You are here

Δεν τα βρίσκουν για τις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ

24/01/2022 16:23

Για τον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης που αναμένεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, σε περίπτωση έγκρισης τροπολογίας που περιορίζει την πρόσβαση εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε δεδομένα εγγυητών, παρόχων εξασφαλίσεων και συνδεδεμένων προσώπων, προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.

Την ανάγκη έγκρισης των δύο νομοσχεδίων που αφορούν τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ως έχουν κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και χωρίς τη συμπερίληψη της εν λόγω τροπολογίας, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπιθιώτη, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η επίμαχη τροπολογία, προέρχεται εκ μέρους Κινήματος Οικολόγων, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ και αφορά ειδικότερα, απάλειψη πρόνοιας που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης πρόσβαση σε δεδομένα εγγυητών, παρόχων εξασφαλίσεων και συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων, από τη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Η κ. Λαπιθιώτου τόνισε ότι τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν στην μορφή που έχουν κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι στο ενδεχόμενο που ψηφιστεί η τροπολογία θα εξεταστεί και θα διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ό αρχικός στόχος, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα.

Ανέφερε επίσης, ότι η τροπολογία αλλά και σχετικές εισηγήσεις του Χρηματοικονομικού Επίτροπου Παύλου Ιωάννου, δυσχεραίνουν το έργο των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία ο κ. Ιωάννου κατάθεσε εισήγηση για την υπερψήφιση των υπό συζήτηση τροποποιητικών Νομοσχεδίων, νοουμένου ότι θα υιοθετηθεί η εξεταζόμενη τροπολογία σε ό,τι αφορά στα συνδεδεμένα µε τους δανειολήπτες πρόσωπα και τους εγγυητές η παρόχους εξασφαλίσεων, γενικά.

Εάν αυτό δεν ήταν αυτό νοµοτεχνικά εφικτό, τότε εισηγείτο η τροπολογία να περιοριστεί µόνο σε εγγυητές και/ή παρόχοuς εξασφαλίσεων δανείων που προέρχονται από το πρώην Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμά και ή τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης ΛΤΔ.

Η κ. Λαπιθιώτου τόνισε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία κατέχει τα πακέτα δανείων του Συνεργατισμού. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ διατηρεί το 50% των δανειακών χαρτοφυλακίων και στο ενδεχόμενο που δεν γίνει κατορθωτό να εισπράξει θα απωλέσει και το κράτος χρήματα από κεφάλαια που έδωσε για την διάσωση του Συνεργατισμού.

Σημείωσε επίσης, ότι όσον αφορά τα δάνεια τα οποία εξαγόρασε η Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο απορρόφησης της Συνεργατικής Τράπεζας, στο ενδεχόμενο ζημιών τότε ενεργοποιείται ρήτρα αποζημίωσης της από την κυβέρνηση.

Τόνισε περαιτέρω ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στην ΕΕ, με το υψηλότερο ποσοστό ΜΕΔ για αυτό πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα.  

Νομική Υπηρεσία: Σύγκρουση με το Σύνταγμα

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υποστήριξε ότι η υπό συζήτηση τροπολογία προσκρούει σε αρκετά άρθρα του Συντάγματος και πιο συγκεκριμένα στα άρθρα 26 και 28 του Συντάγματος, παραβιάζοντας όπως είπε, το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι, αλλά και την Αρχή της Ισότητας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η τροπολογία προσκρούει στην Αρχή Διάκρισης των Εξουσιών, βάσει της οποίας η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μπορεί αποτρέψει από κάποιον να έχει πρόσβαση σε αρχεία του Άρτεμις, εφόσον η εκτελεστική εξουσία αποφάσισε να παραχωρήσει την πρόσβαση. 

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννου, σημείωσε ότι διαπιστώνονται πλεονασμοί στα νομοσχέδια και κάλεσε τους εμπλεκόμενους να προβούν σε αναδιατύπωση της τροπολογίας, ώστε να είναι ποιο ορθολογιστική, βάσει και των δικών του εισηγήσεων.

Ερωτοκρίτου: Προς σωστή κατεύθυνση η τροπολογία

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής η Πρόεδρός της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι υπάρχουν έντονες απόψεις για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε για τέταρτη φορά στην Επιτροπή.

Όπως είπε, από τη μια με το νομοσχέδιο δημιουργείται ο μηχανισμός για την εποπτεία της ΚΤΚ των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων και από την άλλη παρέχεται πρόσβαση στα δεδομένα των δανειοληπτών, των εγγυητών και των συνδεδεμένων τους προσώπων, ενώ όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να ρυθμιστεί αυτή η πρόσβαση ώστε να καθίσταται πολύ πιο δίκαιο αυτό το νομοσχέδιο χωρίς να επιτρέπεται η κατάχρηση των πόρων και των προνοιών του από οποιονδήποτε κακόπιστο.

Όσον αφορά την τροπολογία των κομμάτων είπε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται επεξεργασία ώστε να μην οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

Τρυφωνίδης: Απαράδεχτη νομοθετική πρόταση

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι δέκτης πολλών παραπόνων που σχετίζονται  με κατάφωρες καταχρηστικές ρήτρες στις εγγυητικές συμβάσεις και σε κατά συρροή και άνευ προηγουμένου, παραβίαση εξαιρετικά σημαντικών άρθρων της Νομοθεσίας για Προστασία των Εγγυητών.

Αυτό, όπως είπε, έχει παραδεχτεί και ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα αυτά με τη συγκεκριμένη νομοθεσία, αλλά με άλλη νομοθεσία.

 Πρόσθεσε ότι είναι κάθετα αντίθετοι με αυτή την απαράδεχτη νομοθετική πρόταση και δεν θα επιτρέψουν ενδεχόμενες καταχρήσεις, υπερβολές και μη σωστή διαχείρισης και συμπεριφοράς από τις εταιρείες αυτές που μπορεί να επέλθουν λόγω της ψήφισης των νομοσχεδίων.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη πρόταση θα αποτελέσει την απαρχή μιας κοινωνικής αναταραχής όπου ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα βρεθεί δέσμιος των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Πιστωτικών Διευκολύνσεων. Πρόσθεσε ότι το κόμμα επιμένει στην τροπολογία του, η οποία προσπαθεί να περιορίσει τυχόν καταχρήσεις.

Παπαδούρης: Θα προχωρήσει η τροπολογία

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι με λύπη του παρατηρεί ότι το ΥΠΟΙΚ εθελοτυφλεί και κινδυνολογεί, ενώ είπε πως είναι τραγικό ότι η Νομική Υπηρεσία έχει εντοπίσει θέματα αντισυνταγματικότητας στην τροπολογία που κατέθεσαν, νιώθοντας ότι η νομοθετική εξουσία επεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία. 

Αμφισβήτησε αυτό, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν το κοινοβουλευτικό έργο να μην μπορεί να επέμβει σε πιθανή κατάχρηση των εργαλείων που θα δοθούν στις εταιρείες διαχείρισης για να προστατεύσουν τους πολίτες. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία τους θα προχωρήσει εν μέσω κινδυνολογίας και απειλών που ακούγονται.

Η συζήτηση του θέματος αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ ο χρόνος πιέζει τη Βουλή για την έγκριση των δύο νομοσχεδίων, καθώς περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης χρηματοδότησης της Κύπρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Της Ελένης Χαραλάμπους