You are here

Έφυγε η πρώτη καρέκλα στο ΔΣ Ελληνικής

21/06/2019 06:56

Ο διορισμός χθες του Kristofer Richard Kraus στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, λίγες βδομάδες πριν από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων κατά την οποία θα εκλεγεί το νέο συμβούλιο του ομίλου, ενισχύει τις διοικητικές ζυμώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου.

Ο κ. Kraus, είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Pimco σε ευρωπαϊκές επενδυτικές στρατηγικές για τα εναλλακτικά ταμεία και το όνομα του είχε διαρρεύσει εδώ και βδομάδες ότι θα προταθεί για εκλογή στο νέο ΔΣ της Ελληνικής.

Ο κ. Kraus, που έχει κριθεί κατάλληλος από την ΕΚΤ, έχει προταθεί από το νέο μεγαλομέτοχο της τράπεζας Poppy Sarl, που είναι συνδεδεμένος με το επενδυτικό ταμείο Pimco.

Το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Poppy Sarl στην ΗΒ ανέρχεται στο 17,30%. 

Με το διορισμό του, «κλείνει» μία εκ των έξι θέσεων μη ανεξάρτητων συμβούλων που, με βάση το νέο καταστατικό και την υιοθέτηση του ενισχυμένου κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, θα έχει η Τράπεζα στο σύνολο των 13 μελών.

Ο διορισμός του κ. Kraus επισπεύτηκε από το ΔΣ της τράπεζας, παραπέμποντας σε διάφορα σενάρια και ερμηνείες για τα διοικητικά πράγματα στην Τράπεζα, ιδίως για τις ισορροπίες μεταξύ των πέντε μεγαλομετόχων.

Ένα από τα σενάρια που διέρρευσε χθες, φέρουν το ανώτατο στέλεχος της Pimco να έχει πάρει στήριξη από τους δύο υφιστάμενους μεγαλομετόχους της τράπεζας. Τη Wargaming και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την τακτική γενική συνέλευση στις 24 Ιουλίου, ενδέχεται να υπάρξει συνέχεια στη συνέργεια μεταξύ Wargaming, Third Point και Poppy Sarl για τη διεκδίκηση όσων περισσοτέρων θέσεων στο ΔΣ.

Το ΔΣ της Ελληνικής αποτελείται από 13 μέλη, εκ των οποίων οι πλείστοι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Μέχρι σήμερα, ακόμα και υπάλληλοι μεγαλομετόχων θεωρούνταν, από την Ελληνική, ανεξάρτητοι, κάτι που θα αλλάξει με την υιοθέτηση του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι στο ΔΣ της ΗΒ συμμετέχουν ο CEO και ο CFO.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο άλλοι μεγαλομέτοχοι, η Δήμητρα Επενδυτική και το κυπριακό ταμείο 7Q, θα πρέπει να δώσουν μάχη στο παρασκήνιο, για να διεκδικήσουν τις θέσεις που τους αναλογούν στα διοικητικά της τράπεζας. 

Η Δήμητρα Επενδυτική, μετά την αγορά πακέτου μετοχών από την EBRD και την αρχιεπισκοπή, έχει καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής, με περίπου 21%, χωρίς όμως να έχει σήμερα εκπροσώπηση στο ΔΣ της τράπεζας.

Ωστόσο, η Δήμητρα έχει αποφασίσει να διεκδικήσει συμμετοχή στο νέο ΔΣ της τράπεζας.  Παράλληλα, προτίθεται να προτείνει στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ των μετόχων τρία άτομα ως ανεξάρτητους διοικητικούς συμβούλους.

Πρόκειται για τον Μάικ Σπανό, τέως διοικητικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, τον Φειδία Πηλείδη, τέως πρόεδρος του ΚΕΒΕ και έναν ευρωπαίο τεχνοκράτη με εμπειρία και τεχνογνωσία στον τραπεζικό τομέα και στις επενδύσεις.

Η ΕΤΥΚ, επίσης προσδοκεί εμμέσως συμμετοχή στο ΔΣ της ΗΒ μέσω του κυπριακού επενδυτικού ταμείου 7Q, κάτι το οποίο γνωστοποίησε από το βήμα του παγκύπριου συνεδρίου της οργάνωσης ο επίτιμος πρόεδρος Λοΐζος Χατζηκωστής.

Το εν λόγω επενδυτικό ταμείο κατέχει περίπου 9% του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ.

Η ΕΤΥΚ έχει αγοράσει σημαντικό πακέτο μετοχών της ΗΒ μέσω του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο ΔΣ της ΗΒ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις, ότι θα είναι σκληρές οι παρασκηνιακές μάχες μεταξύ των μεγαλομετόχων.

Οι μεν μεγαλομέτοχοι που συμμετέχουν στο ΔΣ θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες ισορροπίες και από την άλλη οι μεγαλομέτοχοι που είναι εκτός διοίκησης θα δώσουν μάχη για να συμμετέχουν στο ΔΣ.

Πάντως το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, κατά πόσο θα διεκδικήσει ή όχι θέση στο ΔΣ.

Το μετοχικό κεφάλαιο του Third Point μειώθηκε σημαντικά καθώς από 26,2% που κατείχε πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, σήμερα περιορίστηκε στο 12,59%.

Το ταμείο δεν άσκησε τα δικαιώματα προτίμησης του και οι πληροφορίες το φέρουν να εγκαταλείπει σταδιακά την επένδυση του από την Ελληνική.

Του Λεύκου Χρίστου