You are here

ΔΝΤ: Συζητήσεις για ύψος βοήθειας

31/03/2013 08:22
Για να αποφασιστεί το ύψος της συμβολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, σύμφωνα με το διευθυντή εξωτερικών υποθέσεων του οργανισμού, Gerry Rice.

Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου την Πέμπτη, αναφέρθηκε στο μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα, τις δύο μεγάλες τράπεζες σε πτώχευση και το βαθιά υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Κύπρου. Η χώρα όπως τόνισε, αντιμετωπίζει ήδη μια κατάσταση κρίσης.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες ασχολείται με αυτές τις προκλήσεις εκ των προτέρων. Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των δύο τραπεζών με πλήρη προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες, μέσω μιας σαφούς στρατηγικής που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τους Κύπριους φορολογούμενους».

Τόνισε ότι η ρύθμιση για το σχέδιο που θα επιφέρει σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα και αναπροσαρμογή της οικονομίας, θα είναι μια δύσκολη διαδικασία για τον κυπριακό λαό για κάποιο χρονικό διάστημα. «Είμαστε προσεκτικοί σε αυτό, αλλά θα οδηγήσει τελικά σε ένα οικονομικό μοντέλο που είναι πιο βιώσιμο ενώ θα προωθεί την ανάπτυξη».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις σχέσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Κύπρου, ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθη είχε την πλήρη στήριξη των κυπριακών αρχών, του Eurogroup και της τρόικα.

Ανέφερε ότι το Ταμείο έχει την πλήρη εκτίμηση για την κυβέρνηση της Κύπρου, για τους Κυπρίους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

«Η δέσμευσή μας αντανακλά αυτό το σεβασμό και είμαστε εκεί για να συμβουλεύσουμε και να βοηθήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτημα εάν αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μοντέλο για την υπόλοιπη ευρωζώνη, απάντησε ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν πολύ περίπλοκη και μοναδική στη φύση της. «Θα ήταν δύσκολο να επεκταθεί η υπόθεση στην υπόλοιπη Ευρώπη ή στον κόσμο. Γενικότερα, όμως, νομίζω ότι έδειξε την ανάγκη για την Ευρώπη να συνεχίσει να κινείται προς μια ένωση τραπεζών, που περιλαμβάνει όχι μόνο το ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, αλλά και ένα ενιαίο μηχανισμό επίλυσης και επικεντρώνεται σε μια ενιαία αρχή εξυγίανσης».

Ο κ. Rice ανέφερε ότι η τρόικα βρίσκεται στην Κύπρο και εργάζεται προκειμένου να ολοκληρωθούν τεχνικές λεπτομέριες της συμφωνίας που επιτεύχθη την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό, πρόσθεσε, θα καθορίσει το ποσό της οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ που θα προταθεί στην Κύπρο.

Εξέφρασε την εκτίμηση, η δουλειά να ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου. Μετά από αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ, θα πρέπει να συζητήσει τις πιθανές ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση της Κύπρου.

Πρόσθεσε, ότι δεν αναμένεται τελική απόφαση σχετικά με το χρηματοδοτικό πακέτο από το ΔΝΤ πριν από το τέλος του Απριλίου.

Σε ερώτημα για το εάν ήταν λάθος η επιβολή φόρων στις καταθέσεις, απάντησε ότι είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξουμε στη συμφωνία που επιτεύχθη την περασμένη εβδομάδα.

Της Γεωργίας Χαννή