You are here

Δόθηκε χωρίς αλλαγές το σχέδιο εξόδου για 900 της ΣΚΤ

03/08/2018 15:42

Στάληκε στις τρεις το απόγευμα στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπαλλήλων της ΣΚΤ το σχέδιο εθελούσιας εξόδου των περίπου 900 εκ των 2660 υπαλλήλων της Συνεργατικής Τράπεζας το οποίο θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει προς το προσωπικό από την 1η Αυγούστου. 

Το σχέδιο το οποίο επισυνάπτεται με σχετική εγκύκλιο της τράπεζας παραμένει αυτούσιο, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας της ΣΚΤ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Την Τετάρτη η ΣΚΤ αποφάσισε να αλλάξει τη ρήτρα του εθελούσιου χαρακτήρα του σχεδίου και θεώρησε αναγκαίο να διαφοροποιήσει την πρόνοια που αναφέρει ότι «το σχέδιο θα είναι εθελοντικό και κανένας εργαζόμενος δεν θα εξαναγκαστεί σε αποδοχή του ή να απολυθεί».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ οι ηγεσίες των οποίων διεμήνυσαν προς τη διαπραγματευτική ομάδα της ΣΚΤ, ότι αν κυκλοφορήσει το σχέδιο στο προσωπικό με αλλαγές επί του αρχικού κειμένου, τότε θα υπάρξει χωρίς προειδοποίηση δυναμική αντίδραση.

Μετά από πολύωρες συνεννοήσεις που είχαν ξεκινήσει χθες μεταξύ της ΣΚΤ και των τριών συντεχνιών και οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα στις δύο το μεσημέρι, η εργοδοτική πλευρά συγκατατέθηκε να κυκλοφορήσει το σχέδιο χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή.

Σύμφωνα με σημερινή εγκύκλιο προς το προσωπικό η ΣΤΚ σημειώνει ότι το σχέδιο που αποσκοπεί στην αποχώρηση 900 υπαλλήλων, θα έχει ισχύ από τις 3 Αυγούστου μέχρι τις 17 του μήνα.

Η παραλαβή των σχετικών αιτήσεων από το προσωπικό θα επιβεβαιώνεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Το σχέδιο προβλέπει χαριστικές αποζημιώσεις μέχρι €180 χιλ. καθώς και άλλα παρεμφερή ωφελήματα.

Το κόστος τουανέρχεται σύμφωνα με την τράπεζα και το ΥΠΟΙΚ περίπου στα €128 εκ., που είναι το πιο ψηλό που δόθηκε ποτέ σε εργαζόμενους, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. 

Αντιστοιχεί περίπου σε €140 χιλ. για κάθε υπάλληλο που θα αποχωρήσει.

Πάντως μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΣΚΤ αν και έχουν ενώπιον του τρείς επιλογές,δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει με εκείνους οι οποίοι δεν θα επιλέξουν να αποχωρήσουν εθελούσια.

Του Λεύκου Χρίστου