You are here

ΔΝΤ: Μέτρα ενίσχυσης κερδοφορίας των τραπεζών

12/12/2019 07:25

Μέτρα για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που πιέζεται από τα χαμηλά επιτόκια και τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας την ανάγκη εξάλειψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς τους.

Στην έκθεση του για την Κύπρο το Ταμείο αναφέρει ότι η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει πιεσμένη και αναφέρει την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών – είτε με οργανική κερδοφορία, είτε με νέα κεφάλαια – ώστε να απορροφήσουν τη διαχείριση των περίπου €10 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων που μένουν στους ισολογισμούς τους.

Αναφέρεται επίσης στις ενέργειες για ψηφιοποίηση και για συγκράτηση του κόστους.

Στην έκθεση που εξέδωσε για τον έλεγχο της κυπριακής οικονομίας υπό το άρθρο 4, αναφέρεται ότι ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι περισσότερο ενοποιημένος και η ποιότητα του ενεργητικού έχει βελτιωθεί, η κερδοφορία παραμένει υπό πίεση.

Οι χαμηλότερες ανάγκες κάλυψης προβλέψεων βοήθησαν τις τράπεζες να καταγράψουν κέρδη πέρσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι προβλέψεις των τραπεζών μειώθηκαν το 2018 στα €606,7 εκ. από €1,4 δισ. το 2017 ενώ καταγράφηκαν κέρδη €144,9 εκ. από ζημιές €721,4 εκ.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν, αντανακλώντας τη χαμηλή αποτελεσματικότητα των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, τα λειτουργικά έσοδα των τραπεζών μειώθηκαν στο €1,5 δισ. το 2018 από €2,1 δισ. το 2017.

«Οι τραπεζικές υπηρεσίες μη κατοίκων μειώνονται, ενώ οι εγχώριες ανταγωνιστικές πιέσεις αυξάνονται. Η ενδεχόμενη ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν τους δείκτες ΜΕΔ κάτω από 15% μέχρι το 2021 εν μέσω ορισμένων νομικών αβεβαιοτήτων, η υπερβάλλουσα ρευστότητα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων με περαιτέρω νομισματική χαλάρωση και η μείωση των επιτοκίων προστίθενται στις πιέσεις κερδοφορίας», επισημαίνεται.

Παρόλα αυτά, τα αποθέματα ρευστότητας παραμένουν αξιοσημείωτα και βελτιώνεται η κεφαλαιοποίηση, η οποία επίσης ενισχύεται από μια πρόσφατη κανονιστική αλλαγή
επιτρέποντας τη μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας.

Το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενίσχυσης της κερδοφορίας και της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν επαρκή κάλυψη των προβλέψεων και κεφαλαιακά αποθέματα για να απομονώσουν τις πιθανές περαιτέρω ζημιές από τα ΜΕΔ και τις πωλήσεις δανείων.

Οι πολιτικές θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν την αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων και την ενθάρρυνση της παραγωγής οργανικών κεφαλαίων, μεταξύ άλλων με τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και τη λήψη λύσεων ψηφιοποίησης.

«Οι αυξανόμενες ανταγωνιστικές πιέσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση στη βιομηχανία υπογραμμίζουν περαιτέρω την ανάγκη διπλασιασμού αυτών των προσπαθειών και ενίσχυσης της ικανότητας εποπτείας», τονίζεται.

Το ταμείο αναφέρει ακόμη ότι η δυνητική συσσώρευση κινδύνων από τη μετατόπιση προς τα αρνητικά επιτόκια για τους μεγάλους καταθέτες και η πώληση χρηματοπιστωτικών προϊόντων πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Της Γεωργίας Χαννή