You are here

Διαψεύδονται οι προσδοκίες τραπεζιτών για εκποιήσεις

14/05/2019 06:30

Μικρός φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος των νέων νομοθετικών εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να προβαίνουν σε εκποιήσεις ακινήτων, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για ενίσχυση των πιέσεων σε κακούς χρεώστες για αποπληρωμή των δανείων τους.

Ο συνολικός αριθμός των ολοκληρωμένων εκποιήσεων, συνεχίζει να παραμένει περιορισμένος, αν και το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει κάποια βελτίωση.

Τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 που κατατέθηκαν στη βουλή δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο ορίστηκαν λιγότεροι πλειστηριασμοί από ότι πριν, με τις εκποιήσεις να παρουσιάζουν αύξηση.

Στο 4% οι ολοκληρωμένες εκποιήσεις

Λίγους μήνες μετά τη ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για ενίσχυση του εργαλείου των εκποιήσεων τον περασμένο Ιούλιο, προειδοποιητικές επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι ολοκληρωμένες εκποιήσεις κυμαίνονται σε ποσοστό 4% των ακινήτων για τα οποία δίνεται προειδοποίηση. Το αντίστοιχο ποσοστό, κυμάνθηκε γύρω στο 3-3,5% τα προηγούμενα τρίμηνα και η μικρή αύξηση δεν φαίνεται να αλλάζει τη συνολική εικόνα.

Συγκεκριμένα από τα 8,6 χιλ. ακίνητα για τα οποία έχουν επιδοθεί ειδοποιήσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2015 μέχρι το τέλος του 2018, έχουν πωληθεί μόνο 344 κατά τον πρώτο πλειστηριασμό. Τα πωληθέντα ακίνητα είναι κυρίως αγροτεμάχια και χωράφια, κατοικίες και διαμερίσματα έτοιμα ή υπό ανέγερση καθώς και εμπορικά ακίνητα.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2018,  αποστάληκαν συνολικά 887 επιστολές για εκποίηση ακινήτου, έναντι 863 το προηγούμενο τρίμηνο ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αποστάληκαν οι περισσότερες επιστολές για εκποίηση σε τριμηνιαία βάση, από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων φτάνοντας στις 1496.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ορίστηκε ημερομηνία πρώτου πλειστηριασμού για 525 ακίνητα, έναντι 930 το προηγούμενο τρίμηνο που ήταν και τα περισσότερα ακίνητα προς πρώτο πλειστηριασμό με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία.

Τα ακίνητα που πωλήθηκαν στον πρώτο πλειστηριασμό το τέταρτο  τρίμηνο του 2018, ανήλθαν στα 72, από 58 το τρίτο τρίμηνο του 2018, 41 το δεύτερο τρίμηνο και 32 το πρώτο τρίμηνο. Τα 72 ακίνητα είναι τα περισσότερα που έχουν εκποιηθεί σε πρώτο πλειστηριασμό σε τριμηνιαία βάση, από τότε που υπάρχουν στοιχεία.

Η αύξηση το τρίτο τρίμηνο εμφανίζεται κυρίως στις εκποιήσεις αγροτεμαχίων/χωραφιών, αλλά και εμπορικών ακινήτων. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 δεν έχει εκποιηθεί καμία κύρια κατοικία/διαμέρισμα, όπως ούτε και τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Σε δεύτερο πλειστηριασμό πωλήθηκαν 14 ακίνητα το τέταρτο τρίμηνο του 2018 έναντι  4 ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του 2018 ενώ, πραγματοποιήθηκαν επτά (7) απευθείας πωλήσεις σε τρίτους μετά από αποτυχία πώλησης κατά τον πρώτο πλειστηριασμό.

Χαμηλότερη η αξία ακινήτων που εκποιήθηκαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και το σύνολο των ακινήτων που εκποιήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2018 είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η συνολική αξία των ακινήτων που εκποιήθηκαν ήταν χαμηλότερη.

Το τέταρτο τρίμηνο εκποιήθηκαν 72 ακίνητα αξίας €4,7 εκ. σε σύγκριση με εκποιήσεις 58 ακινήτων αξίας €8,7 εκ. το τρίτο τρίμηνο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2018, παρουσιάζεται αύξηση των πρώτων κατοικιών τόσο στις επιστολές που αποστέλλουν οι τράπεζες, όσο και στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μόνο σε δύο περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί εκποίηση τέτοιων ακινήτων στον πρώτο πλειστηριασμό.

Μαζεύουν ακίνητα οι τράπεζες

Στα στοιχεία της ΚΤ περιλαμβάνεται ενημέρωση σχετικά με τα ακίνητα τα οποία έχουν αγορασθεί από τον ενυπόθηκο δανειστή, δηλαδή τις τράπεζες, μετά την πάροδο ενός έτους από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του πρώτου πλειστηριασμού.

Σε αυτή την βάση, οι τράπεζες φαίνεται να συνεχίζουν την πρακτική της απόκτησης ακινήτων καθώς έχουν αγοράσει 149 ακίνητα το τέταρτο τρίμηνο, από 129 ακίνητα το τρίτο τρίμηνο, 85 τεμάχια το δεύτερο τρίμηνο και 65 το πρώτο.

Πρόκειται κυρίως για αγροτεμάχια/χωράφια ενώ περιλαμβάνονται σε μικρότερο βαθμό, οικόπεδα, εμπορικά ακίνητα και κατοικίες/διαμερίσματα έτοιμα ή υπό ανέγερση.

Λιγότερες αναδιαρθρώσεις, περισσότερες εισπράξεις

Σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων, τα στοιχεία της ΚΤ καταδεικνύουν μείωση στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2018, καθώς το σωρευτικό ύψος των αναδιαρθρώσεων αντιστοιχούσε σε €5,1 δισ. το τέταρτο τρίμηνο 2018, έναντι €5,8 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το ύψος των αναδιαρθρώσεων ανήλθε στα €7,7 δισ. και το πρώτο τρίμηνο του 2018, στα €9,3 δισ.

Ταυτόχρονα, οι συνολικές ταμειακές εισροές για την αποπληρωμή δανειακών οφειλών αυξήθηκαν φτάνοντας στα €1,7 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2018, από €1,3 δισ. ενώ, σημαντική βελτίωση παρουσιάζεται στις αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων δανείων πέραν των 90 ημερών.

Σημαντικό μέρος των συνολικών πληρωμών που φτάνει στο 6,3% και 7,7% για το τέταρτο και τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα, αφορά ανταλλαγή χρέους με ακίνητη περιουσία.

Της Μαρίας Χαμπή