε χιλιάδες εκποιήσεις ακινήτων».
 
«Θα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση ως μια ευκαιρία για να κάνουμε ορθές, βιώσιμες αναδιαρθρώσεις που θα ωφεληθούν όλοι, και τα δύο μέρη αλλά και η κυπριακή οικονομία», σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι το Ανώτατο απέρριψε για διάφορους λόγους την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμο του 2019» και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπόχρεος πλέον να υπογράψει το νόμο.
 
Ο κ. Μελάς είπε ότι ο νόμος παρέχει την δυνατότητα στον ενυπόθηκο οφειλέτη να περιλάβει στην αίτηση του που θα υποβάλει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για διορισμό διαμεσολαβητή για εξέταση του νόμιμα οφειλόμενου ποσού και να αφαιρεθούν οι υπερχρεώσεις και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του Επιτρόπου εισέρχεται και στο κατά πόσον η τράπεζα εφάρμοσε την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις.
 
Αυτό θα δημιουργήσει καθυστέρηση για την διαδικασία των ιδιωτικών εκποιήσεων που ήταν το όπλο που χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες τόσο καιρό, πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι «από τον καιρό που έγινε η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας επανήλθε ο νόμος του Ιουλίου του 2018 και με βάση αυτές τις πρόνοιες εκποιηθήκαν πάρα πολλά σπίτια πράγμα που έπρεπε να αποφευχθεί».
 
Επιπλέον, ο κ. Μελάς είπε ότι «τώρα οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκποιήσεις αν αρχίσει αυτή η διαδικασία» και τόνισε πως «ο τελικός στόχος αντιμετώπισης ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση από την οποία αρχίζει η ορθολογική αντιμετώπιση ενός ΜΕΔ».
 
Ανέφερε ότι θέση που χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες ήταν το ότι «επειδή έχουν υποθήκη τα δάνεια αποκτούν ιδιοκτησιακό δικαίωμα στο ακίνητο και πρόσθεσε ότι το Ανώτατο στην απόφαση του, απορρίπτοντας ένας από τους λόγους της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέει ότι οι υποθήκες δεν δημιουργούν ιδιοκτησιακό δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή».
 
Αναφορικά με την απόφαση του Ανώτατου για απόρριψη της αναφοράς του Προέδρου για τον «περί της Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 2019», ο κ. Μελάς είπε ότι το προηγούμενο θεσμικό καθεστώς προνοούσε ότι για να ανασταλεί η εκποίηση θα πρέπει κάποιος να ενταχθεί στο Σχέδιο Εστία, προσθέτοντας ότι η διαφοροποίηση που γίνεται με την πρόταση νόμου για την οποία έγινε αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι δεν είναι ανάγκη να εγκριθεί για ένταξη στο Εστία.
 
«Κάποιος που είναι δυνητικά επιλέξιμος θα πρέπει να έχει και αυτός το δικαίωμα να ζητήσει αναστολή της εκποίησης μέχρις ότου εξεταστεί η αίτηση του» για ένταξη στο Εστία, ανέφερε.
 
Αναφέροντας ότι ο νόμος αυτός έληξε το 2019, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε ότι «η πλειοψηφία του Ανώτατου βασιζόμενη σε απόφαση της πλειοψηφίας του Δικαστηρίου σε άλλη υπόθεση τονίζει πως έχει υποχρέωση να γνωματεύσει για την συνταγματικότητα του νόμου παρά την λήξη της ισχύος του εφόσον ανάλογα με την γνωμάτευση μας θα πρέπει ο αιτητής (το κράτος) να ενεργήσει ανάλογα»
 
Πρόσθεσε ότι αναμένει πως το κράτος με νομοσχέδιο θα παρατείνει την ισχύ του νόμου.