You are here

Δυστοκία στην εξαγορά του Συνεργατισμού

25/05/2018 06:57

Δυστοκία παρατηρείται στο θέμα της εξαγοράς του Συνεργατισμού καθώς καμία από τις δύο προτάσεις δεν ικανοποιεί πλήρως τους επίσημους φορείς, με αποτέλεσμα να επανέρχονται οι αμφιβολίες για την έκβαση της όλης διαδικασίας.

Οι προτάσεις της Ελληνικής και του Apollo για εξαγορά του καλού ενεργητικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας έχουν σημαντικά κενά, που προκαλούν διλήμματα στον πωλητή του Συνεργατισμού και στις ρυθμιστικές αρχές, με αποτέλεσμα την εμπλοκή πολιτειακών αξιωματούχων σε ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της μέχρι στιγμής πορείας των διαδικασιών, τόσο ο διεθνής σύμβουλος City Group, όσο και το υπουργείο οικονομικών που εκπροσωπεί τον μεγαλομέτοχο του Συνεργατισμού που είναι το κράτος, διαπιστώνουν δύο βασικά κενά στις δεσμευτικές προτάσεις των ιδιωτών επενδυτών.

Σε ότι αφορά την πρόταση της Ελληνικής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πόσα κεφάλαια είναι διατεθειμένοι να βάλουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι και πως θα προκύψει το νέο μετοχικό σχήμα της τράπεζας που θα είναι απότοκο της απορρόφησης του «καλού» Συνεργατισμού.

Με βάση την πληροφόρηση που διαρρέει, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση της ΗΒ σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν από την απόκτηση του υγιούς μέρους της ΣΚΤ, δεν συνάδουν με αυτά που οι εποπτικές αρχές έχουν καταρχήν καθορίσει.

Όπως έγραψε η StockWatch αμέσως μετά την κατάθεση πρότασης ενδιαφέροντος για τη ΣΚΤ από την Ελληνική, η τράπεζα θα μπορεί να αποκτήσει το καλό χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού, μόνο αν έχει τη δυνατότητα να εξεύρει κεφάλαια της τάξης των €450 εκ. - €550 εκ.

Οι τεχνοκράτες της ΗΒ που επεξεργάστηκαν με τη σειρά τους το καλό χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ με τις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ισχυρίζονται ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί πάνω από περίπου €250 εκ. επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει τις ανάγκες απορρόφησης του Συνεργατισμού.

Προτάσσουν το επιχείρημα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν εντός του καλού χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους €4,3 δισ. δάνεια, τα οποία κατά την κρίση τους, φαίνεται να μην είναι εξυπηρετούμενα. 

Αν αυτό ισχύει, τότε το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών θα μειωθεί.

Με βάση τη νομοθεσία για εταιρείες, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν πρώτη επιλογή για κάλυψη των κεφαλαίων.  Με αυτό το σκεπτικό, οι δύο μεγάλοι μέτοχοι θα κληθούν να βάλουν τα μισά κεφάλαια για να διατηρήσουν το ποσοστό τους, αφού έχουν γύρω στο ένα τέταρτο των μετοχών της Ελληνικής ο καθένας.

Το υπόλοιπο ποσοστό των κεφαλαιακών αναγκών της ΗΒ θα καλυφθεί από ενδιαφερόμενα επενδυτικά ταμεία.

Ήδη, στην ουρά αναμένουν τα επενδυτικά ταμεία Atlas, J.C. Flowers και η Pimco, τα οποία όμως επιδιώκουν πιο ουσιαστικό ρόλο στη διοίκηση της Ελληνικής από αυτόν που είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, κυρίως η Wargaming.

Οι εποπτικές αρχές επιμένουν στις αρχικές τους εκτιμήσεις σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΗΒ και σημειώνουν ότι αυτό θα διαφανεί στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων που θα έχει ο ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχος της ΣΚΤ με τον ιδιώτη επενδυτή του οποίου η δεσμευτική πρόταση θα επιλεγεί.

Σε ότι αφορά τη δεσμευτική πρόταση του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Apollo, και εδώ προκύπτει σοβαρό ζήτημα για το οποίο οι εποπτικές αρχές έχουν έντονες απόψεις.

Το Apollo δεν δίνει πληροφόρηση για το τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο θα διαπραγματευτεί την απορρόφηση της ΣΚΤ.

Ο εγχώριος επόπτης η ΚΤ, η ανεξάρτητη εποπτική αρχή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καταστήσει σαφές, και αποτελεί πρακτική, ότι απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση συγχώνευσης χρηματοπιστωτικού οργανισμού με επενδυτικό ή επενδυτικά ταμεία.

Οι επόπτες αξιώνουν όπως σε περίπτωση συμμετοχής επενδυτικών ταμείων σε εξαγορά τραπεζών αυτή να συνοδεύεται σε συνεργασία με εγκεκριμένο από την ΕΚΤ χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Οι επικεφαλής του Apollo όταν ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν ότι αν και εφόσον η πρόταση τους αξιολογηθεί και εγκριθεί τότε θα θέσουν ενώπιον των εποπτικών αρχών και το τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο θα συνεργαστούν για την απόκτηση του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού.

Η θέση αυτή, όπως πληροφορείται η StockWatch, δεν πείθει τις εποπτικές αρχές.

Έγινε γνωστό ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης των δεσμευτικών προτάσεων, τόσο η Ελληνική Τράπεζα, όσο και το Apollo είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον ΕΕΜ.

Οι συνεννοήσεις δεν είναι σε επίπεδο ουσίας, αλλά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες και κάποια θέματα τα οποία θα χρειαστεί απαραιτήτως η έγκριση των εποπτικών αρχών.

Σημειώνεται ότι ο ΕΕΜ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να βάλει τη βούλα της έγκρισης οποιασδήποτε πρότασης αν αυτή δεν επικυρωθεί πρώτα από την πλειοψηφία των μετόχων του ιδιώτη επενδυτή που θα επιλεγεί.

Η ΗΒ έχει καθορίσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στα μέσα Ιουλίου.

Σε ότι αφορά την πραγματική εμπλοκή του εγχώριου επόπτη της ΚΤ, αυτή θα γίνει όταν η ΣΚΤ θα επιλέξει με ποια πρόταση εκ των δύο επενδυτών θα προχωρήσει, αφού προηγουμένως μεταξύ των δύο μερών προκύψει καταρχήν συμφωνία.

Στο στάδιο αυτό η ΚΤ θα κρίνει αν τα κεφάλαια τα οποία θα μπουν μέσα είναι ή όχι ικανοποιητικά.

Του Λεύκου Χρίστου