You are here

Δέσμη μέτρων για τραπεζική γραφειοκρατία

06/09/2021 18:48

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στη διεκπεραίωση εξέτασης αιτήσεων από επιχειρηματίες για σύναψη εταιρικών δανείων, αποφασίστηκε σήμερα.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έγινε το απόγευμα υπό τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου και στην οποία συμμετείχαν:

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ, Invest Cyprus, CIFA, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού & Χρηματιστηρίου, του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας, της RCB, της Eurobank, της Astro, της Alpha, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, της Societe General, της Εθνικής, της CDB,  καθώς και υπηρεσιακοί της ΚΤΚ.

Μέτρα που αποφασίστηκαν

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες, έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μερών για εξεύρεση συγκεκριμένων μέτρων με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ενδεικτικά αποφασίστηκαν:
· Διεξαγωγή σεμιναρίων της ΚΤΚ στους Λειτουργούς Συμμόρφωσης των τραπεζών για επεξηγήσεις επί των κανονισμών AML προς διευκόλυνση των πελατών τους.
· Παροχή εξηγήσεων των τραπεζών για την απόρριψη αιτημάτων πελατών.
· Έναρξη εργασιών της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην ΚΤΚ για διερεύνηση παραπόνων και ενημέρωση των Τραπεζών για  τυχόν διορθωτικές ενέργειες.
· Υποβολή ολοκληρωμένων φακέλων πελατών προς τις τράπεζες από τους συμβούλους τους για διευκόλυνση δέουσας επιμέλειας.
· Δημιουργία Working Group τραπεζών – φορέων για συζήτηση άλλων μέτρων για διασφάλιση πιο αποδοτικών διαδικασιών, υπό την παρακολούθηση της ΚΤΚ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο διοικητής ΚΤ κ. Ηροδότου, χαρακτήρισε τα μέτρα πολύ πρακτικά ώστε να διευκολύνονται οι διαδικασίες, τονίζοντας ότι η εφαρμογή τους δεν θα παρακάμπτει τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανονισμούς.

Ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση αναφέροντας ότι σίγουρα θα έχουμε και άλλες συναντήσεις, «για να δούμε την πρόοδο που θα επιτευχθεί από τα μέτρα που αποφασίστηκαν, έτσι ώστε να αξιολογήσουμε και τα πρακτικά αποτελέσματα».

«Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η κατάληξη σε πρακτικά μέτρα και καταλήξαμε σε σειρά δέκα μέτρων που θα αρχίσουμε να εφαρμόσουμε για το καλό της οικονομίας», είπε.

Αναφερόμενος σε ορισμένα από τα μέτρα, σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας (working group) με συμμετέχοντες από τους φορείς της οικονομίας, τις τράπεζες και με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων για βελτίωση των διαδικασιών των τραπεζών, με την ΚΤ να διασφαλίζει ότι οι οποιαδήποτε μέτρα συμφωνηθούν, θα είναι εναρμονισμένα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Πρόσθεσε, ότι ήδη, στην ΚΤ έχει συσταθεί υπηρεσία χρηματοπιστωτικής δεοντολογίας που με βάση παράπονα που δέχεται η ΚΤ, θα γίνονται έλεγχοι διαδικασιών των τραπεζών. Ο ρόλος της υπηρεσίας θα είναι να εξετάζει και να αξιολογεί τα παράπονα που τίθενται ενώπιον της Κεντρικής Τράπεζας από τους ενδιαφερόμενους.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το αίσθημα ότι οι εποπτικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες σε σημείο που χάνονται οι συναλλαγές, για το καλό της οικονομίας, ο κ. Ηροδότου είπε ότι «σίγουρα, αν όλοι όσοι επηρεάζονται αλλάξουμε λίγο την προσέγγιση, μπορούν να επιτευχθούν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι στην Κεντρική Τράπεζα, έχει ήδη δημιουργηθεί μια καινούργια Υπηρεσία της Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας, όπου στη βάση των παραπόνων που δεχόμαστε στην Κεντρική Τράπεζα, εξετάζουμε αυτά τα θέματα και διαδικασίες στις τράπεζες, πάλι για να μπορέσουμε να υποδεικνύουμε σε τράπεζες ποια τυχόν διορθωτικά μέτρα θα ήταν καλά να ληφθούν.

Επανέλαβε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων και των οικονομικών φορέων και των επαγγελματικών φορέων και των τραπεζών, για την επίτευξη αποτελεσμάτων και πως η Κεντρική Τράπεζα θα συμβάλει, επίσης, στην προσπάθεια για να υπάρξουν οφέλη για την οικονομία.

Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων, η ΚΤ ανέλαβε σειρά σεμιναρίων, ώστε να εξηγήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στους λειτουργούς συμμόρφωσης των τραπεζών, καθώς και να παρέχει διευκρινήσεις για οποιαδήποτε ερωτήματα προκύπτουν.

Ικανοποίηση επαγγελματικών φορέων

Η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, ανέφερε ότι ο στόχος ήταν η βελτιστοποίηση των τραπεζικών πρακτικών ούτως ώστε να υποβοηθηθεί το κυπριακό επιχειρείν και η κυπριακή οικονομία γενικότερα. Σημείωσε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε και συνεχίζουμε με μια σειρά θεσμοθετημένων συσκέψεων σε τακτή βάση ούτως ώστε, μέσα από τον διάλογο, να προσπαθήσουμε όλοι να βρούμε κοινό έδαφος.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία του Διοικητή της ΚΤΚ, παρόμοια της οποίας δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Σημείωσε ότι «ήρθαν κοντά οι επικεφαλής των κυπριακών τραπεζών μαζί με τους σημαντικότατους φορείς της οικονομίας, συζητήθηκαν διαδικασίες με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε το επιχειρείν και πιο εύκολο και πιο γρήγορο, αλλά και να διατηρήσουμε ψηλά επίπεδα συμμόρφωσης με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς τραπεζικούς Κανονισμούς, ούτως ώστε το όνομα της Κύπρου και του τραπεζικού μας συστήματος να παραμείνει ψηλά. Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία του Διοικητή, για πρώτη φορά, φέρνει κοντά τον τραπεζικό τομέα και τους φορείς της οικονομίας και μαζί έχουμε ήδη θεσμοθετήσει διαδικασίες με τις οποίες θα επιτύχουμε τον στόχο μας προς όφελος της οικονομίας και του τόπου μας».

Από πλευράς του o Πρόεδρος του CIFA, κ. Ανδρέας Γιασεμίδης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Διοικητή για την εποικοδομητική συνάντηση, η οποία αποτελεί συνέχεια για να βοηθηθεί το επιχειρείν και την προσέλκυση επενδυτών από διάφορες χώρες στην Κύπρο, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η συζήτηση που έγινε και ότι θα βοηθήσει έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί το κλίμα γενικά στο κυπριακό επιχειρείν και να βοηθήσει την Κύπρο να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις και επενδυτές από διάφορες χώρες.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Invest Cyprus, κ. Μάριος Τανούσης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Διοικητή της ΚΤΚ για να φέρει μαζί τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και τις τράπεζες, καθώς και τον Invest Cyprus. Πρόσθεσε ότι οι ξένες επενδύσεις συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου και η διευκόλυνση των ξένων επενδυτών στο άνοιγμα λογαριασμών, αλλά και στην διεκπεραίωση των τραπεζικών εργασιών με ευελιξία, θα βοηθήσει την περαιτέρω ενίσχυση αλλά, επίσης και τη διευκόλυνση των ξένων επενδυτών.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση του Διοικητή της ΚΤ με επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς. Σε αντίστοιχη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έγινε μία πρώτη ανάγνωση και αξιολόγηση των παραπόνων που εκφράζονται για τις μακρές και πολύπλοκες διαδικασίες που ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παροχή εταιρικών δανείων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων αναφέρθηκαν στην ανάγκη βελτίωσης των τραπεζικών πρακτικών προς όφελος της Κύπρου. 

Λ. Χρ.