You are here

Εγγυητής σε 27 δάνεια προσφύγων το κράτος

06/06/2019 07:25

Το υπουργείο οικονομικών, είχε υπογράψει 27 εγγυήσεις για δάνεια που εξασφάλισαν κάτοχοι Πιστοποιητικών Εγγραφής Μίσθωσης από Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ο κ. Πετρίδης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, διευκρινίζει ότι η εν λόγω πρακτική έχει καταργηθεί από το 2013.

Απαντώντας αναφορικά με τα πιστοποιητικά μίσθωσης, σημειώνει ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής για εκτοπισθέντες, αποφασίστηκε όπως σε όσους εκτοπισθέντες/δικαιούχους δεν είναι δυνατό να παραχωρηθεί τίτλος ιδιοκτησίας, επειδή διαμένουν σε οικιστικές μονάδες που ανεγέρθηκαν σε γη Τ/Κ ιδιοκτησίας που δεν απαλλοτριώθηκε, θα παραχωρείται θεσμικά κατοχυρωμένο Πιστοποιητικό Μίσθωσης, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της κατοχής των οικιστικών μονάδων.  

Με την εγγραφή της μίσθωσης στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο μισθωτής θα αποκτά εμπράγματο δικαίωμα στην Τ/Κ ακίνητη ιδιοκτησία, που θα μπορεί να μεταβιβαστεί, να τύχει κληρονομικής διαδοχής, να υποθηκευτεί ή εκποιηθεί αναγκαστικά, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με άρθρο 7 των Περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Παραχώρηση Συμβάσεων Μίσθωσης σε Εκτοπισθέντες και άλλα Πρόσωπα) (Ειδικούς) Κανονισμούς του 2016, το εμπράγματο δικαίωμα που έχει αποκτηθεί από το δικαιούχο μίσθωσης με την έκδοση του Πιστοποιητικού Εγγραφής Μίσθωσης για το τμήμα της οικιστικής μονάδας που έχει εκμισθωθεί δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο εκτός

-εάν παρέλθουν τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια από την εγγραφή της μίσθωσης, δεδομένου ότι μέσα στην περίοδο των πέντε (5) ετών, ο δικαιούχος μίσθωσης δύναται να μεταβιβάσει το εμπράγματο δικαίωμα στα τέκνα του, νοουμένου ότι αυτά δεσμεύονται ότι δεν θα το μεταβιβάσουν πριν την παρέλευση των πέντε ετών.

-το εμπράγματο δικαίωμα εκποιηθεί αναγκαστικά με βάση διάταγμα δικαστηρίου

-η μεταβίβαση του εμπράγματος δικαιώματος καταστεί αναγκαία λόγω θανάτου του δικαιούχου.

Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα μίσθωσης που είχε αποκτήσει ο δικαιούχος μίσθωσης ο οποίος απεβίωσε, είναι αντικείμενο κληρονομικής διαδοχής μέσα στα πλαίσια των διατάξεων του περί Διαθηκών και Διαδοχής Νόμου.

Απόφαση για παραχώρηση κρατικής εγγύησης το 2009

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 68.880 και ημερομηνία 29/5/2009, αποφασίστηκε η παραχώρηση κρατικής εγγύησης στις περιπτώσεις υποθήκευσης του εμπράγματος δικαιώματος που θα δημιουργηθεί με την εγγραφή στο Κτηματολόγιο Σύμβασης Μίσθωσης που θα συνάπτεται με όσους εκτοπισθέντες διαμένουν σε οικιστικές μονάδες που ανεγέρθηκαν ολικώς ή μερικώς σε γη Τ/Κ ιδιοκτησίας που δεν έχει απαλλοτριωθεί.

Ακολούθως, όπως σημειώνεται, λόγω συγκεκριμένων προνοιών του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η παραχώρηση κρατικής εγγύησης για στεγαστικούς σκοπούς, το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του με αρ. 75.276 και ημερομηνίας 19/6/2013 αποφάσισε την κατάργηση παραχώρησης κρατικής εγγύησης για δάνεια που παραχωρούνται σε εκτοπισθέντες με την εγγραφή υποθήκης σε Πιστοποιητικό Μίσθωσης.