You are here

Ε. Χλωρακιώτης: Θεωρείτο κακό να έχει κέρδη ένα ΣΠΙ

12/12/2018 09:59

Εάν ένα ΣΠΙ είχε κέρδη θεωρείτο κακό, ανέφερε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης.

«Οι Συνεργατικές εταιρείες βαθμολογούνταν ως πολύ καλές εάν είχαν λίγα κέρδη και εάν είχαν τη σύνεση να μεταφέρουν τα λίγα κέρδη τους στα αποθεματικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η τοπική κοινωνία ήθελε χαμηλά επιτόκια στη δανειοδότηση και ψηλά επιτόκια στην κατάθεση».

Στη συνέχεια είπε ότι παρά το ότι δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να συσσωρεύει αποθεματικά το Συνεργατικό Κίνημα είχε καταφέρει να έχει ισχυρά αποθεματικά της τάξης του €1,3 δισ.

 Σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη ανέφερε ότι τοποθετείται το 2011 η ενέργεια αυτή της ΣΚΤ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χλωρακιώτης ο οποίος κατέθεσε για τρίτη φορά μετά από δική του επιθυμία υπενθύμισε ότι ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος γι’ αυτό έγινε ανακεφαλαιοποίηση και όχι κούρεμα. «Εμείς βλέπαμε ότι μέσα σε συνθήκες άνεσης χρόνου θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε διότι ο Συνεργατισμός είχε πάνω από 340 χιλ. μέλη τα οποία έκριναν να μην κάνουμε κούρεμα αλλά δήλωση ότι από τις καταθέσεις μας να αφαιρεθεί το 3% και να στηρίξουμε το Συνεργατισμό».

Σε άλλη ερώτηση του κ. Αρέστη είπε ότι «όταν αποχώρησα από τη ΣΚΤ είχαν γίνει 18 ή 22 συγχωνεύσεις αλλά είχαμε συμφωνήσει ήδη να μείνουν 18 ΣΠΙ».

Κληθείς επίσης από τον πρόεδρο της ερευνητικής επιτροπής να κάνει το δικό του mea culpa είπε ότι «έχω απάντηση αλλά επειδή εκκρεμούν διάφορες διαδικασίες εναντίον μου δεν μπορώ να απαντήσω».

Σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής τι έκανε η ηγεσία απάντησε ότι «εμείς δεν ήμασταν μια τράπεζα. Η δυσκολία η οποία υπήρχε να πειστούν 383 εταιρείες, συμβούλια να υιοθετούν τα κατά τα άλλα ορθά τα οποία κατά καιρούς κάναμε δεν ήταν απλό θέμα».

Πρόσθεσε ότι πριν καν μπούμε στην Ευρώπη όταν βλέπαμε ότι οι συνεργατικές εταιρείες κυρίως οι μικρές έπρεπε να φτάσουν σε ένα σημείο ελάχιστης δυνατότητας και μεγέθους κάναμε μια μελέτη με την KPMG και κάναμε πιλοτική στην περιοχή του Μαζωτού με 9 ή 11 συνεργατικές εταιρείες για να μπορέσουμε ευκολότερα να εκσυγχρονιστούμε.

Είπε επίσης ότι κάναμε αλλεπάλληλες συσκέψεις στην περιοχή, προέδρευα εγώ και τις θυμάμαι έντονα.

«Ο τοπικός χαρακτήρας ήταν εντονότατος, άλλες παρεμβάσεις επίσης εντονότατες». Πιστεύω πως το ότι κατάφερε το συνεργατικό κίνημα να φτάσει στο έργο των συγχωνεύσεων με το αποτέλεσμα που βγήκε αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα που υπήρχαν, πιστεύω είναι κάτι το ικανοποιητικό, πρόσθεσε.

Συνεχείς κομματικές παρεμβάσεις

Σε άλλη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους για το ζήτημα των παρεμβάσεων απάντησε ότι αντιλαμβανόμασταν χωρίς να έχουμε αποδείξεις ενώ την μια ημέρα έλεγε μια επιτροπή ότι δέχεται να συγχωνευθεί με μια ομάδα συνεργατικών εταιρειών ξαφνικά  στην επόμενη σύσκεψη «άλλαζαν άρδην την απόφαση και αιωρείτο κάτι μα δεν φταίμε εμείς, κάτι μας είπαν». «Δεν ήταν κάτι το χειροπιαστό αλλά εύκολα αντιλαμβανόταν κάποιος ότι από κάπου είχε γίνει κάποια παρέμβαση είτε κομματική ή πολιτική», είπε.

Σε ερώτηση αν τον ίδιο τον πλησίασε ποτέ κάποιος κομματάρχης απάντησε ότι «προσωπικά όχι. Ποτέ». Αυτά, πρόσθεσε, «αιωρούνταν και το ένοιωθα γιατί έβλεπα αλλεπάλληλες  αλλαγές στις θέσεις τις οποίες εξέφραζαν από καιρού εις καιρό κάποια συνεργατικά ιδρύματα».

Ο κ. Χλωρακιώτης στο τέλος της μαρτυρίας του κατέθεσε μια σειρά εγγράφων ενώπιον της επιτροπής.

Της Ηρώς Ευθυμίου