You are here

Δύσκολο το εγχείρημα της Ελληνικής

10/07/2018 06:48

Πολλές είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Τράπεζα για την απορρόφηση του καλού μέρους του Συνεργατισμού μετά την ψήφιση  των εγγυήσεων €2,6 δισ. προχθές από τη βουλή, υποστηρίζουν οικονομολόγοι.

Η Τράπεζα έσπευσε χθες να χαιρετίσει την ψήφιση του νόμου αναφέροντας στην ανακοίνωση ότι με την ολοκλήρωση της, που αναμένεται τους επόμενους μήνες, «καθίσταται ως η κορυφαία λιανική τράπεζα στην Κύπρο».

«Το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής Τράπεζας στα εξυπηρετούμενα δάνεια θα τριπλασιαστεί από το 7% στο 22% ενώ το μερίδιο καταθέσεων θα αυξηθεί από το 12% σε πέραν του 30%», δίδοντας μάλιστα δείκτη ρευστότητας που της επιτρέπει ραγδαία πιστωτική επέκταση.

Παρά τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας για την Τράπεζα, όπως η εξασφάλιση εγγυημένων εισοδημάτων για μεγάλο μέρος του ισολογισμού της, η Ελληνική καλείται να απορροφήσει ένα ισολογισμό ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ τον δικό της. 

Αν και η συμφωνία ευνοεί τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελληνικής κοντά στο 25% και την καθιστά τον δεύτερο μεγάλο παίκτη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η υλοποίηση της είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη.

Η Ελληνική θα πρέπει να απορροφήσει 72 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού και να τα εντάξει επιτυχώς στο δίκτυο των μόλις 51 δικών της καταστημάτων.

Θα πρέπει επίσης να απορροφήσει 1100 υπαλλήλους της ΣΚΤ που θα αυξήσουν το προσωπικό της σε 2600.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, σημειώνει στη StockWatch ότι παρά την προχθεσινή ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, οι προκλήσεις παραμένουν.

«Πρώτα, θα πρέπει να γίνει η συγχώνευση και να πετύχει και όπως ξέρουμε από την εμπειρία μεταξύ Τράπεζας Κύπρου κα Λαϊκής, δεν είναι εύκολο να ενώσεις δύο τραπεζικά ιδρύματα με διαφορετικά συστήματα και διαφορετικές κουλτούρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου καθώς οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν», σημειώνει.

Δεύτερον, σημειώνει, θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά και η Κεντρική και το υπουργείο οικονομικών για να κερδίσουν αξιοπιστία με τους διεθνείς εταίρους τους καθώς το μέγεθος της έκρηξης ονόματι Συνεργατισμός δεν ήταν μέσα στα σχέδια ή μέσα στην πληροφόρηση που φαίνεται να έδιναν οι κυπριακοί θεσμοί.

Τρίτον, οι διεθνείς εξελίξεις επίσης αλλάζουν γρήγορα. «Υπάρχει πιθανότητα περίπου στο 40% να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην Ιταλία, έστω και για λίγους μήνες (πχ παρόμοιο με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015), κάτι που θα επιδράσει αρνητικά για τα κυπριακά ομόλογα που είναι μεγάλο μέρος του ισολογισμού της Ελληνικής. Τέταρτον, σύντομα θα αρχίσουν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικοί πόλεμοι, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά και την Κύπρο μέσω του τουρισμού».

«Για πολλά χρόνια η Κύπρος δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα να λύσει προβλήματα κακών δανείων. Είναι καιρός πλέον να σοβαρευτούν άπαντες και να αναγνωρίσουν το αυτονόητο, ότι η δανεισμένη περιουσία ανήκει στον δανειστή, όχι στον κάτοχο, όταν ο κάτοχος δεν πληρώνει τη δόση του», τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σημειώνει ότι η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προκλήσεων για την απορρόφηση του Συνεργατισμού ενώ ενδέχεται να τεθεί και ζήτημα κεφαλαιουχικής επάρκειας εάν ζητηθούν νέα κεφάλαια.

Αναφέρει ότι είναι θετικό το γεγονός η ψήφιση των νομοσχεδίου και του σχεδίου εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα αν και ήταν όλα με το πιστόλι στον κρόταφο.

Τονίζει την ανάγκη να γίνουν πολιτειακές αλλαγές καθώς διαφαίνεται ότι στις χώρες της Νότιας Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Κύπρος που υπάρχουν προβλήματα διακυβέρνησης, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεγαλύτερo σε σχέση με ανεπτυγμένες οικονομίες.

Της Γεωργίας Χαννή