You are here

Δραματική συρρίκνωση στα έσοδα τραπεζών

13/11/2019 07:18

Δραματική είναι η συρρίκνωση στα έσοδα των τραπεζών τα τελευταία χρόνια λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και την πτώση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

Στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch αποτυπώνουν τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η εισοδηματική βάση των τραπεζών, σε μια περίοδο που δέχονται μεγάλες πιέσεις για αύξηση του μισθολογικού τους κόστους αλλά και συρρίκνωση του μεγάλου όγκου προβληματικών στοιχείων που έχουν στο ενεργητικό τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, από το 2014 η μείωση στα έσοδα των τραπεζών φθάνει το 45% αποτυπώνοντας τις μεγάλες αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών αλλά και τις δραματικές αλλαγές που επέφερε στον κλάδο το λουκέτο του Συνεργατισμού.

Τα λειτουργικά έσοδα των τραπεζών μειώθηκαν το 2018 στο €1,5 δισ. από €2,1 δισ. το 2017 και €2,7 δισ. το 2014.

Τραπεζίτες επεσήμαναν στη Stockwatch ότι η συρρίκνωση στα έσοδα αποδίδεται στη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου λόγω της μείωσης των επιτοκίων, στη μείωση του όγκου δανείων ενώ αρνητικά συμβάλει και το κόστος από την υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Τα χαμηλά επιτόκια συρρικνώνουν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζουν τον δυνητικό αριθμό δανειοληπτών, αφήνοντας στις τράπεζες μεγάλο μέρος των ρευστοτικών αποθεμάτων που διαθέτουν, αφού δεν μπορούν να τα δανείσουν σε προβληματικούς χρεώστες.

Οι τράπεζες πληρώνουν 0,5% στην ΕΚΤ για να διατηρούν τις καταθέσεις τους, κάτι που επηρεάζει τα εισοδήματα τους.

Οι πιέσεις στην εισοδηματική βάση των τραπεζών συνεχίζεται και το 2019, αφού τα δεδομένα παραμένουν τα ίδια.  Μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση είναι οι πωλήσεις δανείων, που αφήνουν τις τράπεζες με ακόμα περισσότερη ρευστότητα να διαχειριστούν.

Το ζήτημα της πλεονάζουσας ρευστότητας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους ισολογισμούς τους, αφού οι δύο τράπεζες έχουν συνολικές καταθέσεις κοντά στα €31 δισ. και δάνεια μόλις €20,6 δισ.

Οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τα έσοδα τους προχωρούν σε αύξηση των χρεώσεων τους για να ωθήσουν τους πελάτες στην ηλεκτρονική τραπεζική. Οι ενέργειες τους, ωστόσο, προκαλούν θύελλα αντιδράσεων από οργανωμένους φορείς και κόμματα.

Της Γεωργίας Χαννή