You are here

ΔΝΤ: Πέραν των €3,5 δισ. ο λογαριασμός πώλησης ΣΚΤ

04/12/2018 06:15

Το δημοσιονομικό κόστος της συμφωνίας πώλησης της ΣΚΤ στην Ελληνική αναμένεται να είναι περίπου €3,5 δισ., δηλαδή 17% του ΑΕΠ, χωρίς να προσμετρούνται πιθανές πρόσθετες υποχρεώσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ταμείο σημειώνει σε έκθεση του ότι το άμεσο και ενδεχόμενο κόστος περιλαμβάνει συνολικά ομόλογα ύψους σχεδόν €3,5 δισ. και μετρητά από την κυβέρνηση για τη στήριξη της τράπεζας.

Περιλαμβάνει επίσης περιουσιακά στοιχεία που καλύπτουν απροσδόκητες ζημίες χαρτοφυλακίου με καθαρή αξία €2,6 δισ. αν και οι αρχές αναμένουν ότι οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις που σχετίζονται με αυτές θα περιοριστούν σε €155 εκ. βάσει αξιολόγησης από ανεξάρτητο ελεγκτή.

Κόστος πιθανόν να προκύψει και από την ανταλλαγή ομολογιών που είχαν εκδοθεί προηγουμένως για βραχυπρόθεσμες ομολογίες που θα καταβληθούν κατά την επόμενη πενταετία, με αύξηση των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών κατά €0,5-€0,75 δισ.

Τέλος, το ταμείο προσμετρά στο κόστος αποζημίωσης απόλυσης σε περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού των 2.600, το οποίο εκτιμάται σε €128 εκ.

Το Ταμείο αναφέρει ότι η κακή ποιότητα του ενεργητικού της ΣΚΤ είναι μία από τις κύριες κληρονομιές της τραπεζικής κρίσης. Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης ξεκίνησαν το 2014, αλλά η τράπεζα δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της λόγω της μεγάλης έκθεσης της σε στεγαστικά δάνεια.

Τον Μάρτιο η κρατική τράπεζα ξεκίνησε διαδικασία εξεύρεσης ιδιωτών επενδυτών. Προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα του ενεργητικού και η δομή χρηματοδότησης για την προετοιμασία της πώλησης, η κυβέρνηση είχε αρχικά τοποθετήσει σε κυκλοφορία ομολογίες και ρευστά διαθέσιμα ύψους €2,35 δισ. (με επιπρόσθετο ποσό €1,15 δισ.).

Τον Ιούνιο εγκρίθηκε η απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και όλων των καταθέσεων πελατών της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, και στη συνέχεια θεωρήθηκε συμβατή με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Στις 8 Ιουλίου το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης δύο καθεστώτα προστασίας περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή. Τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε €10,3 δισ. και αποτελούνται από κρατικά ομόλογα, δάνεια που περιλαμβάνουν σχετικά χαμηλό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ταμειακά διαθέσιμα σε συνδυασμό με καταθέσεις πελατών στην πλευρά των υποχρεώσεων.

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία συνεπαγόταν επίσης αύξηση κεφαλαίου ύψους €150 εκ. για τον αγοραστή. Με τα παλαιά περιουσιακά στοιχεία της HB ύψους €6,7 δισ., η εξαγορά αυτή οδήγησε σε μια τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου €17 δισ., τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα πίσω από την Τράπεζα Κύπρου, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε €23,4 δισ.

Της Γεωργίας Χαννή