You are here

Διευκρινίσεις Νομικής Υπηρεσίας για αναφορές Γιωρκάτζη

16/11/2018 14:41

Tα στοιχεία που έστειλε η διοικήτρια της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στον γενικό εισαγγελέα τον Φεβρουάριο του 2015 δεν αφορούσαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις αλλά δάνεια τα οποία ενδεχομένως να είχαν δοθεί «προνομιακά ή κατά παράβαση εσωτερικών διαδικασιών ή οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας» σε διευθυντές και πρόσωπα που ασκούσαν έλεγχο στην Τράπεζα Κύπρου, στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα σε σχέση με χθεσινές αναφορές της διοικήτριας της ΚΤΚ ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, ως προς πιστωτικές διευκολύνσεις προς πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και στοιχεία που έχουν δοθεί προς τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διευκρινίζεται ότι η σχετική αναφορά της κ. Γιωρκάτζη όπως έχει αποδοθεί δημοσιογραφικά, αρχικά αφορούσε σε στοιχεία Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Αυτή η αναφορά, προστίθεται, ανασκευάστηκε αργότερα από την ίδια, η οποία διευκρίνισε ότι ο φάκελος με στοιχεία που είχε στείλει στο γενικό εισαγγελέα δεν αφορούσε πολιτικούς αλλά αξιωματούχους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

«Τελικά, σημερινή διερεύνηση του θέματος τούτου, έχει καταδείξει ότι τα στοιχεία τα οποία είχε αποστείλει η διοικήτρια στο γενικό εισαγγελέα με επιστολή της ημερ. 25 Φεβρουαρίου 2015, δεν αφορούσαν ούτε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αλλά ούτε Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, ούτε και μόνο αξιωματούχους της ΣΚΤ», αναφέρεται. 
 
Προστίθεται ότι «τα στοιχεία που αποστάληκαν, αφορούσαν «διευθυντές και πρόσωπα που ασκούσαν έλεγχο στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ και στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα». Τα παρασχεθέντα στοιχεία δεν αφορούσαν Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγίες ή δάνεια, αλλά δάνεια τα οποία ενδεχομένως να είχαν δοθεί προνομιακά ή κατά παράβαση εσωτερικών διαδικασιών ή οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία αυτά στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία την 25η Φεβρουαρίου 2015 και όχι μόνο δεν παρέμειναν στα συρτάρια της, όπως αναφέρθηκε σε κάποια δημοσιεύματα, αλλά σε 2 ημέρες, ήτοι την 27η Φεβρουαρίου 2015, διαβιβάστηκαν στην ανακριτική ομάδα της αστυνομίας για την οικονομία.
 
Τα δοθέντα εκτενή στοιχεία με τις σχετικές εκθέσεις που τα συνοδεύουν αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από τους ανακριτές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που σχετίζονται με αυτά, έχουν ήδη οδηγήσει κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης, στη στοιχειοθέτηση ποινικών υποθέσεων εναντίον στελεχών του Συνεργατισμού που καταχωρήθηκαν ενώπιον κακουργιοδικείου, αναφέρεται. «Αυτά προς αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.