You are here

Δικαίωση BOCH για κούρεμα ταμείου προνοίας, αξιογράφων

06/12/2022 14:43

Δύο σημαντικές αποφάσεις εξέδωσε το επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 22.11.22 και στις 28.11.22, όπου η πλευρά της Τράπεζας Κύπρου έχει δικαιωθεί τόσο σε υπόθεση κουρέματος Ταμείου Προνοίας, όσο και σε υπόθεση αξιογράφων Ταμείου Προνοίας.

Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση, το δικαστήριο απέρριψε την αξίωση των εναγόντων για αποζημιώσεις ένεκα της απόκτησης και μετέπειτα αναγκαστικής μετατροπής σε μετοχές, χρεογράφων της Τράπεζας Κύπρου έκδοσης του 2008 και ακολούθως μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου έκδοσης του 2009.

Συγκεκριμένα:

1. Το Δικαστήριο αποδέχτηκε τη γραμμή υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου, ότι, μεταξύ άλλων, η οποιαδήποτε τυχόν ζημιά προκλήθηκε στους ενάγοντες, αυτή προκλήθηκε συνεπεία Νόμου και όχι συνεπεία δικής της υπαιτιότητας. 

2. Επισήμανε περαιτέρω ότι από το 2008 και μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οι δύο επίδικες συμβάσεις αγοράς χρεογράφων και μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου αντίστοιχα, εκτελούνταν κανονικά, όχι μόνο διότι τα χρεόγραφα του 2008 χρησιμοποιήθηκαν το 2009 στην πλήρη αξία απόκτησης τους ως αντάλλαγμα για την απόκτηση των αξιογράφων του 2009, αλλά και διότι κατ’ εφαρμογή των δύο συμβάσεων η τράπεζα κατέβαλλε στους ενάγοντες μέχρι και τον Ιούνιο του 2012, ανελλιπώς τον τόκο που συμφωνήθηκε χωρίς οι ενάγοντες να προβάλουν κάποιο παράπονο ή ένσταση.

Επιπρόσθετο εύρημα του Δικαστηρίου αποτέλεσε και το γεγονός ότι οι ενάγοντες είχαν πλήρη επίγνωση του τι έπρατταν, πλήρη ελευθερία κινήσεων και σκέψεων και ό,τι αποφάσισαν να πράξουν το έπραξαν ενσυνείδητα και αυτοβούλως χωρίς καμία ανεπίτρεπτη ή αθέμιτη πίεση.

Σημειώνεται ότι δικαιούται να εφεσιβληθεί η πρωτόδικη απόφαση εντός 42 ημερών από την έκδοση της απόφασης.

Στις συγκεκριμένες δύο υποθέσεις οι ενάγοντες ήταν Ταμεία Προνοίας, δηλαδή νομικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πολυσέλιδη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ημερομηνίας 19 Απριλίου 2022, δεν μπορεί να αποδοθεί οποιαδήποτε ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία για την απομείωση καταθέσεων που υπέστησαν πελάτες της Cyprus Popular Bank Co Ltd. (Λαϊκή Τράπεζα) από τα μέτρα και τις αποφάσεις που λήφθηκαν δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, ούτε υπάρχει διασύνδεση του δημοσιονομικού χρέους της Δημοκρατίας με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Το κούρεμα καταθέσεων και η μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές αποφασίστηκε στο Eurogroup στις 25 Μαρτίου 2013, παράλληλα με την απόφαση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας.

Γ.Χ.