You are here

Ε. Χλωρακιώτης: Δανείστηκα από ΣΠΕ Στροβόλου €18 εκ.

25/09/2018 09:26

Τα δάνεια του Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη και της οικογένειας του ανέρχοταν  στα €18 εκ. και έγιναν από τη ΣΠΕ Στροβόλου,  ανέφερε ο ίδιος ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Όπως σημείωσε,  η ΣΚΤ έναντι της παραχώρησης δανείου, πήρε ένα χωράφι ιδιοκτησίας του στην Πάφο στο ποσό των €15,5 εκ. και το πούλησε €19,5 εκ. ενώ η πραγματική τιμή ανερχότανε στα €24 εκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  είπε ότι «ουδέποτε δανείστηκα από τη ΣΠΕ Μακράσυκας».

Ελλείμματα και δωρεές των ΣΠΙ

Ο κ. Χλωρακιώτης εξέφρασε τη θέση ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει για τα ελλείμματα των ΣΠΙ.

Στη δική του μαρτυρία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής σε παρατήρηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη, για τις προειδοποιητικές επιστολές που απέστελλε ο διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης για την κακή διαχείριση των κεφαλαίων των ΣΠΙ και ειδικότερα η ΣΠΕ Στροβόλου η οποία ενώ είχε ελλείμματα κεφαλαίου προέβαινε σε δωρεές €350 χιλ. ο κ. Χλωρακιώτης απάντησε:

«Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της επιστολής ούτε αμφιβάλω αυτά που μου λέτε πλην όμως σε όλες τις γενικές συνελεύσεις από την ένταξη μας στην ΕΕ συμβούλευα όλα τα ΣΠΙ αν είναι δυνατόν να μη καλύπτουν καθόλου το ποσοστό του 7,5% επί των καθαρών κερδών σε εισφορές και δωρεές και ότι ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι».

Στην επιμονή του πρόεδρου της επιτροπής ότι η ΣΠΕ Στροβόλου σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, συγκέντρωνε το 1/3 των κεφαλαιακών ελλειμμάτων του συνόλου των ΣΠΙ ο κ. Χλωρακιώτης απάντησε ότι «η  ΣΠΕ Στροβόλου όπως και μια δυο άλλες μεγάλες Συνεργατικές που είχαν κέρδη έδιναν δωρεές. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, διότι δεν έγινε τότε ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco για να γνωρίζουμε τις ανάγκες των κεφαλαίων της ΣΠΕ Στροβόλου. Αν ο έλεγχος γινότανε πιο νωρίς τότε η ΣΠΕ Στροβόλου δεν θα έδινε αυτές τις εισφορές διότι δεν θα είχε κέρδη».

Ερωτηθείς για νέα επιστολή του κ. Ορφανίδη ότι ο Δημήτρης Σταύρου, τότε πρόεδρος της επιτροπείας της ΣΚΤ ήταν ακατάλληλος, ο κ. Χλωρακιώτης είπε πως γνώριζε την επιστολή και πρόσθεσε πως τα μέτρα τα έπαιρνε το συμβούλιο και όχι ο ίδιος ως γενικός διευθυντής.

Πέντε χρόνια με λοιδορούσαν

Στην αρχή της κατάθεσής του, ο κ. Χλωρακιώτης ανέφερε ότι «για πέντε χρόνια λοιδορήθηκα και κατασυκοφαντήθηκα».

Ο κ. Χλωρακιώτης ζήτησε να έχει το δικαίωμα να πει κάποιες αλήθειες κατά τη γνώμη του.

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ανέφερε προς τον μάρτυρα τα ενδεχόμενα κωλύματα που υπάρχουν από το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος σε ποινική υπόθεση για τον Συνεργατισμό.

Ο κ. Χλωρακιώτης στη μαρτυρία του δήλωσε ότι η ΣΚΤ δάνεισε την κυβέρνηση με το ποσό των €677 εκ., μετά από απόφαση η οποία λήφθηκε στο προεδρικό μέγαρο το 2011, υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώ το 2013 η ΣΚΤ δάνεισε το ίδιο ποσό στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν το κράτος πλήρωσε αυτά τα δάνεια.

Ο κ. Χλωρακιώτης στη μαρτυρία του ανέφερε ότι την εποχή του ο Συνεργατισμός δεν χρειαζότανε κανένα κεφάλαιο για να λειτουργεί σωστά.

«Παρόλα ταύτα με τις υποδείξεις μας τα ΣΠΙ μετέφεραν όλα τα κέρδη τους στα αποθεματικά τους, εξού και τα συσσώρευσαν αποθεματικά που υπερέβαιναν το €1δισ και τα οποία ήταν κατατεθειμένη στην ΕΚΤ», σημείωσε. 

Υπεραμυνόμενος των χειρισμών του ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι «παραδώσαμε ένα Συνεργατισμό πλήρως κεφαλαιοποιημένο και βιώσιμο όπως αναφέρει και η Pimco και υιοθέτησε και η τρόικα». «Απ’ εκεί και πέρα μετά το 2013 δεν ξέρω τι έγινε», ανέφερε σε έντονο τρόπο ο κ. Χλωρακιώτης.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην Ελληνική Τράπεζα, λέγοντας ότι μετά την απορρόφηση του καλού μέρος του Συνεργατισμού μείωσε τα ΜΕΔ της από 55% στο 25%.

Προτεραιότητα μας οι εξασφαλίσεις

Απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους, ανέφερε ότι οι τράπεζες και οι Συνεργατικές ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις εξασφαλίσεις ενός δανείου παρά για την αποπληρωμή του δανείου.

«Αυτή ήταν η τακτική και προτεραιότητα μας ίσως πολύ κακώς, αλλά δίναμε σημασία στην εξασφάλιση του δανείου και όχι στην αποπληρωμή τους».

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τις ανανεώσεις των δανείων μέχρι μια ημερομηνία δεν δικαιούταν η τράπεζα ή η Συνεργατική να απαιτήσουν από το δανεισθέντα ποσό που υπερέβαινε το διπλάσιο του κεφαλαίου που είχε δανειστεί. Στην προσπάθεια των γραμματέων να μην κάνει ζημιές το ΣΠΙ γινότανε ανανέωση του δανείου και όπου χρειαζότανε επιπρόσθετη υποθήκη καταχωρείτο και προχωρούσαν οι ανανεώσεις και λοιπά».

Θα έκλεινε ο Συνεργατισμός

Ερωτηθείς για επιστολή του Αθανάσιου Ορφανίδη στις 7 Νοεμβρίου του 2011 ότι η ΣΠΕ Στροβόλου θα έπρεπε να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμά της, ύψους €65,7 εκ.  διαφορετικά να αποσυνδεθεί από τον Κεντρικό Φορέα, αφού το έλλειμμα αυτό αποτελούσε το ένα τρίτο του συνολικού ελλείμματος του Συνεργατισμού, ο κ. Χλωρακιώτης είπε πως εκφράστηκαν αντιρρήσεις σε συνάντηση του συμβουλίου με τον κ. Ορφανίδη.

Αν ανακοινώνετο η αποσύνδεση της ΣΠΕ Στροβόλου από τον Κεντρικό Φορέα, «αυτό που συνέβη τον Ιούνιο (του 2018) θα συνέβαινε και τότε», είπε ο κ. Χλωρακιώτης και απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Αρέστη εξήγησε ότι εννοεί «το κλείσιμο του Συνεργατισμού».
 
Σε ερώτηση του κ. Χαραλάμπους, αν ο έφορος έλεγχε τις δανειοδοτήσεις εταιρειών, ο κ. Χλωρακιώτης υποστήριξε πως οι δανειοδοτήσεις των ΣΠΙ γίνονταν σε φυσικά πρόσωπα που συνδέονταν με τις εταιρείες και για τον λόγο αυτό, ο έφορος δεν είχε λόγο στην έγκριση τους αφού δεν ήταν εταιρικά δάνεια.
 
 

Της Ηρώς Ευθυμίου