You are here

EBA: Έχουν δρόμο οι τράπεζες

11/11/2019 06:10

Η Κύπρος διέρχεται σήμερα μια σημαντική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, παραμένοντας με σχετικά υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα πλείστα εκ των οποίων έχουν καθυστερήσεις πάνω των πέντε ετών.

Σε έκθεσή της η EBA, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, κάνει αναφορά σε μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας από περιουσιακά στοιχεία της χώρας κατά την αναδιάρθρωσή της σε κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Την ίδια στιγμή, τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν στο τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας.

Ως αποτέλεσμα αυτού, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα μειώθηκαν σημαντικά. «Επιπλέον, οι κυπριακές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πωλήσεις ΜΕΔ που ξεπερνούν τα €3 δισ., οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού όγκου ΜΕΔ», αναφέρεται.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τις τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, οι οποίες δείχνουν ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από €1,15 τρισ. τον Ιούνιο του 2015 (6% ως ποσοστό του συνόλου των δανείων) σε €636 δισ. τον Ιούνιο του 2019.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η ΕΑΤ εισήγαγε εναρμονισμένο ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μέσος δείκτης κάλυψης αυξήθηκε ελαφρά από 43,6% σε 44,9% την ίδια περίοδο.

Στην έκθεση εντοπίζονται τρεις πυλώνες που καθόρισαν τη συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων: Eποπτική προσοχή και πολιτική αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των τραπεζών να ενισχύσουν τις ικανότητες διαχείρισης.

Στη μείωση των ΜΕΔ συνέβαλε επίσης η θετική οικονομική ανάπτυξη, τα χαμηλά επιτόκια και η μείωση της ανεργίας.

Όπως τονίζεται, παρά τη σημαντική βελτίωση, οι δείκτες ΜΕΔ διαφέρουν στις χώρες της ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2019 η Ελλάδα κατείχε τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (39,2%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (21,5%), ενώ πέντε επιπλέον χώρες είχαν δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 5%.  Η μείωση των ΜΕΔ στην Κύπρο έφθασε τις 30 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η μεγαλύτερη στην ΕΕ.

Όπως τονίζεται, οι τράπεζες στην Ελλάδα και την Κύπρο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να προσεγγίσουν το μέσο όρο μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΕ.

Από την άποψη αυτή, και στις δύο χώρες θεωρήθηκε απαραίτητη η συστημική λύση προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων και να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στη χορήγηση δανείων στις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις και άτομα που θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Τον Ιούνιο του 2015, 17 χώρες είχαν δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 5%, εκ των οποίων 10 χώρες είχαν διψήφιο δείκτη.

Οι χώρες με ψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν μεγαλύτερο μερίδιο σε καθυστερημένα δάνεια άνω του 1 έτους που είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν, σημαντικά υποτιμημένα και ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για τις τράπεζες που έχουν αυξημένο μερίδιο περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς τους.

Στην Κύπρο και Ελλάδα, πάνω από 65% των ΜΕΔ έχουν καθυστερήσεις άνω του ενός έτους και 60% πάνω από πέντε.

Σύμφωνα με την EBA, οι διαφορές στην ταχύτητα των διαδικασιών είσπραξης, οι οποίες οφείλονται επίσης σε λιγότερο αποτελεσματικά νομικά πλαίσια και σε δευτερεύουσες δευτερογενείς αγορές για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παραμένουν τα σημαντικότερα εμπόδια στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως αναφέρεται, υπάρχουν σημαντικές συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε συγκεκριμένες χώρες. Ωστόσο, υπό το πρίσμα των αποδυναμωμένων οικονομικών συνθηκών, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού για να εντοπίσουν κάθε πιθανή επιδείνωση, ιδίως σε πιο επικίνδυνους τομείς, και να συνεχίσουν να διαχειρίζονται ενεργά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τους.

Της Γεωργίας Χαννή