You are here

Διεργασίες για νέα μετοχική δομή Ελληνικής λόγω ΣΚΤ

16/04/2018 07:01

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στην Ελληνική Τράπεζα ενόψει της πρόθεσης της για απορρόφηση των εξυπηρετούμενων δανείων €5-6 δισ. της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η Ελληνική Τράπεζα επιβεβαίωσε επίσημα την περασμένη Παρασκευή τη συμμετοχή της στη διαδικασία προσφορών για τη ΣΚΤ.

Το καλό κομμάτι της ΣΚΤ αποτελείται από τις καταθέσεις, τις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, το δίκτυο της τράπεζας σε παγκύπρια βάση και μέρος του προσωπικού καθώς, ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων αναμένεται να αποχωρήσει στο πλαίσιο ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Σε περίπτωση που η Ελληνική προχωρήσει σε υποβολή πρότασης για τη ΣΚΤ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφαλαία μεταξύ €500 εκ. - €600 εκ.

Πρώτο λόγο στα νέα κεφάλαια θα έχουν οι υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι, που είναι η Third Point και η Wargaming καθώς και άλλοι εγχώριοι ή ξένοι μέτοχοι της τράπεζας.

Πέραν των υφιστάμενων μετόχων, κάποια ταμεία, όπως το LoneStar, επίσης εξέφρασαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία απόκτησης του Συνεργατισμού μέσω συμμετοχής σε πιθανή έκδοση κεφαλαίου από την Ελληνική.

Στην επίσημη της ανακοίνωση η Ελληνική δεν αναφέρει οτιδήποτε για τα κεφάλαια που θα χρειαστεί για επένδυση στη ΣΚΤ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια εποπτική αντίδραση.

Η Ελληνική έχει κεφάλαια γύρω στα €560 εκ. ή 14% (CET1) και περίπου 1400 υπαλλήλους.  Τα μεγέθη της ΣΚΤ είναι σχεδόν διπλάσια με €1,2 δισ. ίδια κεφάλαια ή 15,5% (CET1) και περίπου 2700 υπαλλήλους.

Οι διεργασίες για εντοπισμό νέων κεφαλαίων και μετόχων έχουν φέρει την Τράπεζα σε επαφές και με άλλα ξένα ταμεία, αν και το LoneStar φέρεται να διεκδικεί αποκλειστική συμμετοχή.

Στη διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ φέρεται να συμμετέχει ενεργά ένας εκ των μεγάλων μετόχων της ΗΒ, το hedge fund Τhird Point, που κατέχει το 26,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.

Η εταιρεία ηλεκτρονικών πολεμικών παιχνιδιών Wargaming, ο δεύτερος μεγαλομέτοχος της ΗΒ, κατέχει το 24,9%.

Η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα κατέχει το 10,1% ενώ, διεθνείς επενδυτές έχουν το 17.5% και διάφοροι άλλοι εγχώριοι επενδυτές ή ταμεία διαθέτουν το 15,9%.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) κατέχει το 5,4% του κεφαλαίου της ΗΒ.

Οι πληροφορίες που διαχέονται στην αγορά είναι ότι πέραν του ταμείου Τhird Point εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται στην Κύπρο από την περασμένη βδομάδα και διαβουλεύονται με τη ΣΚΤ, ενδιαφέρον για συμμετοχή σε μία ενδεχομένη αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας επιδεικνύει και η Wargaming.

Άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα τονίζουν με νόημα ότι τον τελικό λόγο για τη συμμετοχή διαφόρων επενδυτών σε ένα νέο μετοχικό σχήμα στην Ελληνική θα έχουν διεθνείς επόπτες.

Υπάρχουν προτάσεις και για τις δύο επιλογές

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε από εμπλεκόμενους στη διαδικασία η StockWatch, πέραν από την Ελληνική Τράπεζα που στοχεύσει στο καλό κομμάτι του Συνεργατισμού, υπάρχουν ακόμη δύο ή τρείς επενδυτές που στοχεύουν στην εξαγορά του καλού ενεργητικού της ΣΚΤ.

Στο τραπέζι υπάρχει και προσφορά για τον πλήρη έλεγχο της ΣΚΤ.

Πρόκειται για το ενδιαφέρον που κατέθεσε το επενδυτικό ταμείο Apollon και το οποίο συζητά την απόκτηση όλης της ΣΚΤ, περιλαμβανομένου και του προβληματικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, με την ανάλογη ανακεφαλαιοποίηση της.  Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο το Apollon, λειτουργεί εκ μέρους οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, είτε εντός, είτε εκτός Κύπρου, που να έχει τραπεζική άδεια.

Επιπρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την απόκτηση συγκεκριμένου καλού μέρους του Συνεργατισμού ενδιαφέρεται η θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο, η οποία συμμετέχει στη διαδικασία προσφορών.

Ωστόσο, στο τραπέζι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση του «κακού» μέρους της ΣΚΤ.

Είναι ίσως για αυτό το λόγο που ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, είχε εξαγγείλει την περασμένη Παρασκευή ότι τη διαχείριση των κόκκινων δανείων του Συνεργατισμού θα αναλάβει ενδεχομένως ιδιώτης επενδυτής.

Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η διαχείριση ενός τέτοιου φορέα, μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, στην Altamira η οποία ήδη διαχειρίζεται τα ΜΕΔ της ΣΚΤ.

Το κράτος ενίσχυσε πρόσφατα τη ρευστότητα της ΣΚΤ με την κατάθεση ύψους €2,5 δισ. υπό μορφή εγγυημένου ομολόγου, με εξασφάλιση τα ΜΕΔ και περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας στις κατεχόμενες περιοχές.  Ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στο 110% του ΑΕΠ, επίπεδα που δεν είχε φτάσει ακόμα και την περίοδο της κρίσης του 2012-2013.  Η κυβέρνηση τονίζει ότι το καθαρό χρέος έμεινε το ίδιο καθώς τα χρήματα κατατέθηκαν στη ΣΚΤ και δεν δαπανήθηκαν.

Ξεκινούν σήμερα οι παρουσιάσεις προς τους επενδυτές

Σε ότι αφορά τις μετοχικές διεργασίες στην Ελληνική αλλά και τις ευρύτερες κινήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες και βδομάδες.

Σήμερα ξεκινά η τελική φάση της διαδικασίας για την εξαγορά της ΣΚΤ με το κομμάτι των παρουσιάσεων των οικονομικών δεδομένων της τράπεζας προς τους επίδοξους επενδυτές από την ανώτατη γενική διεύθυνση του Συνεργατισμού σε συνεργασία με ομάδα τεχνοκρατών.

Οι παρουσιάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 23 Απριλίου ενώ τη Δευτέρα 30 Απριλίου λήγει το χρονικό περιθώριο για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων εκ μέρους ενδιαφερόμενων επενδυτών για την εξαγορά ή όχι της τράπεζας.

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προτάσεων, ο οποιοσδήποτε επενδυτής θα μπορεί να διαφοροποιήσει το αρχικό του ενδιαφέρον.

Του Λεύκου Χρίστου