You are here

Διευθυντές από μέσα θέλει η ΕΚΤ

23/01/2020 07:18

Προαγωγές αντί προσλήψεις σε διευθυντικές θέσεις προκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας προτεραιότητα στο δικό της προσωπικό αντί σε εξωτερικούς υποψηφίους.

Με βάση εσωτερική εγκύκλιο της αρμόδιας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, που κυκλοφόρησε εντός της ΕΚΤ στις αρχές Ιανουαρίου, η πλήρωση πλέον των θέσεων αυτών θα γίνεται κατά βάση οριζόντια αφού, θα προκηρύσσονται πρώτα εντός της ΕΚΤ για να τις διεκδικήσουν υφιστάμενα στελέχη της.

Η ΕΚΤ θα απευθύνεται σε άτομα εκτός της εποπτικής αρχής, μόνο όταν δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τα μέλη του υφιστάμενου προσωπικού, ή δεν θα βρεθεί κατάλληλος ο οποίος θα πληροί τα προσόντα βάσει του σχεδίου υπηρεσίας της συγκεκριμένης θέσης.

Η αλλαγή αυτή τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2020, ενισχύοντας τη θέση των εργαζόμενων σε εθνικές κεντρικές τράπεζες, που βλέπουν τις διοικήσεις να φλερτάρουν με πιθανή κομματικοποίηση των τραπεζών μέσω εξωτερικών διορισμών.

Ήδη, η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας φαίνεται να έχει προχωρήσει σε πληρώσεις διευθυντικών θέσεων, από υφιστάμενο διευθυντικό προσωπικό, υιοθετώντας το νέο σχετικό μοντέλο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΕΚΤ η διαδικασία κινητικότητας εντός της τράπεζας, εντάσσεται στο πλαίσιο παραχώρησης κινήτρων στο υφιστάμενο της προσωπικό για ανέλιξη.

Η διαδικασία που έχει θεσπίσει η ΕΚΤ για την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής, είναι όπως οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον εντός επτά εργάσιμων ημερών, δεδομένου ότι θα πληρούν τα προσόντα και περάσουν τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Με την επιλογή του καταλληλότερου από την αρμόδια επιτροπή της εποπτικής αρχής, ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος θα μπορεί να εκτελεί τα νέα αναβαθμισμένα του καθήκοντα εντός τριών μηνών.

Οι ευκαιρίες ανέλιξης του προσωπικού θα είναι ανοικτές σε όλους τους εσωτερικούς υπαλλήλους, είτε αυτοί είναι μόνιμοι ή ορισμένης διάρκειας χρόνου.

Η ΕΚΤ στην εσωτερική της εγκύκλιο επισημαίνει ότι πέραν από τα κίνητρα που θα παρέχονται στο υφιστάμενο προσωπικό, να επιδιώξει δηλαδή την επαγγελματική τους ανέλιξη, θα είναι, όπως τονίζει, επωφελής και για τον οργανισμό.

Εξηγεί ότι το νέο σύστημα προαγωγών θα ενισχύσει τη συλλογικότητα εντός της ΕΚΤ και θα την καταστήσει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.

Οι πληροφορίες που διέρρεαν πριν λίγες βδομάδες από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είναι ότι η νέα διοίκηση έτεινε να προκηρύξει την πλήρωση διευθυντικών θέσεων που χηρεύουν εδώ και αρκετό καιρό με την πρόσληψη εξωτερικών, αντί από το υφιστάμενο προσωπικό.

Η πλήρωση των διευθυντικών θέσεων στην ΚΤ είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής, με βάση τα σχέδια υπηρεσίας, κάτι το οποίο δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ να προκηρύξει τις θέσεις προσλαμβάνοντας εξωτερικούς, αντί μέλη του υφιστάμενου προσωπικού.

Σημειώνεται ότι οι διευθυντικές θέσεις που χηρεύουν είναι η διεύθυνση εποπτείας, το τμήμα επιτόπιου ελέγχου και λειτουργιών εκτός του ΕΕΜ, το τμήμα οριζόντιων εποπτικών λειτουργιών, η θέση του διευθυντή πληροφορικής καθώς και οι θέσεις του τμήματος χρηματοοικονομικών αγορών και του γραφείου διαχείρισης κινδύνων.

Η ηγεσία της ΕΤΥΚ που επρόκειτο να είχε επίσημη συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της ΚΤ για συζήτηση του όλου θέματος, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, παρά το γεγονός ότι ως θέμα συνδικαλιστικής αρχής, η συντεχνία πάντα ενθαρρύνει την ανέλιξη του υφιστάμενου προσωπικού, ανεξάρτητα το τι προβλέπει το σχέδιο υπηρεσίας.

Του Λεύκου Χρίστου